Konzumiranje soka od cvekle bogatog nitratima može da pomogne u smanjenju rizika od srčanih bolesti kod žena u menopauzi, pokazalo je istraživanje američkog Univerziteta Pen stejt.
Naime, organizam pretvara nitrat u azotni oksid, koji opušta i širi krvne sudove, poboljšavajući protok krvi i snižavajući krvni pritisak. U menopauzi telo drastično smanjuje proizvodnju estrogena, koji, između ostalog, održava nivo ovog oksida.
Tri velike cvekle
- Za potrebe studije, tim istraživača testirao je kako sok od cvekle utiče na zdravlje krvnih sudova u menopauzi kod 24 žene u 50-im i 60-im godinama.
- Prvo je testiran rad krvnih sudova ispitanica pre nego što su uzimale dve čaše soka od cvekle (70 ml) kao početnu dozu.
- Zatim su pile jednu čašu koncentrovanog soka od cvekle svako jutro nedelju dana, pri čemu je svaka porcija sadržavala ekvivalentnu količinu nitrata kao tri velike cvekle.
- Nakon nekoliko nedelja, zamoljene su da piju sok od cvekle iz kojeg je uklonjen nitrat. Zatim je još jednom ispitana njihova vaskularna funkcija.
- Rezultati su pokazali da svakodnevno ispijanje soka od cvekle bogatog nitratima poboljšava protok krvi kod ovih žena.
Takođe, istraživanje je važno jer sa menopauzom raste i rizik od srčanih oboljenja. Žene se, naime, nakon smanjenja nivoa estrogena, po stepenu ovog rizika izjednačavaju sa muškarcima.
Smanjenje rizika od srčanih bolesti
Nitrati se često dodaju hrani - kao što su prerađeni suhomesnati proizvodi, ali imaju potencijal da povećaju rizik od raka. Međutim, nitrati dobijeni iz biljaka imaju kardiovaskularne prednosti, jer ljudsko telo može da ih pretvori u azotni oksid, što ne može da uradi sa nitratom koji se dodaje mesu.
Istraživanja sugerišu da redovna upotreba ovih namirnica može da pomogne u održavanju kardiovaskularnog zdravlja.
Nalazi studije objavljeni su u časopisu "Frontiers in Nutrition".
Prenela: N.R.
Izvor: Newsweek.com/Zdravlje.Kurir.rs