Da li su duge šetnje za svakoga? Lekari savetuju kada ih treba izbegavati
Foto: Shutterstock

oprez

Da li su duge šetnje za svakoga? Lekari savetuju kada ih treba izbegavati

Zdravlje -

Suprotno popularnom verovanju, prelaženje 10.000 koraka dnevno nije čaroban trik za mršavljenje i zapravo se ne preporučuje određenim osobama.

Svetska zdravstvena organizacija savetuje najmanje 150 minuta umerene fizičke aktivnosti nedeljno, a nova analiza podataka iz Studije o zdravlju žena, objavljena u časopisu "JAMA Internal Medicine", sugeriše da duge šetnje i broj pređenih koraka u toku dana takođe može da bude korisna mera fizičke aktivnosti.

Međutim, ne postoje dobro utvrđene preporuke za broj koraka, a često pominjanih 10.000 dnevno ima svoje korene u marketinškoj kampanji iz 1965. godine u Japanu.

Kasnija istraživanja su potvrdila da povećanje fizičke aktivnosti, uključujući hodanje, može značajno da poboljša zdravlje i smanji rizik od demencije, srčanih bolesti, raka i prerane smrti. Ipak, 10.000 koraka dnevno nisu za svakoga.

prvo jačanje tela,  pa onda duge šetnje
prvo jačanje tela, pa onda duge šetnjefoto: Shutter

Napor za zglobove

Prema dr Sandiji Lakšmi, specijalisti za zdravlje creva, kada gojazne osobe pokušavaju da pređu 10.000 koraka svakog dana, suočavaju se sa većim naprezanjem i bolovima, jer njihovi zglobovi, mišići i tetive nisu spremni da podnesu ovaj napor. Pre toga bi trebalo da ojačaju telo, savetuje.

Lekari upozoravaju da oni koji imaju probleme sa kolenima takođe ne bi trebalo da se drže ovog broja koraka bez prethodnog treninga snage i kondicije.

Snaga i izdrživost

Stručnjaci navode da fokusiranje samo na hodanje bez uključivanja treninga snage i kondicije zanemaruje druge aspekte fitnesa, kao što su mišićna snaga, izdržljivost i fleksibilnost.

Pripremila: N.L.

Izvor: Indianexpress.com/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track