Foto: Shutterstock

korisni saveti

5 prirodnih antihistaminika koji ublažavaju simptome alergija: Od vitamina C do ananasa

Sezonske alergije znaju da budu vrlo dosadne. Uobičajeno se pod kontrolom drže antihistaminicima, ali i određena hrana i nutrijenti biljnog porekla takođe mogu na sličan način da blokiraju efekte histamina.

Zdravlje iz Prirode

Alergije su imuni odgovor na inače bezopasnu supstancu. Ova supstanca - bilo da je u pitanju polen, životinjska dlaka ili prašina - dolazi u kontakt sa ćelijama u sluzokoži nosa, usta, grla i pluća. Kod osobe sa alergijom, ovo na kraju izaziva oslobađanje hemikalije zvane histamin.

Histamin je deo imunog sistema i izaziva simptome povezane sa alergijama, kao što su kijanje, svrab očiju, curenje nosa i osećaj pritiska u sinusima. Antihistaminici deluju tako što blokiraju aktivnost histamina kako bi zaustavili alergijsku reakciju.

Osim lekova koji se mogu kupiti bez recepta, i određena hrana i nutrijenti biljnog porekla mogu na sličan način da blokiraju efekte histamina. Sledi spisak od pet najdelotvornijih i najispitivanijih.

Vitamin C

Vitamin C spada u grupu rastvorljivih u vodi, a nalazi se u hrani biljnog porekla kao što su citrusi, zeleno lisnato povrće i bobičasto voće. Ima nekoliko funkcija, kao što je sposobnost da pomogne kod zarastanja rana, kao i kod infekcija.

Pregled istraživanja iz 2023. Pouzdani izvor otkriva da takođe može da pomogne u poboljšanju simptoma alergijskog rinitisa, kao što su svrab i kijanje.

suplemente uzimajte samo po preporuci lekarafoto: Profimedia

Vitamin C se takođe može uzimati u obliku suplemenata. Lekar ih može predložiti ako imate nedostatak ovog vitamina i ne unosite ga dovoljno kroz ishranu.

Probiotici

Probiotici su mikroorganizmi koji mogu da pomognu u održavanju dobrih bakterija u crevima. Mogu se naći u nekoliko namirnica, kao što su:

  • kiseli kupus
  • jogurt
  • tempeh (fermentisani proizvod od soje)
  • pavlaka
  • kombuha
i kefir je bogat izvor probiotikafoto: Profimedia

Pregled istraživanja iz 2021. Pouzdani izvor sugeriše da probiotici takođe mogu da pomognu u smanjenju i prevenciji simptoma alergije, kao i smanjenju simptoma astme i atopijskog dermatitisa.

Ukoliko patite od sezonskih alergija, razmislite o dodavanju više namirnica bogatih probioticima u svoju ishranu.

Kopriva

Kopriva je poreklom iz Azije i zapadne i severne Afrike, a vrlo je zastupljana i kod nas. Između ostalog, smatra se prirodnim antihistaminikom. Starija studija iz 2009. godine otkriva da kopriva može da dovede do smanjenja simptoma alergije.

koprivu je jednostavno uzimati putem čajafoto: Shutterstock

Međutim, studija iz 2017. godine naglašava da ova biljka ima sličan efekat kao i placebo. Istraživači napominju da su potrebna dalja ispitivanja da bi se utvrdilo da li je biljka efikasna.

Koprivu možete naći u kapsulama ili kao čaj u prodavnicama zdrave hrane.

Kvercetin

Kvercetin je antioksidans koji se prirodno nalazi u luku (crnom i belom), jabukama, grejpfrutu, bamiji i drugim biljkama.

Studija iz 2022. godine pokazala je da može da deluje i kao antihistaminik i da može efikasno da smanji simptome alergije.

kvercetina ima u svim vrstama lukafoto: Profimedia

Ovaj antioksidans možete nabaviti kao dodatak ishrani, ili jednostavno uvrstiti više namirnica bogatih kvercetinom u svoju ishranu, što je bolja opcija.

Ananas

U ananasu se nalazi enzim bromelain, ali ga možete naći i u obliku suplemenata. Poznato je da je efikasan u lečenju respiratornih tegoba i zapaljenja povezanih sa alergijama.

U ananasu se nalazi korisni enzim bromelainfoto: Shutterstock

Analiza iz 2023. pokazala je da bromelain može da bude efikasan protiv sinusitisa uzrokovanih alergijama ili prehladom.

Stručnjaci preporučuju da bromelain unosite kroz ananas, a ne uzimanjem suplemenata.

Pripremila: N.L.

Izvor: Healthline.com/Zdravlje.kurir.rs