Foto: Shutterstock, Privatna Arhiva

trikovi za roditelje

Kad su i deca zavisna od šećera: Nutricionista savetuje kako da ih naučite umerenosti

Slatkiši i grickalice su omiljeni među decom, ali preterano uživanje u njima, koje ponekad zna da se graniči sa zavisnošću, zadaje mnogo muke roditeljima.

Ishrana

Ove zalogaje bogate mastima, šećerom i solju stručnjaci često povezuju sa raznim zdravstvenim problemima poput gojaznosti, kardiovaskularnih bolesti i karijesa. Kako bismo deci obezbedili zdraviji životni stil, ključno je postaviti granice i naučiti ih umerenosti od najranijeg uzrasta, kaže nutricionista dijetetičar Dijana Radetić.

- Treba diskvalifikovati veštačku predstavu o slatkišima kao neizbežnom i vrhunskom zadovoljstvu - pravi se fama o slatkišima kao “neverovatnom i nezaobilaznom” zadovoljstvu i poroku koga ćemo se poslednjeg odreći. Istina je da oni realno nemaju nikakav nutritivni značaj za naš organizam, da su prazne kalorije koje konačno izazivaju zavisnost, osećaj krivice i narušavaju zdravlje. Naravno, ne treba biti sto posto isključiv, već predlagati umerenost, jer se putem isključivosti “zabranjenom voću” uvećava značaj – kaže Dijana Radetić.

Odredite vreme za slatkiše i grickalice, dodaje naša sagovornica i poslužite ih kao mali dezert posle zdravog obroka ili deo kao užine.

dijana radetićfoto: Privatna Arhiva, Oleksandr Prokopenko / Alamy / Alamy / Profimedia

- Takođe odredite količinu - kada se gricka polako, pojede se manja količina, a uživanje je veće. Gutanjem bilo koje hrane uklanjamo svest o količini koja se pojede – sugeriše nutricionista i predlaže nekoliko saveta za roditelje.

Kako smanjiti slatkiše i grickalice

* Naučite decu da jedu svu hranu. Mala deca treba da probaju i deset puta novu namirnicu dok ne prihvate novi ukus. Kada su starija deca u pitanju, treba ih naučiti da hrana nije živo biće da se voli, nego potrebna energija za dobro zdravlje.

Kuhinju obezbedite namirnicama koje želite da vaše dete jedefoto: Shutterstock

* Kuhinju obezbedite namirnicama koje želite da vaše dete jede.

* Za užinu uvek ponudite voće ili povrće.

* Kada je dete žedno, ponudite mu samo vodu. Sokovi su puni dodatog šećera i praznih kalorija.

* Umesto kupovnih slatkiša pravite domaće. Postoje namirnice i začini koji mogu da zamene šećer i obezbede sladak ukus koji je ujedno i prirodniji. U najmanju ruku možete da umanjite količinu dodatog šećera.

Napravite razliku između slatkiša i zdrave užine slatkastog ukusafoto: Shutterstock

* Napravite razliku između slatkiša i zdrave užine slatkastog ukusa. Slatkiši su obično prazne kalorije koje samo “traže još” kalorija, dok domaći kolači mogu da budu zdrava jela sa punovrednim hranljivim materijama. Ovsene pahuljice, suvo i orašasto voće, mlečni proizvodi, sveže voće, jaja, kakao, kao i još mnoge druge namirnice mogu da budu deo zdravog slatkiša.

Recept plus: Domaći sladoled

Sastojci: 500 ml slatke pavlake, 3 veće ili 4 manje banane, 2-3 kašike rogača u prahu.

Priprema: Banane treba da budu sasvim zrele, a to ćete prepoznati kada je kora jarko žuta i ima tačkice. Izgnječite ih viljuškom ili štapnim mikserom. Slatku pavlaku umutite, postepeno joj dodajte rogač i na kraju smesu od banane. Ovu masu možete koristiti kao krem gde je dovoljno samo da ga malo rashladite u frižideru ili kao sladoled gde ćete ga rashladiti u zamrzivaču minimum dva sata.

Autor: Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.