5 zdravstvenih prednosti paradajza: Sadrži antioksidante, vitamin C i koristan je za srce i plodnost

Shutterstock

Paradajz je neizbežan letnji sastojak salata, sosova za paste i drugih jela. Bogat je vlaknima, vitaminom C, kalijumom i folatom. Njegova jarko crvena boja potiče od likopena i beta-karotena (doprinosi narandžastom sjaju), dva antioksidansa odgovorna za neke od zdravstvenih prednosti paradajza.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti i holesterola

Bolesti srca je vodeći uzrok smrti širom sveta. Ali istraživači su otkrili da ishrana koja uključuje paradajz, koji je bogat likopenom, pomaže u smanjenju ovog rizika. Pregledom 25 ranijih ispitivanja utvrđeno je da visoki nivoi likopena u krvi smanjuju rizik od srčanih oboljenja za 14 odsto.

Zanimljivo je da način na koji se paradajz priprema može uticati na to koliko koristi ima za zdravlje. Ovo povrće jede se najčešće sveže, u obliku sosa ili sa maslinovim uljem.

Dok su sve tri opcije pozitivno uticale na holesterol i upale, oni koji su jeli sos od paradajza sa maslinovim uljem imali su najveću pozitivnu promenu kada je zdravlja srca u pitanju.

- Istraživači misle da je to zato što maslinovo ulje pomaže vašem telu da apsorbuje više likopena - kaže lara Vitson, regustrovani dijetetičar.

Shutterstock 
Maslinovo ulje pomaže vašem telu da apsorbuje više likopena iz paradajzafoto: Shutterstock

Paradajz je takođe dobar za održavanje optimalnog nivoa holesterola. U maloj studiji od 15 ljudi, učesnici su pili sok od paradajza četiri dana u nedelji tokom dva meseca. Po isteku dva meseca, učesnici su imali niži nivo LDL („loš”) holesterol i viši HDL („dobar”) holesterol nego kada je studija počela.

Koristan je u smanjenju rizika od raka

Neke studije sugerišu da ljudi koji jedu više paradajza imaju manji rizik od raka pluća, prostate i želuca.

Istraživači veruju da likopen i beta-karoten u paradajzu smanjuju rizik od raka. Ova dva antioksidansa su pokazala antikancerogena svojstva u studijama u epruvetama koje su koristile ćelije.

- Svakako, to je teško znati sa sigurnošću dok ne sprovedemo sveobuhvatne studije na ljudima - napoiminje Vitson.

Pozitivno utiče na imunitet

Jedna šolja soka od paradajza sadrži 45 miligrama vitamina C - oko 75 odsto dnevnih potreba odrasle osobe. Moćan antioksidant, vitamin C pomaže u jačanju imunoloških ćelija vašeg tela koje se bore protiv infekcija i sprečavaju oštećenje vaših zdravih ćelija slobodnim radikalima.

- Iako su stavovi stručnjaka o tome da li vitamin C zaista može da spreči prehladu podeljena, znamo da je ovaj vitamin od suštinskog značaja za dobro funkcionisanje vašeg imunološkog sistema - kaže Vitson.

Shutterstock 
Paradajz je dobar za održavanje optimalnog nivoa holesterolafoto: Shutterstock

Utiče pozitivno na pokretljivost spermatozoida

Paradajz može uticati na poboljšanje pokretljivosti spermatozoida.

U jednoj maloj studiji, 44 muškarca podeljeni su u tri grupe. Jedna grupa je pila 200 ml soka od paradajza dnevno tokom 12 nedelja, druga grupa je uzimala je kapsulu antioksidansa, a treća grupa je bila kontrolna.

Istraživači su otkrili da je grupa koja je pila sok od paradajza pokazala poboljšanu pokretljivost spermatozoida, što je znak bolje plodnosti. Grupa koja je uzimala antioksidante u kapsulama nije pokazala znake poboljšane plodnosti.

Zaštitite od opekotina od sunca

Paradajz nije dobar samo za organizam već i za kožu. Studija je pokazala da su ljudi koji su jeli 40 grama paradajz paste sa maslinovim uljem dnevno tokom 10 nedelja imali 40 odsto manje opekotina od sunca. Istraživači veruju da likopen u paradajzu deluje pozitivno u zaštiti kože od UV zračenja.

Prenela: O.M.

(izvor: health.clevelandclinic.org/Zdravlje.Kurir.rs)