Da li stalno grizete unutrašnjost obraza? Stres je glavni krivac ili jedan od ovih 5 problema sa zubima
Foto: Shutterstock

obratite pažnju

Da li stalno grizete unutrašnjost obraza? Stres je glavni krivac ili jedan od ovih 5 problema sa zubima

Zdravlje -

Bilo da se radi o problemima sa zubom, vilicom ili o stresu, stalno grickanje unutrašnjosti obraza može se sprečiti. Stručnjaci napominju da kontinuirano grickanje unutrašnje strane obraza nije uvek slučajno i da može ukazivati na neki drugi problem oralnog zdravlja za koji niste ni znali.

Ovo hronični problem može se razviti iz više razloga, kaže dr Marina Gončar, ortodont, a to može uključivati sledeće:

  • ponašanje koje se ponavlja zbog dosade, stresa ili anksioznosti
  • nepravilni zubi
  • nepravilnosti u oralnim tkivima
  • oštre ivice zuba, plombi ili krunica
  • iritaciju oralnog tkiva kao rezultat lošeg postavljanja aparata (kao što su držači ili proteze)
  • škripanje zubima

Slučajni ugriz

Slučajni ugriz unutrašnjosti obraza može sečesto javiti, posebno ako ste u žurbi i ne obraćate pažnju, objašnjava dr Gončar. To se obično dešava kada pričate ili žvaćete (ili dok radite oboje u isto vreme), dodao je dr Cu.

Kako rešiti ovaj problem?

Slučajni ugriz unutrašnjosti obraza obično nije veliki problem. Ali ako se dovoljno jako ugrizete, mogli biste da dobijete čir u ustima, kaže dr Gončar.

Ove rane su obično bezopasne i potrebno im je nekoliko dana da se zacele. U međuvremenu, možda ćete morati da budete posebno oprezni prilikom žvakanja kako biste izbegli ponovno povređivanje tog područja. Sporo, pažljivo žvakanje može pomoći da sprečite slučajno ujedanje obraza na prvom mestu.

Hronično ponavljanje ugriza unutrašnjosti obraza dešava se često ako je vaš zagrižaj nepravilan
Hronično ponavljanje ugriza unutrašnjosti obraza dešava se često ako je vaš zagrižaj nepravilanfoto: Shutterstock

Vaši zubi nisu pravilno poređani

Pravilan zubni niz nije važan samo samo za lep osmeh već ima uticaj i na vaše celokupno oralno zdravlje. Tako na primer mogu sprečiti grickanje obraza.

- Hronično ponavljanje ugriza unutrašnjosti obraza dešava se često ako je vaš zagrižaj tj. način na koji se gornji i donji zubi spajaju, nepravilan - kaže dr Cu.

Doktor Gončar objasnila je zbog čega je tako.

- Kada se zubi ne spajaju kako treba, previše se preklapaju i desni mogu lako da se zaglave između gornjih i donjih zuba tokom rutinskih radnji kao što su govor ili žvakanje - kaže dr Gončar.

Problemi sa vilicom

Problemi sa vilicom takođe mogu uzrokovati neusklađenost zuba, kaže dr Gončar. Kao što znamo, kada vam zubi ne stoje pravilno, postoji veći rizik od ujedanja obraza. Značajnije devijacije vilice često su praćene navikama stiskanja i nepravilnog zagrižaja.

Uticaj stresa

Stres ili anksioznost mogu da pogoršaju vaš problem sa grickanjem obraza, kaže dr Cu. Tokom perioda jakog stresa ili anksioznosti, grickanje obraza može poslužiti kao mehanizam za suočavanje, dodaje dr Gončar.

Grickanje obraza takođe može postati ponavljajuće ponašanje. To se može desiti sa određenim mentalnim zdravstvenim problemima koja uključuju kompulzivno ponašanje, kaže dr Gončar. Ovo su samo neki od primera:

  • Opsesivno-kompulzivni poremećaj (OCD): Stanje koje uzrokuje česte neželjene misli i opsesije koje vas teraju na ponavljanje ponašanja (tj. kompulzije).
  • Ponavljajuće ponašanje usredsređeno na telo (BFRBs): Svako ponavljajuće ponašanje koje šteti telu. Najčešći BFRB su "čupkanje" kože, grickanje noktiju i čupkanje kose, navode stručnjaci klinike Mejo.

Ako stres ili anksioznost izazivaju grickanje obraza, važno je da potražite pomoć stručnjaka. Vremenom, vežbanjem i terapijom, moći ćete lakše da izađete na kraj sa neželjenim mislima, osećanjima i ponašanja koja ih prate.

Važno je da posetite stomatologa kako da se eliminisalo hronično grickanje obraza, i rešili primarni oralni problemi
Važno je da posetite stomatologa kako da se eliminisalo hronično grickanje obraza, i rešili primarni oralni problemi foto: Shutterstock

Imate nepravilnosti u mekim tkivima usta

Kada vam unutrašnjosti obraza postanu otečene ili upaljene, mogu vas ometati dok pričate ili žvaćete. Veća je verovatnoća da ćete zakačiti zub za ova meka tkiva. Moguće nepravilnosti u mekim tkivima usta mogu biti sledeće, prema dr Gončaru:

  • Oticanje od začepljenog pljuvačnog kanala
  • Benigni intraoralni otoci i izrasline
  • Maligne izrasline (u veoma retkim slučajevima)

-

U svim slučajevima, važno je da posetite svog stomatologa kako bi uradio pregled i lečenje, ne samo da bi se eliminisalo hronično grickanje obraza, već i da bismo bili sigurni da primarni problem nije razlog za zabrinutost - kaže dr Gončar.

Da li je grickanje obraza štetno?

Dok povremeno grickanje obraza može biti dosadno i bolno, obično nije štetno na duži rok, kaže dr Cu. Meko tkivo u našim ustima (poznato kao naša oralna sluzokoža) obično zaceljuje od povreda u roku od nekoliko nedelja, objašnjava ona.

- Ali, ako je grickanje unutrašnjosti obraza često, može izazvati čireve, krvarenje, infekcije, ožiljke tkiva i eroziju. Ovi problemi mogu oštetiti vaše oralno i potencilano opšte zdravlje - kaže dr Gončar.

Da biste se oslobodili ove navike,  prvo morate obratiti pažnju na ovo ponašanje koje se ponavlja
Da biste se oslobodili ove navike, prvo morate obratiti pažnju na ovo ponašanje koje se ponavljafoto: Shutterstock

Kako zaustaviti ili sprečiti grickanje obraza?

Ako želite da stavite tačku na ovu naviku, isprobajte ove savete dr Gončara i dr Cu:

  • Osvestite ovu naviku: Grizenje obraza je često podsvesno. Da biste je se oslobodili, prvo morate obratiti pažnju na ovo ponašanje koje se ponavlja (naročito u vreme stresa).
  • Pažljivo i polako žvaćite hranu: Ovo će pomoći da se izbegne slučajno grizenje obraza tokom obroka.
  • Održavajte dobru oralnu higijenu: Briga o ustima osiguraće da grickanje obraza ne bude rezultat stomatoloških problema kao što su nakupljanje kalcijuma ili slomljene plombe, krunice ili okrnjeni zubi.
  • Nosite štitnik za usta kada spavate: Ovo je posebno važno ako škripite ili stiskate zube tokom noći.
  • Koristite efikasne tehnike upravljanja stresom: Ako mislite da je vaše grickanje obraza povezano sa stresom, pronađite metodu za opuštanje, poput dubokog disanja, meditacije ili vežbanja.
  • Pokušajte da žvaćete žvake bez šećera: Ovo će vam pomoći da zaokupite usta, posebno ako je grickanje obraza uobičajeno.
  • Uvežbajte oralne mišiće: Čvrsto naslonite jezik na krov usta, držeći zubespojene, a usne zatvorene. U ovom položaju vežbajte da udišete i izdišete kroz nos. Ovakvo disanje takođe ima dodatnu korist od povećanja proizvodnje azotnog oksida, što vam na kraju pomaže da obezbedite više kiseonika u krvotoku.
  • Posetite ortodonta: Ako je grickanje obraza povezano sa nepravilnim poravnanjem zuba ili vilice, ortodontski tretman može pomoći u otklanjanju svih osnovnih strukturalnih problema.

Kada posetiti zubara zbog hroničnog grizenja obraza?

Nije vam potreban odlazak kod zubara zbog povremenog grickanja obraza. Ali ako više puta grizete obraze dok ste pod stresom, jedete ili razgovarate, možda je vreme da zakažete zubarski pregled. Važno je da vas stomatolog pregleda ako imate sledeće simptome:

  • Koža unutar vaših obraza je bolna ili ne zaceljuje, a nelagodnost ometa vaš svakodnevni život
  • Imate kontinuirano oštećenje unutrašnjosti usta, kao što su rane, upala ili krvarenje
  • Imate poteškoća da govorite ili jedete

Prenela: O.M.

(izvor: Well and Good/Zdravlje.Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track