U protekloj nedelji Srbiju je zahvatio vreli talas. Visoke temperature ne samo da čine život generalno neprijatnijim, već kombinacija znoja, vlage i toplote takođe stvara nepovoljne uslove za ljude sa osetljivom kožom, posebno za one sa ekcemom.

- Vruće vreme takođe povećava znojenje, koje sadrži hemikalije kao što su natrijum, hlorid, nikl i kadmijum koji izazivaju iritaciju kože, pogoršavajući ekcem - rekla je MD, dermatolog sa sertifikatom odbora iz San Dijega, Kalifornija, Azadeh Shirazi.

Kako ublažiti simptome ekcema tokom leta?

Iste preporuke koje savetuju stručnjaci za postupanje sa izuzetno osetljivom kožom tokom toplotnog talasa takođe mogu pomoći u sprečavanju upale.

Važno je nanositi hidratantne kreme kako bi vaša koža ostala hidrirana i ojačala kožnu barijeru. To je još važnije kada imate posla sa povećanim gubitkom vode iz ćelija kože po vrućem vremenu.

Emili Becker MD, docent na Odseku za dermatologiju i kožnu hirurgiju na Univerzitetu Teksasu takođe savetuje izbegavanje hidratantnih krema ili proizvoda sa iritantima, kao što su:

  • mirisi
  • parfemi
  • boje
celulit-krema.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Nosite prozračnu, široku odeću

- Prirodno vlakno, pamuk je mekan, prozračan i hipoalergen. Što se tiče donjeg veša, Širazi je rekla da su svileni i labavi sportski grudnjaci koji propuštaju vazduh odlični jer ne trljaju kožu na uobičajenim mestima. Tekstil poput poliestera i vune može stvoriti trenje i dodatno iritirati kožu - savetuju Širazi i Beker.

Ostanite hidrirani

Nije potrebno mnogo vremena da osetite posledice dehidracije po vrućem vremenu, a to uključuje i vašu kožu.

- Ostanak hidratacije je zaista važan za opšte zdravlje tela i za barijeru kože, koja je već sklona kompromisima kod tipova kože sklonih ekcemima. Odgovarajuća hidratacija jača kožnu barijeru, koja deluje kao odbrana od pokretača ekcema - rekla je Širazi.

Tuširajte se hladnom vodom

Znoj može smetati ekcemskoj koži, a hladni tuševi su savršeni protivotrov -rekao je dr Džejson Miler, dermatolog sa sertifikatom odbora i regionalni medicinski direktor Schveiger Dermatologi Group.

Tuširanje takođe može isprati znoj nakon treninga i očistiti kožu od iritantnih hemikalija poput hlora nakon kupanja u bazenu.

tusiranje-hladnom-vodom-shutterstock-2286827525.jpg
Shutterstock 
Tuširanje takođe može isprati znoj nakon treninga i očistiti kožu od iritantnih hemikalijafoto: Shutterstock

Kućni lekovi za ekcem koji zaista deluju

Dermatolozi preporučuju da ostanete u zatvorenom prostoru sa klima uređajem što je više moguće - ali uz neke važne bezbednosne aspekte.

Iako je klima uređaj bezbedan za osobe sa ekcemom i pomaže u održavanju hladne kože i sprečavanju znojenja, Shirazi je upozorio da klima takođe može smanjiti vlažnost u zatvorenom prostoru, što može isušiti vašu kožu.

- Predložio bih da koristite osveživač za održavanje nivoa vlažnosti u zatvorenom prostoru - rekla je Širazi, dodajući da je takođe važno izbegavati iritantne hemikalije koje se koriste za čišćenje i održavanje klima.

Kada posetiti dermatologa?

Ako se ekcemi povezani sa toplotom ne poboljšaju sa proizvodima bez recepta ili rutinom nege kože, najbolje je da se obratite svom dermatologu.

Drugi znakovi da je vreme za zakazivanje pregleda su pojačan bol, otok ili curenje.

pregled-koze-lica-shutterstock-1484816228.jpg
Shutterstock 
Dermatolog može da prepiše lekove na recept, ako je potrebno, da pomogne kod simptomafoto: Shutterstock

Miler je takođe istakao da pregled kod dermatologa može pomoći da se uverite da vam slučajno nije postavljena pogrešna dijagnoza ekcema. Na primer, mogli biste imati lišaj ili alergijski kontaktni dermatitis - za oba bi bili potrebni različiti tretmani.

Prenela: N.R.

Izvor: Verywellhealth.com/Zdravlje.Kurir.rs