Kinoa pripada porodici spanaća, što znači da ne sadrži gluten i može se koristiti u različitim dijetama. Smatra se da polifenoli u kinoi doprinose njenoj sposobnosti da pozitivo utiče na skokove šećera u krvi.
Španski stručnjaci testirali su efekte kinoe, sve popularnije supernamirnice, analizirajući kako njena konzumacija utiče na osobe starije od 65 godina koje su imale predijabetes.
Predijabetes označava stanje u kojem je nivo šećera u krvi viši od normalnog, ali još na nivou koji bi formalno ukazivao na dijagnozu dijabetesa tipa 2.
Manji skokovi šećera u krvi posle uzimanja kinoe
Volonteri koji su učestvovali u studiji dobijali su hranu od brašna kinoe, uključujući testenine, kolače, hleb i krekere.
Mikronutrijenti u kinoi
Smatra se da sadržaj mikronutrijenata u kinoi, u poređenju sa onim u hlebu, pirinču ili krompiru, pomaže u usporavanju procesa varenja izazivajući sporije povećanje šećera u krvi.
Kinoa je bogata hranljivim materijama
Kinoa je bogata folatima, magnezijumom, cinkom i gvožđem, kao i polifenolima. Smatra se da su polifenoli u kinoi razlog zašto njegova konzumacija može pomoći u smanjenju skokova šećera u krvi.
Ovaj mikronutrijent, koji se takođe nalazi u većini povrća, voća i čajeva, pomaže u usporavanju varenja ugljenih hidrata. Takođe smanjuje apsorpciju glukoze u crevima i stimuliše pankreas da proizvodi insulin, poništavajući efekat dijabetesa tipa 2.
Prenela: N.R.
Izvor: Index.hr/Zdravlje.Kurir.rs
Bonus video: