Različita stanja mogu da izazovu poremećaj ravnoteže, a među uobičajenim i bezazlrnim su dehidracija, nizak krvni pritisak ili manje infekcije.

Vrtoglavica (vertigo) je složena pojava koja gotovo uvek izaziva strah i zabrinutost. Javlja se često i predstavlja drugu najčešće pijavljivanu tegobu na lekarskom pregledu. Može da se javi kao osećaj nestabilčnosti, zamagljenog vida ili gubitka ravnoteže dok hodate.

Kada je reč o uobičajenim, bezazlenim uzrocima, “mantanje” u glavi može da bude znak dehidracije, odnosno neravnoteže minerala, ali i glukoze u telu. Simptomi koji je prate su i suva usta, umor, taman urin jakog mirisa ili retko mokrenje.

Nizak krvni pritisak, takođe zbog dehidracije, visokih temperatura ili drugih razloga, može da izazove vrtoglavicu ili nesvesticu. U tom slučaju je važno otkriti uzrok hipotenzije.

BPPV

BPPV ili bezazlena prolazna položajna vrtoglavica se javlja kada se kristali kalcijuma u unutrašnjem uhu, koji pomažu u kontroli ravnoteže, pomere iz svog normalnog položaja. Ovaj poremećaj je najčešći uzrok vrtoglavice kod odraslih i može da izazove “ringišpil” prilikom zabacivanja ili savijanja glave unapred, naglog ustajanja ili okretanja u krevetu.

uho-shutterstock-2119234640.jpg
Shutterstock 
kristali kalcijuma u unutrašnjem uhu regulišu ravnotežufoto: Shutterstock

Infekcije

Do nesvestice može da dođe i zbog odrđenih infekcija poput labirintitisa, upale unutrašnjeg uha koja može da utiče na sluh i ravnotežu.

Neuološki poremećaji

Uzroci vrtoglavice mogu da budu i neurološki poremećaji, kao što je migrena, moždani udar, kada se uz vrtoglavicu, najčešće javljaju i drugi znaci oštećenja mozga (smetnje govora, razumevanja, gubitak vida, utrnulost jedne polovine lica, slabost tela), multipla skleroza, tumori.

Menijerova bolest

Menijerova bolest, koja predstavlja poremećaj untrašnjeg uva, je retka i još uvek nije potpuno istražena, ali može da izazove povremeni gubitak sluha i zujanje u ušima, osećaj punoće u uhu i iznenadnu i jaku vrtoglavicu.

srce.jpg
Shutterstock 
aritmija može da bude jedan od uzroka vrtoglavicefoto: Shutterstock

Kardiloška stanja

Takođe, simptomi neravnoteže mogu da se jave i kod poremećaja srčanog ritma, kao i kod srčane slabosti. Ova stanja dovode do smanjenog protoka krvi, a samim tim vrtoglavice ili osećaja nesvestice.

Krvarenje

U ostale uzoke spadaju deficit vitamina B12, povrede glave, dijabetes, malokrvnost, bolesti štitne žlezde, obilne menstruacije, neprepoznate trudnoće, oboljenja oka, zloupotrebe nekih lekova i alkohola.

Kada potražiti pomoć

Iako većina ljudi ima povremene vrtoglavice, ukoliko se javljaju češće i utiču na kvalitet života, znak je da treba da potražite pomoć. Drugi udruženi simptomi koji govore da treba da se javite lekaru uključuju probleme sa sluhom ili govorom, zujanje u ušima, dvostruki ili zamagljen vid, utrnulost ili slabost u licu, rukama ili nogama, promene u pulsu, nesvesticu, glavobolju ili mučninu.

Pripremila: N.L.

Izvor: News-medical.net/zdravlje.kurir.rs