Ovo su prirodni repelenti protiv komaraca i drugih insekata: Iskoristite koru ovog popularnog voća
Foto: Profimedia

KORISNO JE ZNATI

Ovo su prirodni repelenti protiv komaraca i drugih insekata: Iskoristite koru ovog popularnog voća

Zdravlje -

Konačno nam ponovo dolaze topliji dani u kojima možemo provesti trenutke opuštanja i noćnog druženja na otvorenom. Ali opuštanje kvare komarci koji se nije lako odloboditi. Evo prirnodh načina da ih oterate.

Repelenti su sredstva koja svojim specifičnim mirisom odbijaju insekte poput komaraca, krpelja, muva i drugih. Iako se na policama prodavnica nalaze razni repelenti protiv insekata, važno je napomenuti da ima i onih koji sadrže nezdrave pesticide.

Na sreću, prirodne repelente možemo pronaći u sopstvenoj kuhinji. Jedna od korisnih namirnica za ovu potrebu je kora narandže ili limete.

Potvrđeno je da su ekstrakti kore slatke narandže i limete izuzetno efikasni repelenti protiv komaraca i drugih insekata, uključujući bubašvabe i kućne muve.

kora pomorandze korisno je za zdravlje srca
kora pomorandze korisno je za zdravlje srcafoto: Profimedia

Iako je ovo istraživanje sprovedeno korišćenjem tečnog spreja napravljenog od ekstrakta kore pomorandže, stručnjaci veruju da korišćenje same kore može biti odlično sredstvo protiv insekata.

Gde postaviti koru?

Prednosti kore pomorandže potvrđuje i ova studija iz 2023. godine, kroz koju istraživači preporučuju ostavljanje kore pomorandže oko spoljašnjih prostora (terasa i balkona) kako bi se sprečili komarci, kao i druge bube i štetočine.

Takođe, u istu svrhu možete istrljati koru pomorandže direktno na kožu. U svojoj kori ovo voće sadrži veliku količinu limonena, koji je takođe insekticid koji utiče na respiratorni sistem insekata.

eterična ulja oslobađaju od stresa ali i pomažu u borbi protiv komaraca
eterična ulja oslobađaju od stresa ali i pomažu u borbi protiv komaracafoto: Profimedia

Druge metode zaštite

Pored navedenog trika, u borbi protiv insekata uvek možete koristiti eterična ulja. Pauci mrze ulje čajevca i lavandu, dok će cimet i kreda prirodno odbijati mrave.

Eterično ulje limunskog eukaliptusa i citronele pokazalo se kao odlično u borbi protiv napornih komaraca. Pored ulja, u zaštiti od insekata može biti korisna sadnja određenih biljaka i cveća oko terase.

Neven može da odbije ujede ili ubode štetočine, dok limunska trava, beli luk i ruzmarin odbijaju gmizavce koji puze.

Prenela: N.R.

Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track