Šta znače povišeni, a šta niski nivoi BILIRUBINA? Od trenutnih problema do CIROZE JETRE
Foto: Shutterstock

važno

Šta znače povišeni, a šta niski nivoi BILIRUBINA? Od trenutnih problema do CIROZE JETRE

Zdravlje -

Bilirubin je žuti pigment u žuči, a visok nivoi bilirubina mogu se javiti ako vaša jetra ima problema sa preradom bilirubina u žuč ili ako su vam žučni kanali blokirani. Evo na šta još mogu ukazivati visoki nivoi bilirubina.

Bilirubin je nusprodukt razbijenih starih crvenih krvnih zrnaca. Kada crvena krvna zrnca završe svoj životni ciklus u vašem telu, ona se razgrađuju i prolaze kroz vaš krvotok u vašu jetru na obradu. Vaša jetra sortira bilirubin sa drugim otpadnim proizvodima u tečnost koja se zove žuč. Žuč izlazi iz vašeg tela kroz creva. Bilirubin je pigment koji žuči daje karakterističnu žutu boju, a takođe boji vašu stolicu. .

Visok ili nizak nivo bilirubina može ukazivati na to da neki deo procesa razgradnje i čišćenja starih crvenih krvnih zrnaca ne funkcioniše kako bi trebalo.

Nivo bilirubina pokazuje zdravlje jetre

Zdravstveni radnici često daju testove na bilirubin kako bi proverili zdravlje vaše jetre. Ako su vrednosti bilirubina visoke ili niske, to može ukazivati na to da se vaša jetra na neki način bori. Ali abnormalni nivoi bilirubina ne ukazuju uvek na problem u vašoj jetri. Ponekad je negde drugde.

Koji su simptomi visokog bilirubina?

Visok bilirubin dovodi do žutice, žute boje na koži i beonicama očiju. Žutica je često prvi simptom koji bi naveo zdravstvenog radnika da proveri nivoe bilirubina. Visok bilirubin u vašoj krvi takođe može da pređe i u urin, čineći ga tamnijim. Ako bilirubin ne izlazi kroz stolicu kako bi trebalo, ona može biti svetliji ili glinene boje. Veoma visok bilirubin može izazvati svrab.

Visok bilirubin dovodi do žutice, žute boje na koži i beonicama očiju
Visok bilirubin dovodi do žutice, žute boje na koži i beonicama očijufoto: Shutterstock

Bilirubin se može nakupiti u krvi ako:

  • Vaše telo prebrzo razgrađuje previše crvenih krvnih zrnaca. Možda previše proizvodite bilirubin ako imate poremećaj krvi, kao što je hemolitička anemija, koja uništava crvena krvna zrnca.
  • Vaša jetra se bori da obradi svoje normalno opterećenje bilirubina. Vaša jetra se može boriti sa povremenim toksičnim preopterećenjem ili može imati hroničnu bolest jetre koja utiče na njeno funkcionisanje.
  • Vaš bilijarni sistem ne čisti žuč efikasno. Možda postoji blokada u vašim žučnim kanalima ili žučnoj kesi koja uzrokuje da se žuč vrati i curi u vaš krvotok.

Šta uzrokuje nizak nivo bilirubina (hipobilirubinemiju)?

Određeni lekovi mogu da smanje nivoe bilirubina, uključujući antibiotike, pilule za kontrolu rađanja, tablete za spavanje i lekove za napade. Niski nivoi biliubina generalno nisu razlog za zabrinutost.

Nivoi ukupnog bilirubina između 0,2 i 1,3 mg/dL smatraju se normalnim za decu i odrasle
Nivoi ukupnog bilirubina između 0,2 i 1,3 mg/dL smatraju se normalnim za decu i odraslefoto: Shutterstock

Na kom nivou bilirubin izaziva zabrinutost?

Različite laboratorije mogu imati neznatno različite opsege za ono što smatraju normalnim nivoima bilirubina. U proseku, nivoi ukupnog bilirubina između 0,2 i 1,3 mg/dL smatraju se normalnim za decu i odrasle. Ako su vaši nivoi viši, vaš lekar će vas najverovatnije poslati na dalja ispitivanja kako bi potražio uzrok.

Za novorođenčad parametri su drugačiji

Normalni nivoi za novorođenčad mogu se kretati između 1,0 i 12,0 mg/dL. U većini slučajeva, hiperbilirubinemija kod novorođenčadi je predvidljiva i samoograničena. Ali zdravstveni radnici nastavljaju da prate ove slučajeve kako bi bili sigurni da nivoi bilirubina ne porastu previše ili prebrzo što može ukazivati na ozbiljniji zdravstveni problem, a može biti i toksično za novorođenče.

Zdravstveni radnici preporučuju lečenje novorođenčadi kada nivoi bilirubina porastu iznad 15 mg/dL u prvih 48 sati
Zdravstveni radnici preporučuju lečenje novorođenčadi kada nivoi bilirubina porastu iznad 15 mg/dL u prvih 48 sati foto: Shutterstock

Koji nivo bilirubina je opasan kod beba?

Zdravstveni radnici preporučuju lečenje novorođenčadi kada nivoi bilirubina porastu iznad 15 mg/dL u prvih 48 sati ili 20 mg/dL nakon 72 sata. Na ovim nivoima, nekonjugovani bilirubin premašuje količinu dostupnog albumina da ga veže. Indirektni bilirubin može preći krvno-moždanu barijeru kod novorođenčadi i oštetiti njihov mozak u razvoju. Može izazvati različite stepene oštećenja mozga.

Ovaj rizik nije isti za decu i odrasle. Mozak odraslih nije toliko ranjiv, a odrasli nemaju tako visok nivo nekonjugovanog bilirubina. Kod novorođenčadi bilirubin se proizvodi brže nego kod odraslih. Za odrasle, hiperbilirubinemija može signalizirati opasno stanje, ali sam bilirubin nije opasan.

Možda imate više nivoe direktnog bilirubina ako vaše telo ima problema da ga očisti. Ovo može ukazivati na žučnu bolest ili bolest žučnog kamena, kao što su:

Možete imati veći ukupni nivo bilirubina ako nešto privremeno opterećuje vašu jetru, kao što je novi lek ili visoka doza alkohola. Takođe, to može ukazivati na akutnu ili hroničnu bolest jetre.

Neki uzroci uključuju:

  • infekcije kao što su virusni hepatitis i mononukleoza.
  • genetski uslovi koji utiču na metabolizam bilirubina, kao što su Gilbertov sindrom, Vilsonova bolest i Crigler-Najjar sindrom.
  • toksični hepatitis (indukovan alkoholom ili lekom).
  • ciroza i hronična insuficijencija jetre.

Prenela: O.M.

(izvor: Clevelend Clinic/Zdravlje.Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track