Tihi, netipični simptomi infarkta i šloga: Mogu da podsete na virusnu infekciju ili pijanstvo
Foto: Shutterstock

doktorka otkriva

Tihi, netipični simptomi infarkta i šloga: Mogu da podsete na virusnu infekciju ili pijanstvo

Zdravlje -

Lekari Hitne medicinske pomoći u glavnom gradu, ukupno su imali skoro 1.600 telefonskih kontakata za 24 časa. Od 127, 47 poziva bilo je upućeno zbog intervencija na javnom mestu, a doktori upozoravaju na netipične simptome srčanog i moždanog udara.

Dr Danijela Jeftić iz Zavoda za urgentnu medicinu u Beogradu navodi da su se ljudi javljali zbog gušenja, uglavnom kod astmatičara i kod pacijenata sa opstruktivnim bolestima, malignitetima i hipertenzijom, i kao posledica izmenjenih stanja svesti i moždanog udara.

- Treba podsetiti na tihe, netipične znake kroz paralelu srčanih i moždanih udara. Tihi srčani udar može da podseti na virusnu infekciju. To znači bolove u mišićima, pogotovo u rukama, malaksalost, mučninu, iscrpljenost i obilna preznojavanja - kaže dr Jeftić i dodaje:

- Atipičan moždani udar može da podseti na lako pijanstvo, s tim da čovek ima iznenadnu glavobolju, da ima smetnje u vidnom polju, da može duplo da vidi, da ima zamućen vid, da nesigurno hoda, da ne razume šta ga pitate, da ne može jasno da odgovori. Znači, smetnje u vidu, govoru, hodu, iznenadna glavobolja i loša koordinacija pokreta.

redovno proveravajte pritisak
redovno proveravajte pritisakfoto: Shutterstock

Proveravajte pritisak

Dodaje da, posle kovida može doći do izvesnih iznenađenja u smislu zdravstvenog stanja, pa i kod mladih.

- Sugrađani koji imaju visok pritisak, posebno tokom toplih dana, treba redovno da proveravaju vrednosti i da, ako je potrebno, u dogovoru sa lekarom, redukuju ili izmene terapiju - savetuje dr Jeftić.

Pripremila: N.L.

Izvor: Rts.rs/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track