Neki ljudi misle da je sirovo mleko boljeg ukusa od mleka koje je pasterizovano. Među nekim stručnjacima takođe postoje i tvrdnje da sirovo mleko može da izleči netoleranciju na laktozu, leči alergije i podrži zdravlje creva. Međutim, istina je sasvim drugačija - klice u sirovom mleku mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.
Opsežna istraživanja nedvosmisleno pokazuju da nijedan od ovih mitova o dobrobitima sirovog mleka jednostavno - nije istinit.
- Konzumiranje sirovog mleka može biti opasno po vaše zdravlje - upozorava specijalista za zarazne bolesti dr Mišel Čen iz bolnice "Chan of Beth Israel Deaconess Hospital"
- Uznemirena sam što je konzumacija sirovog mleka postala trend - rekla je doktorka i istakla da postoji dobar razlog zašto se hrana i piće sada pasterizuju.
Klice koje se mogu naći u sirovom mleku i koje mogu izazvati bolesti koje se prenose hranom uključuju salmonelu, ešerihiju koli, listeriju i kampilo bakteriju.
Svako ko pije sirovo mleko može se razboleti, ali to je posebno je opasno za:
- bebe
- malu decu i tinejdžere
- trudnice
- starije osobe
- osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom, uključujući one sa rakom, dijabetesom ili HIV/AIDS-om,
- za one koji su imali transplantaciju organa
Ptičiji grip i sirovo mleko
U martu 2024. došlo je do izbijanja ptičjeg gripa u više država, što je bilo prvi put da su virusi ptičijeg gripa pronađeni u kravljem mleku. Trenutno postoje ograničene informacije o tome da li bi se virus mogao preneti na ljude preko sirovog mleka od zaraženih krava.
Šta je pasterizacija?
Pasterizacija je proces koji ubija klice u hrani korišćenjem toplote. Pasterizovano mleko se zagreva na najmanje 145 ° Farenhajta, a zatim se brzo ohladi.
Prenela: N.R.
Izvor: Health.harvard.edu/Zdravlje.Kurir.rs