Žitarice su mnogima omiljeni izbor za doručak. One su ukusne i praktične za pripremu i kombinovanje sa voćem i drugim naimirnicama. Međutim, nisu uvek tako hranljive kao što mislite. Evo na šta treba da obratite pažnju kada ih birate.
Doktorka Debora Li otkrila je koje su žitarice najzdravija, a koje najnezdravija opcija.
- Iako žitarice mogu izgledati kao najbolja opcija za doručak, možda zapravo nisu tako hranljive kao što mislite. Postoje stvari koje treba uzeti u obzir kada birate žitarice za jelo. Svako zrno sadrži klice, mekinje i endosperm. Ovas se smatra neprerađenom hranom koju svi treba da jedemo češće - objasnila je doktorka.
-Ovsenim pahuljicama možete dodati i sveže voće koje povećava unos antioksidanata, vitamina, minerala ivlakana, dok dodavanje orašastih plodova obezbeđuje zdrave nezasićene omega-3 masti, kao i vitamine B i E, cink, magnezijum i više vlakana.
- Da biste izvukli maksimum iz kaše kao obroka, napravite je sa mlekom zbog sadržaja kalcijuma, fosfora, vitamina D i proteina - istakla je dr Li
- Orasi i semenke, kada se dodaju u kašu, obezbeđuju zdrave nezasićene omega-3 masti, kao i vitamine B i E, cink, magnezijum i više vlakana.
- Porcija čokoladne granole od 50 grama sadrži 227 kalorija i 6,8 grama zasićenih masti. Ako dodajte 125 mililitara punomasnog mleka, to je još 81 kalorija i 4,6 grama masti. To je ukupno 308 kalorija i 11,8 grama zasićenih masti - primetila je ona.
Najnezdravije žitarice za doručak, su žitarice pune šećera i masti, sa visokim sadržajem kalorija.
Prenela: N.R.
izvor: express.co.uk / kurir.rs