Kamen u žuči su stvrdnute naslage digestivne tečnosti koje se mogu formirati u vašoj žučnoj kesi. Žučna kesa je mali organ u obliku kruške na desnoj strani stomaka, odmah ispod jetre koja sadrži tečnost za varenje zvanu žuč koja se oslobađa u vaše tanko crevo.
Kamen u žuči varira od malih primeraka veličine zrna peska do velikih kao loptica za golf. Neki ljudi razvijaju samo jedan kamen u žuči, dok drugi razvijaju više njih u isto vreme.
Ljudima kod kojih se jave simptomi potrebna je operacija uklanjanja žučne kese. Kamen u žuči koji ne izaziva nikakve znake i simptome obično ne zahteva lečenje.
Nije jasno šta uzrokuje nastanak kamena u žuči, ali stdučnjaci misle da može nastati kada:
- Vaša žuč sadrži previše holesterola - Normalno, vaša žuč sadrži dovoljno hemikalija da rastvori holesterol koji izlučuje vaša jetra. Ali ako vaša jetra izlučuje više holesterola nego što vaša žuč može da rastvori, višak holesterola se može formirati u kristale i na kraju u kamenje.
- Vaša žuč sadrži previše bilirubina - Bilirubin je hemikalija koja se proizvodi kada vaše telo razgrađuje crvena krvna zrnca. Određena stanja uzrokuju da vaša jetra proizvodi previše bilirubina, uključujući cirozu jetre, infekcije žučnih puteva i određene poremećaje krvi. Višak bilirubina doprinosi stvaranju kamena u žuči.
- Vaša žučna kesa se ne prazni pravilno - Ako se vaša žučna kesa ne prazni u potpunosti ili dovoljno često, žuč može postati veoma koncentrisana, što doprinosi stvaranju kamena u žuči.
Vrste žučnih kamenaca koji se mogu formirati u žučnoj kesi uključuju:
- Holesterol u žuči - Najčešći tip žučnog kamena, koji se zove holesterol u žuči, često ima žutu boju. Ovi žučni kamenci se uglavnom sastoje od nerastvorenog holesterola, ali mogu sadržati i druge komponente.
- Pigmentni žučni kamenci - Ovi tamno smeđi ili crni kamenci nastaju kada vaša žuč sadrži previše bilirubina.
Faktori koji mogu povećati rizik od kamena u žuči uključuju:
- pol - češće se javlja kod žena
- godine - 40 ili više godina
- prekomerna težina ili gojaznost
- sedentarni način života
- trudnoća
- ishrana sa visokim sadržajem masti
- ishrana sa malo vlakana
- porodična istorija kamena u žuči dijabetesodređene poremećaje krvi, kao što su anemija srpastih ćelija ili leukemija
- ubrzani gubitak težine
- uzimanje lekova koji sadrže estrogen, kao što su oralni kontraceptivi ili lekovi za hormonsku terapiju
- bolesti jetre
Komplikacije kamena u žuči mogu uključivati:
- Zapaljenje žučne kese. Kamen u žuči koji se zaglavi u vratu žučne kese može izazvati upalu žučne kese (holecistitis). Holecistitis može izazvati jak bol i groznicu.
- Blokada zajedničkog žučnog kanala. Kamen u žuči može blokirati cevi (kanale) kroz koje žuč teče iz vaše žučne kese ili jetre u tanko crevo. Može doći do jakih bolova, žutice i infekcije žučnih kanala.
- Blokada kanala pankreasa. Kanal pankreasa je cev koja teče od pankreasa i povezuje se sa zajedničkim žučnim kanalom neposredno pre ulaska u duodenum. Sokovi pankreasa, koji pomažu u varenju, protiču kroz kanal pankreasa.
- Rak žučne kese. Ljudi sa istorijom kamena u žuči imaju povećan rizik od raka žučne kese. Ali kancer žučne kese je veoma redak, pa iako je rizik od raka povećan, verovatnoća raka žučne kese je i dalje veoma mala
Rizik od stvaranja kamena u žuči možete smanjiti na ove načine:
- Ne preskačite obroke - Pokušajte da se držite uobičajenih obroka svaki dan. Preskakanje obroka ili post može povećati rizik od kamena u žuči.
- Polako gubite težinu - Ako želite da smršate, idite polako. Brzi gubitak težine može povećati rizik od kamena u žuči. Cilj je da izgubite 1 ili 2 funte (oko 0,5 do 1 kilogram) nedeljno.
- Jedite više hrane bogate vlaknima - Uključite više hrane bogate vlaknima u svoju ishranu, kao što su voće, povrće i integralne žitarice.
- Održavajte zdravu težinu - Gojaznost i prekomerna težina povećavaju rizik od kamena u žuči. Radite na postizanju zdrave težine tako što ćete smanjiti broj kalorija koje jedete i povećati količinu fizičke aktivnosti koju dobijate. Kada postignete zdravu težinu, radite na održavanju te težine tako što ćete nastaviti zdravu ishranu i nastaviti da vežbate.
Prenela: O.M.
(izvor: Mayo Clinic/Zdravlje.Kurir.rs)