Ovaj simptom nikada ne smete da ignorišete: Može da bude znak bolesti štitne žlezde, dijabetesa, raka...
Foto: Shutterstock

važno

Ovaj simptom nikada ne smete da ignorišete: Može da bude znak bolesti štitne žlezde, dijabetesa, raka...

Zdravlje -

Nenamerni gubitak težine često se doživljava kao pozitivna promena, posebno u društvu koje ceni vitku liniju. Međutim, kada kilogrami počnu da nestaju bez ikakvog svesnog napora, to može da bude znak koji ukazuje na zdravstvene probleme.

Za razliku od gubitka težine koji se postiže zdravom ishranom i vežbanjem, nenamerno mršavljenje može da bude simptom ozbiljnih zdravstvenih problema, od metaboličkih poremećaja i hroničnih bolesti do psiholoških problema. Zato je važno da rano prepoznate ove probleme kako biste mogli pravovremeno da reagujete.

Hipertireoza - pojačan rad štitaste žlezde

Prekomerno aktivna štitasta žlezda, poznata kao hipertireoza, može da dovede do raznih simptoma kao što su preznojavanje, nervoza, lupanje srca... Ovo stanje značajno utiče na metabolizam, uzrokujući brz gubitak težine uprkos povećanom apetitu. Štitasta žlezda proizvodi hormone trijodtironin (T3) i tiroksin (T4), koji regulišu brzinu metabolizma, a kada se ti hormoni prekomerno proizvode, isti se ubrzava, što dovodi do gubitka kilograma.

hipertireoza se manifestuje i kao spontano mršavljenje
hipertireoza se manifestuje i kao spontano mršavljenjefoto: Shutterstock

Dijabetes

Brz gubitak težine takođe može da bude simptom dijabetesa, posebno dijabetesa tipa 1. To se dešava kada telu nedostaje dovoljno insulina za transport glukoze iz krvi u ćelije za energiju. Tada telo sagoreva masti i mišiće za energiju, što dovodi do gubitka kilograma.

Upalna bolest creva

Stanja kao što su Kronova bolest i ulcerozni kolitis, vrste upalne bolesti creva, mogu da dovedu do značajnog gubitka težine. Ove bolesti uzrokuju upalu u probavnom traktu, što narušava sposobnost tela da apsorbuje hranljive materije iz hrane, što rezultira gubitkom težine i pothranjenošću. Ostali simptomi uključuju bolove u stomaku, dijareju, rektalno krvarenje i hronični umor.

Pratilac kancera

Nenamerni gubitak težine čest je simptom i kod mnogih vrsta raka, posebno kod karcinoma gornjeg dela gastrointestinalnog trakta poput raka želuca i jetre. Cancer Research UK ističe da do 80 posto osoba sa uznapredovalim rakom doživljava kaheksiju, stanje koje karakteriše ekstremni gubitak mišića i masti. Ovaj sindrom može da se pojaviti i kod drugih ozbiljnih bolesti kao što su HIV, bolesti bubrega i bolesti srca, koje su često izazvane upalom koja podstiče gubitak mišića i povlači energiju od ostatka tela.

rak želuca i jetre prati gubitak kilograma
rak želuca i jetre prati gubitak kilogramafoto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Stres i mentalno zdravlje

Stres takođe može da bude uzrok nenamernom gubitku kilograma. Događaji poput gubitka voljene osobe, razvoda ili gubitka posla mogu da smanje apetit i dovedu do gubitka težine, dok dugotrajni stres povećava nivo hormona poput kortizola i adrenalina, koji mogu da potisnu apetit i poremete varenje.

Depresija, anksioznost i poremećaji ishrane kao što su anoreksija i bulimija takođe mogu značajno da utiču na gubitak težine. Ovi poremećaji često uključuju restriktivne prehrambene navike i preteranu usredsređenost na telesnu težinu i izgled.

Pripremila: N.L.

Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track