Danas počinje drugi tropski talas, a upozorenja stručnjaka o štetnosti preteranog izlaganja sunčevim zracima bez zaštite treba shvatiti ozbiljno.

Ultravioletni sunčevi zraci mogu da izazovu oštećenje kože za samo 15 minuta, kaže dermatolog dr Rebeka Danhof. Dugotrajna izloženost može da dovede do različitih oblika raka kože, od kojih se mnogi, na sreću, mogu sprečiti.

- Sunce nije jedini neprijatelj kože. Solarijumi i pušenje takođe mogu negativno da utiču na ovaj spoljašnji omotač tela - upozorava dr Danhof.

Koji su najčešći oblici raka kože?

Rak kože može da se javi u mnogo oblika, ali tri su najčešća:

Bazocelularni karcinom

Bazocelularni karcinom je najčešći tip raka kože. Obično se razvija na koži koja je najviše izložena suncu, kao što su skalp, lice, nos, vrat i ruke. Često se pojavljuje kao izraslina u obliku kupole sa vidljivim krvnim sudovima, sjajna, ružičasta mrlja ili rana koja zaraste pa se ponovo vrati.

dermatoloski-pregled-shutterstock-2165006177.jpg
Shutterstock 
melanom nije najčešći, ali je najopasniji rak kožefoto: Shutterstock

Skvamocelularni karcinom

Skvamocelularni karcinom je drugi najčešći tip raka kože. Takođe se često razvija na koži izloženoj suncu, kao što su lice, uši, usne, zadnji deo ruku, ruke i noge. Skvamocelularni karcinom se često pojavljuje kao krasta ili gruba izraslina; crvena, gruba ravna mrlja; izraslina u obliku kupole koja raste i krvari; ili rana koja ne zarasta ili zaraste pa se ponovo vrati.

Melanom

Melanom je najsmrtonosniji oblik raka kože. Može se razviti na koži ili u postojećem mladežu. Mladeži koji menjaju veličinu, boju ili oblik, ili razvijaju simptome poput bola, svraba ili krvarenja, mogu da budu znak melanoma. Melanom se može pojaviti bilo gde na koži, uključujući ruke i noge, ispod noktiju na rukama ili nogama, u ustima i genitalnom području.

Prevencija raka kože

Ključ za prevenciju raka kože je da se pametno ponašate na suncu i da znate kako da se zaštitite. Evo nekoliko saveta:

Izbegavajte sunce između 10 ujutro i 4 popodne

Ovo je period kada je sunce najintenzivnije i kada je najveća mogućnost razvoja opekotina. Ako morate da budete napolju u ovo vreme, potražite hlad ili ponesite kišobran, odnosno suncobran. Nosite zaštitnu odeću i koristite kremu za sunčanje čak i kada ste u hladu.

shutterstock-1727996815.jpg
Shutterstock 
spf kreme su obaveznefoto: Shutterstock

Budite svesni lekova koji povećavaju osetljivost na sunce

Pojedini lekovi mogu da vas učine osetljivijim na sunčevu svetlost. Ovi lekovi obično uključuju antihistaminike, nesteroidne antiinflamatorne lekove, određene antibiotike, antidepresive, antipsihotike i oralne lekove za dijabetes. Proverite kod farmaceuta neželjene efekte vaših lekova.

Nosite odgovarajući šešir ili kapu

Šešir širokog oboda može da zaštiti vaše lice, uši i vrat. Ako nosite kačket, ne zaboravite da nanesete kremu za sunčanje na vrat i uši. Takođe, nosite zaštitnu odeću koja pokriva izložena područja.

Izbegavajte solarijume

Solarijumi emituju štetne ultraljubičaste A (UVA) i ultraljubičaste B (UVB) zrake, povećavajući rizik od raka kože. Takođe, nema dokaza da korišćenje solarijuma za postizanje "osnovne preplanulosti" smanjuje rizik od opekotina. Osim toga, upotreba solarijuma povećava šanse za razvoj katarakte i okularnog melanoma.

Donosite zdrave odluke

Vaše ponašanje i navike utiču na zdravlje vaše kože. Nemojte pušiti, jer ova navika oštećuje kolagen i elastin u vašoj koži, a ujedno je i faktor rizika, posebno za skvamocelularni karcinom. Kada se negujete, koristite blage sapune i dnevne hidratantne kreme, a izbegavajte vreli tuši koji može da ukloni esencijalna ulja sa vaše kože. Pijte dosta vode da ostanete hidrirani i dovoljno spavajte kako bi vaša koža izgledala sveže.

samopregled-koze-profimedia0218503376.jpg
Profimedia 
Redovno proveravajte mladežefoto: Profimedia

Redovno proveravajte svoju kožu

Obratite pažnju na bilo kakve promene na mladežima, pegama ili flekama. Takođe, pratite sve nove promene na koži koje su se pojavile. Koristite ogledalo za procenu teško vidljivih područja i redovno (jednom godišnje) se pregledajte kod svog lekara ili dermatologa.

Zaštitite kožu dece

Deca mlađa od šest meseci ne bi trebalo da koriste kremu za sunčanje, već treba da se štite odećom i borave u hladu. Redovno nanosite kremu za sunčanje deci starijoj od šest meseci.

Koristite kremu za sunčanje kada ste napolju

Veći faktor zaštite od sunca (SPF) u kremi za sunčanje ukazuje na povećanu zaštitu. Američka akademija za dermatologiju preporučuje korišćenje najmanje SPF 30. Koristite kremu čak i tokom oblačnih ili hladnih dana jer i tada mogu da nastanu oštećenja. Obnavljajte je na svaka dva sata, nakon plivanja ili kada se znojite. Proverite rok trajanja. On je obično je tri godine ili kraći ako je krema čuvana na visokim temperaturama.

Nosite naočare za sunce sa UVA i UVB zaštitom

Odgovarajuće, zaštitne naočare za sunce pomažu u sprečavanju oštećenja osetljive kože oko očiju i blokiraju ultraljubičaste sunčeve zrake koji mogu da izazovu kataraktu.

Pripremila: N.L.

Izvor: Mayoclinichealthsystem.org/Zdravlje.kurir.rs