Laneno seme se obično dodaje u jogurt ili žitarice za doručak, ali je manje poznato da se od ovih semeni pravi čaj. U Indiji je takođe veoma popularan , a mnogi ističu njegovu učinkovitost.
Na prvom mestu, među komponentama lana treba istaći rastvorljivo vlakno lignin. U dodiru sa vodom ono nabubri, formira gel i tako povećava zapreminu crevnog sadržaja.
Gel na neki način usporava metabolizam ugljenih hidrata i tako pozitivno utiče na normalizaciju koncentracije šećera u krvi.
Glukoza zbog toga duže vreme ulazi u krv iz creva i tako održava sitost. Ovo normalizuje šećer u krvi i pomaže u gubitku težine.
Čaj je koristan i u menopauzi
Ispijanje čaja od lana podstiče detoksikaciju, jača zdravlje krvotoka i imuniteta, a koristan je i u prevenciji raka debelog creva, kao i u menopauzi jer sadrži fitoestrogen, koji olakšava tegobe u ovom periodu života žene. Takođe, smanjuje apetit.
Prenela: N.R.
Izvor: Zivim.gloria.hr/Zdravlje.Kurir.rs