Biljna ishrana pomaže u borbi protiv hipertenzije: Smanjuje kiselost organizma i štiti bubrege i srce

Shutterstock

Lekari preporučuju da voće i povrće bude temeljni deo lečenja pacijenata sa hipertenzijom. Utvrđeno je da dijeta bogata voćem i povrćem snižava krvni pritisak, smanjuje kardiovaskularni rizik i poboljšava zdravlje bubrega.

Nova studija u The American Journal of Medicine, koju je objavio Elsevier, opisuje nalaze iz petogodišnjeg interventnog randomizovanog kontrolnog ispitivanja.

Uprkos tekućim naporima da se poboljša lečenje hipertenzije i smanje njeni neželjeni ishodi farmakološkim strategijama, hronična bolest bubrega povezana sa hipertenzijom i njen kardiovaskularni mortalitet se povećavaju. Bolest srca je razlog broj jedan da pacijenti sa hroničnom bolešću bubrega umiru.

Ova ishrana koja smanjuje kiselost organizma

Dijetetski pristupi zaustavljanju hipertenzije (DASH) dijeta koja je bogata voćem i povrćem smanjuje krvni pritisak i preporučena je terapija prve linije za primarnu hipertenziju. Ipak, ova dijeta ne propisuje se dovoljno uprkos epidemiološkim podacima koji je podržavaju.

Shutterstock 
DASH dijeta i drugi načini ishrane koji sadrže puno voća i povrća su povezani sa nižim krvnim pritiskomfoto: Shutterstock

DASH dijeta i drugi načini ishrane koji sadrže puno voća i povrća su povezani sa nižim krvnim pritiskom, manjim rizikom od i progresije hronične bolesti bubrega, nižim indikatorima rizika od kardiovaskularnih bolesti i nižim mortalitetom od kardiovaskularnih bolesti.

- Naše studije na životinjama pokazale su pre mnogo godina da mehanizmi koje koriste bubrezi za uklanjanje kiseline iz krvi mogu izazvati oštećenje bubrega ako su životinje bile dugotrajno izložene ishrani koja proizvodi kiselinu. Naše studije pacijenata su pokazale slične nalaze: to jest, ishrana koja proizvodi kiselinu (bogata životinjskim proizvodima) bila je štetna za bubrege, a ona koja proizvodi baze (bogata voćem i povrćem) je zdrava za bubrege - rekao je Donald E. Veson, nefrolog sa Odseka za internu medicinu, Medicinske škole Del, Univerzitet Teksasa u Ostinu.

Drugi istraživači su pokazali da je ishrana bogata voćem i povrćem zdrava za srce. Doktor Veson kaže da su pretpostavili da je jedan od načina na koji su voće i povrće zdravi i za bubrege i za srce to što smanjuju količinu kiseline u ishrani, a samim tim i količinu kiseline koju bubrezi moraju da uklone iz tela.

Shutterstock 
Ishrana na bazi voća i povrća uticala je na snižavanje krvni pritisak i poboljšanje indeksa rizika od kardiovaskularnih bolestifoto: Shutterstock

Studija sa osobama sa hipetenzijom

Da bi se testirala ova hipoteza, osmišljena je studija u kojoj su odabrani učesnici sa hipertenzijom, ali ne i dijabetesom, i veoma visokim nivoom izlučivanja albumina u urinu (makroalbuminurija). Pacijenti sa makroalbuminurijom imaju hroničnu bolest bubrega, visok rizik od pogoršanja bubrežnih bolesti s vremenom i visok rizik od naknadnog razvoja kardiovaskularnih bolesti.

U randomizovanom kontrolnom ispitivanju tokom petogodišnjeg perioda, istraživači su podelili kohortu od 153 pacijenta sa hipertenzijom u tri grupe:

  • Učesnici studije dodaju 2-4 šolje voća i povrća koje proizvode bazu pored uobičajenog dnevnog unosa hrane
  • Učesnicima studije preporučena je soda bikarbona u dve dnevne doze od 650 mg
Shutterstock 
Stručnjaci savetuju pacijente sa hipertenzijom da kontrolišu odnos albumina i kreatinina u urinufoto: Shutterstock

Poboljšanje indeksa rizika od kardiovaskularnih bolesti

Rezultati studije pokazuju da su i voće i povrće kao i soda bikarbona poboljšali zdravlje bubrega, a ishrana na bazi voća i povrća uticala je na snižavanje krvni pritisak i poboljšanje indeksa rizika od kardiovaskularnih bolesti.

- Važno je da je ishrana bazirana na voću i povrću postigla poslednje dve prednosti sa nižim dozama lekova koji se koriste za snižavanje krvnog pritiska i smanjenje kardiovaskularnih bolesti - rekao je dr Maninder Kahlon, sa Medicinske škole Dell, Univerzitet Teksas u Ostinu.

Istraživači takođe savetuju pacijente sa hipertenzijom da zamole svog lekara da prekonrtoliše odnos albumina i kreatinina u urinu (UACR) kako bi utvrdili da li imaju osnovnu bolest bubrega i povećan rizik za kasnije kardiovaskularne bolesti.

Prenela: O.M.

(izvor: news-medical.net/Zdravlje.Kurir.rs)