Povremeni post je postao jedan od najpopularnijih metoda za mršavljenje, ali postoji i ekstremniji oblik povremenog posta – OMAD dijeta.

OMAD znači "jedan obrok dnevno". Kao što naziv sugeriše, ova dijeta podrazumeva konzumiranje samo jednog kompletnog obroka dnevno, dok se ostatak dana posti ili jede vrlo malo. U zavisnosti od ličnih preferencija, različite namirnice se konzumiraju u različito vreme tokom dana. Ali, da li je OMAD dijeta zdrav način da skinete koji kilogram viška?

Napomena: Pre započinjanja ove ili bilo koje druge dijete obavezno se konsultujte sa svojim izabranim lekarom.

Dijeta koristi metodu povremenog posta po principu 23:1, što znači da osoba posti 23 sata dnevno, ostavljajući samo jedan sat za jelo. Većina ljudi koji prate ovu dijetu jedu u vreme večere i onda poste do sledeće večeri, kako je navedeno u studiji objavljenoj u časopisu Frontiers in Physiology.

shutterstock-396052468.jpg
Shutterstock 
sve za vitkost, pa i gladovanjefoto: Shutterstock

Međutim, druga istraživanja, objavljena u časopisu British Journal of Nutrition, pokazuju da je doručak kao jedini obrok bolja opcija da se održi optimalni nivo glukoze kasnije tokom dana i smanji rizik od dijabetesa tipa 2.

Koje su prednosti OMAD dijete?

Pomaže u mršavljenju

OMAD dijeta ili jedan obrok dnevno dovodi do toga da vaše telo sagoreva dodatne masne naslage, što rezultira mršavljenjem. Prema studiji objavljenoj u Annual Review Nutrition, modifikovani tipovi povremenog posta mogu da vam pomognu da smršate i popravljanjem obrasca spavanja i normalizacijom varenja. Ipak, treba biti oprezan da ne razvijete poremećaj u ishrani, kao i načinu života.

shutterstock-287769251.jpg
Shutterstock 
snižava nivo glukoze i insulina nakon obrokafoto: Shutterstock

Prijatelj je dijabetes tipa 2

Dijabetes tipa 2 može da bude posledica gojaznosti, naslednih faktora i nezdravog načina života. Studija objavljena u časopisu World Journal of Diabetes otkrila je da su osobe sa dijabetesom tipa 2 koje su praktikovale povremeni post uspele da smršaju, smanje unos kalorija i snize nivo glukoze i insulina nakon obroka.

Štiti zdravlje srca

Najkorisniji aspekt povremenog posta je smanjenje visceralne masti i snižavanje LDL (lošeg) holesterola, što poboljšava zdravlje srca, prema studiji iz 2012. godine objavljenoj u Nutritional Journal. Kao vrsta povremenog posta, OMAD dijeta može da ima slične koristi za zdravlje srca.

Ne osećate se uskraćeno

Teško nam je da poverujemo da se uz ovu dijetu koja podrazumva jedan obrok dnevno ne osećamo uskraćeni, ali stučnajci upravo to ističu.

napad-gladi-shutterstock-2008465751.jpg
Shutterstock 
treba pratiti i listu namirnica koje treba izbegavati foto: Shutterstock

- Kada sledite OMAD dijetu sa pravim namirnicama, verovatno se nećete osećati kao da se nečega lišavate. Uživaćete u zadovoljavajućem, hranljivom i ukusnom obroku koji će vas držati dalje od nezdrave hrane. Naravno, treba pratiti i listu namirnica koje treba izbegavati kako biste zaštitili svoje srce, jetru i bubrege - kaže nutricionista Gauri Anand.

Smanjuje upale

Kratkotrajni post smanjuje inflamatorne aktivnosti u telu. Prema studiji sprovedenoj od strane stručnjaka sa Mount Sinai School of Medicine, post ublažava hronične upaledok održava mobilizaciju monocita. Monociti su vrsta belih krvnih zrnaca koja pomažu u borbi protiv infekcija.

Sprečava jo-jo efekat

Ovo je ono što razlikuje OMAD dijetu od drugih dijeta. Gubljenje težine je proces pun uspona i padova. Ako možete da sledite ovu dijetu dva puta nedeljno, manja je verovatnoća da ćete vratiti izgubljenu težinu, tvrde istraživači studije objavljene u časopisu Frontiers in Physiology.

paelo-shutterstock-1537063298.jpg
Shutterstock 
sve zdrave namirnice su poželjnefoto: Shutterstock

Koje namirnice jesti na OMAD dijeti?

Evo nekih od namirnica koje su najpogodnije za OMAD dijetu, prema mišljenju stručnjaka:

  • Povrće: Šargarepa, brokoli, kupus, karfiol, cvekla, repa, mladi luk, ljubičasti kupus, kineski kupus, zelena salata, paprike, slatki krompir, beli krompir sa korom, spanać i kelj.
  • Voće: Voće sa visokim glikemijskim indeksom, poput grožđa, lubenice, manga i ananasa, treba konzumirati umereno.
  • Proteini: Pileće belo meso, nemasna svinjetina i govedina, morski plodovi, pečurke, pasulj i sočivo, tofu i jaja.
  • Mlečni proizvodi: Punomasno mleko, jogurt, čedar sir, feta sir, mlaćenica, domaći rikota sir i sveži sir.
  • Integralne žitarice: Smeđi pirinač, crni pirinač, pšenica, proso, kinoa, ječam i sirak.
  • Masti i ulja: Maslinovo ulje, ulje od pirinčanih mekinja, suncokretov puter, puter od kikirikija, kokosovo ulje i bademov puter.
  • Orašasti plodovi i semenke: Bademi, orasi, pekan orasi, pinjoli, pistaći, makadamija orasi, semenke suncokreta, bundeve i dinje.
  • Začini i bilje: Peršun, nana, mirođija, komorač, ruzmarin, majčina dušica, origano, beli luk, đumbir, crni luk, korijander, kim, kurkuma, ljuta paprika, crni biber, beli biber, čili paprika u ljuspicama, zvezdasti anis, kardamom, beli luk u prahu i karanfilić.
  • Napici: Voda, domaća limunada, sportska pića, kokosova voda, sveže ceđeni voćni sokovi i hladno ceđeni sokovi.
maslinovo-ulje.jpg
Shutterstock 
ne zaboravite na maslinovo uljefoto: Shutterstock

Koje namirnice izbegavati na OMAD dijeti?

Evo nekih namirnica koje treba izbegavati na OMAD dijeti:

  • Voće: Kao što je rečeno, voće sa visokim glikemijskim indeksom treba konzumirati umereno.
  • Mlečni proizvodi: Masno mleko, aromatizovani jogurt i krem sir.
  • Žitarice: Beli pirinač. Da biste uravnotežili glikemijski indeks, jedite ga umereno i sa najmanje pet različitih vrsta povrća.
  • Masti i ulja: Ulje od konoplje, mast, biljno ulje, puter, margarin i majonez.

Da li postoje nuspojave OMAD dijete?

Kao i svaka dijeta, i ova može da ima nekih potencijalnih nuspojava:

  • Držanje ove dijete može da bude teško za početnike. Osetićete glad i nemir.
  • Možete da se osećate slabo.
  • Možete da osećate vrtoglavicu i imate osećaj moždane magle.
  • Vaš fokus i koncentracija mogu da budu narušeni ako stalno mislite na hranu.
  • Žene u menopauzi mogu da dožive usporavanje metabolizma.

Pripremila: N.L.

Izvor: Healthshots.com/Zdravlje.kurir.rs