Zašto nas toliko privlači nezdrava hrana? Naučnici dali odgovor na ovu misteriju
Razumevanje zašto se prejedamo nezdravom hranom dugo je bila misterija, posebno tačna dešavanja u našem mozgu koja stoje iza ovog mehanizma.
Kada biramo nezdravu hranu bogatu šećerom, mastima i solju, malo je reći da nam telo prepravljuje hormon zadovoljstva. Naučnici su istraživali upravo ovu vezu i došli do zanimljivih otkrića.
Dodali su da masti i šećer aktiviraju različite puteve između creva i mozga, što objašnjava zašto krofna može da bude tako neodoljiva.
Dopaman kao nagrada
Tim je koristio najsavremeniju tehnologiju za direktno mapiranje neurona masti ili šećera u sistemu vagusnog nervnog sistema i pokazao da oba tipa neurona izazivaju oslobađanje dopamina u centru za nagrađivanje smeštenim u mozgu.
Ti putevi, koji potiču iz creva, prenose informacije o tome šta smo jeli direktno u mozak i time utiču na apetit.
Ovo otkriće baca svetlo na to zašto dijete tako lako propadaju. Ljudski mozak može da bude suptilno programiran da traži kombinacije sa visokim sadržajem masti i šećera, bez obzira na trud osobe da se tako ne hrani.
Nova nada
Tim očekuje da će ovo istraživanje pružiti nadu za razvoj strategija i tretmana protiv gojaznosti. Regulisanje sistema nagrađivanja creva i mozga moglo bi da ponudi novi pristup suzbijanju nezdravih navika u ishrani.
Pripremila: N.L.
Izvor: Novi list.hr/Zdravlje.kurir.rs
Treći krajnik, čest uzročnik problema s disanjem: 5 simptoma na koje treba obratiti pažnju