Ishrana bogata šećerom može dovesti do povećanja telesne težine i gojaznosti, povećavajući stres na kičmi i pogoršavajući bol u leđima, objašnjava dr Džef Vintermeiner iz Čikaga u videu na svom Instagram profilu. 

-  Visok unos šećera je povezan sa hroničnom upalom, koja može pogoršati bol i nelagodnost - istakao je on. 

Slatka hrana i pića takođe mogu doprineti razvoju oboljenja poput dijabetesa tipa 2, što može dovesti do oštećenja nerava i dodatno pojačati bol u leđima.

 Pored toga, slatkim dijetama često nedostaju hranljive materije koje su veoma važne za održavanje zdravih kostiju i mišića, neophodne komponente za jaka leđa otporna na bol.

Stoga, minimiziranje unosa šećera je ključno ne samo za sprečavanje stresa na kičmi zbog telesne težine, već i za smanjenje upale i pospešivanje ukupnog mišićno-skeletnog zdravlja, na kraju pružajući olakšanje i poboljšano blagostanje za one koji se bore sa bolovima u leđima.

Povreda kičme je doktora navela da se posveti bolovima u leđima

Svet ovog doktora se promenio u jednom trenutku. Sve je počelo skokom sa litice od 85 stopa i uranjanjem u vodu. Udar, brzinom od 100 km/h, izazvao je jak bol tako što je zgnječio njegov disk L5, navodi se na njegovom sajtu. 

Tokom dve teške godine, redovni tretmani nisu pomogli. Bol je trajao sve dok dr Džef nije sreo kiropraktičara koji mu je doneo olakšanje i poboljšanje situacije za 50 odsto. Ovo je navelo dr Džefa da odluči da otkrije misterije koje se kriju iza bolova u leđima, što je postalo veliki deo njegovog života.

Podstaknut snažnom željom za učenjem, dr Džef se godinama usavršavao. Nakon završetka škole 1993. godine, istraživao je različite tretmane kao što su metode kiropraktike, medicinske prakse, fizikalna terapija, injekcije, laserske terapije, akupunktura i ishrana - sve kako bi pronašao načine da pomogne kod bolova u leđima.

Osnovao je sedam klinika Čikagu i ostao fokusiran na rešavanje problema bolova u leđima. Poznati sportisti, poput šampiona Superboula i fudbalera Kuće slavnih, dolazili su u njegove klinike za pomoć. Njegova stručnost privukla je pažnju javnosti, a čak je imao i sopstvene TV i radio emisije.

Prenela: O.M.

Izvor: Instagram @highperformancespine/Highperformancespine.com/Zdravlje.Kurir.rs