Koji su rizici ako jedete sladoled svaki dan? Od osetljivosti zuba do srčanog udara
Foto: Shutterstock

važno je da znate

Koji su rizici ako jedete sladoled svaki dan? Od osetljivosti zuba do srčanog udara

Zdravlje -

Sladoled je omiljena i idealna poslastica tokom vrelih letnjih dana, ali činjenice o tome kako utiče na vaše zdravlje mogle bi da vas nateraju da preispitate naviku da svakodnevno jedete sladoled.

Iako sladoled sadrži neke važne hranljive materije kao što su kalcijum, vitamini D i A, oni u njemu nisu zastupljeni u dovoljnim količinama da bi pozitivno uticali na zdravlje.

Ono sladoled svakako ima je mnogo masti i šećera, tako da se ne treba oslanjati na ovu poslasticu da biste sebi obezbedili dnevnu dozu ključnih hranljivih materija.

Svakodnevna konzumacija sladoleda može uticati na telo i zdravlje na mnogo načina, a neki od faktora mogu biti štetniji od drugih.

Može izazvati osetljivost zuba

Zubi mogu biti osetljivi na hladnu, toplu i kiselu hranu i piće, a to se dešava kada se zubna gleđ tj. ljuska koja pokriva zube, istanji i nervni završeci zuba budu otkriveni.

Ako sumnjate da bi osetljivost zuba mogla biti vaš problem, svakodnevno jedenje sladoleda će to potvrditi. Obavezno posetite svog stomatologa, a ako u međuvremenu nastavite da jedete sladoled, nemojte ga gristi, već budite pažljiviji.

osmeh, zubi
foto: Profimedia

Može poremetiti san

Studija objavljena u Journal of Sleep Medicine otkrila je da je jedenje hrane sa malo vlakana i bogato zasićenim mastima povezano sa nemirniji snom. Konzumacija više šećera, osobito noću, smanjuje količinu dubokog, okrepljujućeg sna.

Stručnjak za spavanje Kris Vinter veruje da sladoled posle večere ili puno masne hrane pre spavanja može dovesti do problema sa spavanjem kod većine ljudi.

On savetuje da je bolje pre spavanja pojesti bananu koja je bogata magnezijumom, koji poboljšava san.

izbegavajte sladoled noću umesto toga pojedite bananu koja će vam pomoći da kvalitetnije spavate
izbegavajte sladoled noću umesto toga pojedite bananu koja će vam pomoći da kvalitetnije spavatefoto: Profiemdia

Može negativno da utiče na raspoloženje i zdravlje mozga

Doktorka Eva Selhub dodaje da je hrana sa visokim sadržajem masti i šećera, poput sladoleda, štetna za mozak.

Brojne studije su otkrile korelaciju između ishrane bogate rafinisanim šećerima i oštećene funkcije mozga, pa čak i pogoršanja simptoma poremećaja raspoloženja kao što je depresija.

Verovatno ćete se ugojiti

Mnogima je omiljena poslastica, ali njegova svakodnevna konzumacija može da izazove gojaznost, dijabetes i da negativno utiče na zdravlje srca.

Brojne studije su već otkrile da konzumiranje velikih količina šećera uzrokuje gojenje.

Povećaćete rizik od hroničnih bolesti

Ako se ugojite od svakodnevnog jedenja sladoleda, takođe ćete povećati rizik od razvoja svih hroničnih zdravstvenih problema koji prate to, uključujući dijabetes tipa 2, bolesti srca i rak.

Konzumiranje velikih količina sladoleda može biti štetno za srce. Svakodnevno jedenje visokokalorične, masne i teške hrane poput sladoleda definitivno nije dobra ideja.

Jedno istraživanje pacijenata sa srčanim udarom pokazalo je da je veća verovatnoća da će ljudi imati srčani udar ili druge ozbiljne koronarne probleme nakon što su jeli težak obrok.

Srce, Infarkt, Srčani udar
foto: Profimedia

Hrana sa visokim sadržajem masti i šećera izaziva nagli porast insulina i triglicerida u krvi, povećava krvni pritisak i rad srca, izaziva začepljenje krvnih sudova, što može izazvati srčani udar.

Prenela: N.R.

Izvor: Miss7zdrava.24sata.hr/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track