Ne idite u teretanu našminkani: Ovo su razlozi zbog kojih morate da zaboravite ovaj trend
Foto: Profimedia

SAVET

Ne idite u teretanu našminkani: Ovo su razlozi zbog kojih morate da zaboravite ovaj trend

Zdravlje -

Novo istraživanje je pokazalo da treba da vežbate sa čistim licem jer nošenje pudera i pudera tokom aerobne aktivnosti ima negativne posledice na kožu i pore. Vežbanje sa puderom na licu može izazvati bubuljice, fleke i suvu kožu.

Urađeno je istraživanje koje je pokazalo sledeće zaključke:

43 zdrava učenika – 20 dečaka i 23 devojčice

Ispitanicima je puder nanešen na polovinu lica, na čelo i obraz sa jedne strane, dok je druga strana ostala čista. Koristeći uređaj za analizu kože, koža ispitanika je detaljno ispitana pre i posle 20 minuta vežbanja na traci za trčanje.

Rezultati nakon vežbanja su bili takvi da je celo lice bilo vlažno, ali je bilo više vlage u predelu za šminkanje. Nakon vežbanja, veličina pora kože se povećala na nešminkanom licu.

Prema ovoj studiji, nošenje teške šminke kao što je puder tokom vežbanja može potencijalno dovesti do problema sa kožom kao što su začepljene pore usled nakupljanja znoja. Zbog toga se preporučuje da se odlučite za lakšu šminku ili proizvode bez ulja kako biste održali zdravu kožu tokom vežbanja.

Razlog zbog kojeg se preporučuje uklanjanje šminke pre spavanja je taj što se može kombinovati sa uljem i mrtvim ćelijama kože da začepi pore
Razlog zbog kojeg se preporučuje uklanjanje šminke pre spavanja je taj što se može kombinovati sa uljem i mrtvim ćelijama kože da začepi porefoto: Adam Radosavljevic / Alamy / Alamy / Profimedia

Evo kako šminka može naštetiti vašoj koži

Šminka može da zapuši pore i izazove povećanu suvoću kože, kažu stručnjaci.

- Razlog zbog kojeg se preporučuje uklanjanje šminke pre spavanja je taj što se može kombinovati sa uljem i mrtvim ćelijama kože da začepi pore i podstakne stvaranje akni, rekao je dr Brendan Camp, dermatolog iz Njujorka.

Ova studija se uglavnom fokusirala na podlogu tj. puder, ali postoji mnogo drugih vrsta šminke, maskara, olovka za oči i ruž za usne mogu predstavljati manje problema tokom vežbanja jer se ne nanose na celo lice, objasnio je Camp.

Međutim, potrebno je više istraživanja da bi se uočio uticaj određenih vrsta šminke na kožu tokom treninga.

Posledice treniranja sa šminkom

U trendu je ići na sportske aktivnosti sa šminkom celog lica, ali to može da smanji prirodni nivo sebuma na koži i izazove isušivanje kože sa svim pratećim neželjenim efektima.

Osim toga, šminka može zatvoriti pore na koži i povećati lučenje sebuma, što zauzvrat dovodi do zarobljavanja sebuma, mrtvih ćelija kože i drugih supstanci u porama, a to može rezultirati pojavom bubuljica i akni – objasnio je autor studija, Dongsun Park sa Korejskog nacionalnog univerziteta.

Prenela: N.R.

Izvor:Healthline.com/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track