Doktor od 78 godina tvrdi da se podmladio za 20: Tajna je u samo nekoliko principa ishrane

Shutterstock

Stručnjak za zdravo starenje, koji tvrdi da je smanjio svoje biološke godine za 20 godina, podelio je svoje principe ishrane.

Dr Majkl Rojzen ima 78 godina, ali kaže da je njegova biološka starost 57,6 godina. On je glavni lekar zadužen za velnes na Klivlendskoj klinici i svojim pacijentima deli savete kako da ostanu zdravi.

Ovaj, inače anesteziolog i internista, je podelio svoje principe ishrane, piše Business Insider, napominjući da ne postoji konsenzus o definiciji biološke starosti ili kako je izmeriti.

Rojzen je koristio iste principe za koje kaže da su ga održali mladim kako bi razvio velnes institut na Klivlendskoj klinici, dajući zaposlenima finansijske podsticaje da uveduzdrave promene u način života.

Program je klinici uštedeo skoro 200 miliona dolara godišnje na troškovima zdravstvene zaštite 101.000 pacijenata od 2008. godine, navodi Rojzen. Takođe je pomogao u oblikovanju istraživačkih inicijativa klinike o zdravom starenju.

Evo dijetetskih principa koje Roizen prati:

Sledite mediteransku ishranu

Mediteranska ishrana se prvenstveno sastoji od voća i povrća, mahunarki, proteina i mlečnih proizvoda sa manje masti, dok su crveno meso, prerađeni proizvodi i alkohol ograničeni. Ona je proglašena najzdravijom dijetom sedam godina zaredom od strane US News & World Report-a, a istraživanja je povezuju sa boljim zdravljem srca, gubitkom težine i manjim rizikom od demencije.

Pastrmka i losos, koji su bogati vitaminom D i omega-3 masnim kiselinama, su glavni izvori životinjskih proteina u Rojzenovoj ishrani.

Shutterstock 
samo zdravofoto: Shutterstock

Jedite veliki obrok za ručak

Doktor kaže da mu je najveći obrok ručak, dok za večeru jede "veoma malo", obično samo salatu. Težak obrok mu remeti san i oseća se "loše sledećeg dana".

Studija objavljena ove godine od strane istraživača sa Univerziteta Alagoas u Brazilu otkrila je da unošenje većine kalorija za ručak može da pomogne u prevenciji i lečenju gojaznosti, bez obzira na kvalitet ishrane. Ovaj način ishrane može bolje da se uskladi sa prirodnim ritmom tela, sugeriše tim naučnika.

Ograničite unos kalorija pet dana mesečno

Roizen takođe prati dijetu dugovečnosti, koju je razvio Valter Longo, profesor gerontologije i direktor Instituta za dugovečnost pri Univerzitetu Južne Kalifornije. Rojzen kaže da sledi ovu dijetu, koja uključuje ograničenje kalorija pet dana mesečno kako bi se oponašali efekti posta, već sedam godina.

Studija objavljena ove godine od strane Longovog tima na USC-u otkrila je da su ispitanici na dijeti, koja imitira post, posle tri meseca bili u proseku bili dve i po godine biološki "mlađi". Učesnici su konzumirali oko 1.100 kalorija prvog dana dijete, a zatim oko 700 kalorija od drugog do petog dana.

Shutterstock 
za večeru samo salatafoto: Shutterstock

Jedite u roku od osam sati

Rojzen praktikuje povremeni post tako što obeduje između 11 sati pre podne i 7 sati uveče svakog dana. Kaže da, iako dokazi o uticaju povremenog posta na dugovečnost nisu toliko čvrsti kao oni kod dijete sa ograničenjem kalorija, sviđa mu se kako se oseća kada prati ovaj raspored.

- Do kraja tog 16-časovnog perioda, osećam se odlično i veoma energično. Spavam mnogo bolje i čini mi se da imam mnogo više elana - poručuje ovaj "mladić".

Pripremila: N.L.

Izvor: Businessinsider.com/Zdravlje.kurir.rs