Ovo je najbolje vreme da utonete za san: Stručnjaci ga nazivaju "zlatni sat"
Foto: Shutterstock

istraživanje

Ovo je najbolje vreme da utonete za san: Stručnjaci ga nazivaju "zlatni sat"

Zdravlje -

Prema studiji koju je objavilo Evropsko kardiološko društvo, nije važna samo dužina sna, već i vreme kada odlazimo na spavanje.

Većina nas zna koliko je san važan za naše zdravlje, ali da li ste ikada razmišljali o tome kada je najbolje vreme za odlazak u krevet? Da li postoji idealan trenutak kada bi trebalo da legnemo kako bismo iskoristili sve benefite kvalitetnog sna?

Nakon šest godina praćenja navika više od 80.000 ljudi, naučnici su otkrili da da najveće zdravstvene probleme imaju osobe koje odlaze na spavanje kasno, oko ponoći ili čak kasnije. Ova grupa ispitanika imala je 25 odsto veću verovatnoću da će oboleti od kardiovaskularnih bolesti.

S druge strane, prerani odlazak na spavanje takođe nije od koristi. Za one koji idu u krevet pre 22 sata, rizik od kardiovaskularnih problema može da se poveća za 12 posto. Koliko je važno vreme odlaska na spavanje, pokazalo je i jedno istraživanje u Japanu koje je obuhvatilo hiljadu zaposlenih. Oni koji su išli na spavanje posle ponoći imali su veću verovatnoću da će doživeti simptome depresije.

manjak sna je uvod u različite zdravstvene probleme
manjak sna je uvod u različite zdravstvene problemefoto: Profimedia

Zlatni sat

Stručnjaci naglašavaju da je najbolje vreme za odlazak u krevet između 22 i 23 sata, i to je vreme koje se zove "zlatni sat". U pitanju je idealan vremenski okvir - ni prerano ni prekasno.

Ni premalo, ni previše

Nedostatak sna negativno utiče na telo, uzrokuje umor, pad moždanih funkcija i povećava rizik od mnogih bolesti. Zanimljivo je da ni previše sna nije dobro za nas. Idealno je da nađemo zlatnu sredinu.

Odraslim osobama je potrebno između sedam i devet sati kvalitetnog sna svake noći da bi bili zdravi. Naravno, postoje izuzeci, ali ljudi koji spavaju manje od šest, pa čak i pet sati, ili spavaju oko deset sati, su van ovog okvira. U okvir od sedam do devet sati spada 80 posto populacije.

Važni su i uslovi koji vladaju u spavaćoj sobi
Važni su i uslovi koji vladaju u spavaćoj sobi foto: Shutterstock

U spavaćoj sobi

Na kvalitet sna ne utiču samo dužina i trajanje. Važni su i uslovi koji vladaju u spavaćoj sobi koja treba da bude zatamnjena i rashlađena, a teško je spavati i nakon obilnog obroka, ali i kada smo gladni. Krevet treba da bude udoban, ne previše mekan, a posteljina od prozračnih materijala. Preporuka je spavati bez odeće, jer telo tako najbolje reguliše temperaturu. Međutim, ukoliko se ne osećate udobno, u redu je spavati i u laganoj pidžami.

Pripremila: N.L.

Izvor: 24 sata.hr/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track