Ova namirnica neutrališe loš zadah i poboljšava oralno zdravlje: Jedite je često jer snižava pH vrednost u ustima
Foto: Shutterstock

stomatolog otkriva

Ova namirnica neutrališe loš zadah i poboljšava oralno zdravlje: Jedite je često jer snižava pH vrednost u ustima

Zdravlje -

Doktor Onkar Mudhar, stomatoloog tvrdi da postoji nekoliko grickalica kojima u kojima možemo da uživamo, a koje pozitivno utiču na naše oralno zdravlje. Jedna od njih deluje čak i kao neutralizator mirisa nakon obroka sa jakim mirisima.

Na svom profilu na TikTok-u, dr Onkar je podelio sa pratiocima neke od namirnica koje bi trebalo da zauzmu centralno mesto na stolu, zarad očuvanja zdravlja zuba.

Sir neutrališe pH vrednost u ustima

Za one koji žele da neurališu miris belog luka posle večere, stomatolog predlaže iznenađujuću grickalicu - sir.

- Sir je sjajan za neutralizaciju pH vrednosti u ustima. Nije važno koji sir jedete, ali jedna kriška posle obroka neutralisaće loš zadah. Dakle, ako ste imali obrok sa nairmicama koje imaju jake mirise, parče sira nakon toga pomaže da se to neutrališe, ali takođe snižava pH i takođe sprečava bakterije koje stvaraju karijes - kaže dr Onkar.

Žvakanje celera i šargarepe stimuliše proizvodnju pljuvačke

Takođe, na listi poželjnih namirnica je i jedno povrće. U pitanju je celer. Uprkos podeljenim mišljenjima, žvakanje celera može pozitivno delovati na vaše zube i desni.

- Celer je tako dobar jer ne samo da pomaže kada žvačete hranu tako što stvara pljuvačku, već je i hrskav i ima mnogo tečnosti u sebi, već pomaže i u čišćenju ostataka između zuba.

Pored toga, dr Onkar predlaže grickanje šargarepe. On je naveo da su njihovi efekti slični celeru jer stimulišu proizvodnju pljuvačke, pomažući u uklanjanju hrane koja se zadržala između vaših zuba. Štaviše, štapići šargarepe mogu biti odlična pomoć za decu sa klimavim zubima, pomažući da zub ispadne bez puno muke kada se dovoljno rasklima.

Prenela: O.M.

(izvor: Mirror.co.uk/Zdravlje.Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track