Najčešći savet za gubitak težine je da se više krećete i jedete manje kalorija nego što sagorevate. Ali šta ako naše telo radi protiv nas? Prekomerna telesna težina je jedan od vodećih zdravstvenih problema savremenog doba, a njen uzrok nije uvek prekometni unos hrane.

Gojaznost je posledica prekomernog nagomilavanja masnog tkiva, a najčešći uzrok svakako je neaktivnost i unos prevelikih kalorija. Međutim, povećanje telesne težine može biti uzrokovano raznim poremećajima i bolestima. Jedna od najčešćih je hormonska neravnoteža.

Najčešći simptomi hormonske neravnoteže

Poremećaji žlezda sa unutrašnjim izlučivanjem (endokrinih žlezda) mogu dovesti do prekomernog nagomilavanja masnog tkiva. Najčešće, problem izaziva štitna žlezda, to jest hipotireoza (nedovoljna aktivnost štitne žlezde).

Povećanje telesne težine ili teškoće sa gubitkom težine su dva uobičajena znaka hormonske neravnoteže, ali nisu jedini.

Drugi uobičajeni znaci hormonske neravnoteže su:

  • depresija
  • umor
  • opadanje kose
  • nesanica
  • moždana magla
  • promene raspoloženja
  • seksualna disfunkcija

Ako ove simptome promećujete i kod sebe, razgovarajte sa svojim lekarom o dodatnim alanizama hormona, prenosi portal Mantcare.com

depresivna-zena-sa-viskom-kilograma-shutterstock-2116334180.jpg
Shtterstock 
jedan od uzroka hormonske neravnoteže je depresijafoto: Shtterstock

Koji zdravstveni problemi utiču na hormonsku neravnotežu?

  • Problem sa štitnom žlezdom se obično otkriva nakon meseci nekontrolisanog povećanja telesne težine.
  • Razne bolesti sa prekomernim lučenjem kortizola, kao što je Kušingov sindrom, manifestuju se gojaznošću kao jednim od vodećih simptoma.
  • Takođe, poremećaji metabolizma mogu dovesti do gojaznosti ili, u najmanju ruku, poteškoća u održavanju telesne težine.

Insulinska rezistencija

Insulinska rezistencija, koja se dugoročno povezuje sa dijabetesom, doprinosi povećanju telesne težine zbog anaboličkog dejstva hormona insulina, čiji je glavni zadatak regulacija metabolizma glukoze.

A problemi u funkcionisanju polnih žlezda, češće kod žena, mogu dovesti do povećanja telesne težine. Sindrom policističnih jajnika (PCOS) u kombinaciji sa insulinskom rezistencijom je plodno tlo za povećanje telesne težine.

insulinska-rezistencija-shutterstock-1233382996.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Šta bi trebalo da radite?

Ako je kalorijski unos umeren, redovno vežbate, ali i dalje dobijate na težini, posetite endokrinologa. Pravovremena dijagnoza i lečenje najčešćih endokrinoloških oboljenja najčešće će staviti pod kontrolu telesnu težinu.

Prenela: N.R.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr/Zdravlje.Kurir.rs