Kurkumin iz kurkume i cimet sadrže snažne antioksidante koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa. Ovi sastojci su takođe poznati po svojim intiinflamatornim svojstvima, koja mogu da smanje upalu u telu.

Napomena: Pre upotrebe bilo koje biljke u terapeutske svrhe obavezno se konsultujte sa svojim izabranim lekarom.

Evo kako uz ova dva sastojka da napravite napitak za jačnje imuniteta.

Potrebno je:

  • kesica zelenog čaja
  • komadić štapića cimeta
  • pola kašičice kurkume u prahu
  • čaša vode

Priprema

Prokuvajte vodu, dodajte kesicu čaja i kurkumu, kuvajte još nekoliko minuta, a zatim dodajte cimet. Poslužite sa kašičicom meda.

caj shutterstock_1788084857.jpg
Shutterstock Čaj sa moćnim začinima je samo još zdraviji

Kako deluje?

Dodavanje kurkume i cimeta zelenom čaju pojačava njegovu delotvornost na više načina.

Antioksidativno delovanje: Kurkumin i cimet su snažni antioksidansi koji povećavaju sadržaj antioksidanata u zelenom čaju, pomažući u borbi protiv oksidativnog stresa i štiteći ćelije.

Deluje pozitivno na upale: Kurkumin je jedan od najjačih prirodnih protivupalnih začina, baš kao i cimet koji ima protuupalna svojstva zahvaljujući bioaktivnim jedinjenjima.

Promotori dobrog metabolizma: Cimet reguliše nivo šećera u krvi povećavajući osetljivost na insulin, dok kurkuma podržava metaboličke procese. Ova kombinacija pomaže u regulaciji telesne težine i povećanju energije.

profimedia0342243988.jpg
Profimedia Cimet pozitivno utiče na regulaciju telesne težine i povećava energiju

Prijatelji probavnog sistema: Kurkumin smiruje probavni trakt, smanjuje simptome sindroma iritabilnog creva, dok cimet pomaže probavi stimulisanjem enzima i smanjenjem nadutosti.

Zaštitnici imuniteta: Kurkuma i cimet jačaju imuni sistem svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima, pomažući u smanjenju hronične upale koja može da oslabi imunitet.

Protiv prehlade: Ova kombinacija je posebno korisna za sezonske bolesti, jer kurkumin smanjuje nazalnu upalu, dok cimet inhibira rast patogena, potencijalno smanjujući težinu i trajanje simptoma.

Prenela: N.R.

Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs