3 začina koji povoljno deluju na nivo šećera u krvi: Špansko istraživanje potvrdilo - ĐUMBIR je broj jedan
Foto: Shutterstock

Velika Studija

3 začina koji povoljno deluju na nivo šećera u krvi: Špansko istraživanje potvrdilo - ĐUMBIR je broj jedan

Ishrana -

Poznato je da neki začini, od kojih su neki karakteristični za mediteransku ishranu, blagotvorno utiču na metaboličko zdravlje, a sada su stručnjaci sa Univerziteta u Saragosi pokušali da saznaju kako tačno pojedini začini utiču na nivo šećera u krvi.

U tu svrhu analizirali su 77 ranije sprovedenih studija u koje su uključene odrasle osobe sa dijabetesom tipa 2, odnosno podatke o njihovim vrednostima glukoze (prosečan nivo šećera u krvi u prethodna tri meseca).

Kao i podatke o uzimanju dijetetskih suplemenata sa sastojcima pomenutog i nekih drugih začina. Kriterijume je ispunilo 3.050 ljudi.

Začini đumbir, crni kim i cimet, kao i kurkuma i šafran, ili dodaci ishrani sa svojim aktivnim supstancama, poboljšavaju rezultate merenja šećera u krvi kod odraslih sa dijabetesom tipa 2, pokazalo je špansko istraživanje.

Od pet začina koji su dali rezultate u snižavanju nivoa šećera u krvi, najefikasniji se pokazao crni kim sa smanjenjem od 0,9 do 1,4 mmol/l, a zatim slede cimet i đumbir.

Dalje, istraživanje je povezivalo samo đumbir i crni kim sa značajnim poboljšanjima u merenju hemoglobina A1c, a samo cimet i đumbir sa značajnim smanjenjem vrednosti insulina.

Dakle, đumbir je bio jedini analizirani začin povezan sa boljim ishodima u merenju sva tri parametra – jutarnje glukoze, hemoglobina A1c i insulina.

Svaki od sledećih začina može imati višestruko blagotvorno dejstvo na naše telo.
Svaki od sledećih začina može imati višestruko blagotvorno dejstvo na naše telo.foto: Shutterstock

Snižavanje nivoa šećera u krvi nije jedina korist koju možemo da dobijemo od pomenutih začina:

Crni kim

Crni kim je dostupan na tržištu kao hladno ceđeno ulje, hladno ceđene uljne kapsule, kapi i prah za seme.

Najčešće se pominju dnevne doze od 3 do 5 grama, a tačna količina zavisi od sadržaja timohinona, najvažnijeg aktivnog jedinjenja crnog kima, u proizvodima.

U nekoliko kliničkih ispitivanja, pokazalo se da uzimanje ulja ili semena crnog kima značajno poboljšava profil lipida i reguliše nivo šećera u krvi.

  • Neka istraživanja pokazuju da pomaže u snižavanju nivoa tzv loš holesterol.
  • Ulje crnog kima koristi se u prevenciji i ublažavanju siptoma astme, alergijskog rinitisa, bronhitisa, za povećanje snage i izdržljivosti organizma.
  • U slučaju alergije na polen, uzima se za ublažavanje zagušenja nazalne sluzokože, svraba u nosu, curenja iz nosa, kihanja.
  • Može biti koristan kod brojnih stanja kože, poput akni, ekcema i psorijaze, a proučava se i njegov uticaj na brže zarastanje rana i repigmentaciju kod vitiliga.

Najozbiljniji neželjeni efekat crnog kima može biti razređivanje krvi i povećan rizik od krvarenja.

Ulje dobijeno hladnim ceđenjem indijskog crnog kima delotvorno deluje protiv bakterija i gljivičnih bolesti
Ulje dobijeno hladnim ceđenjem indijskog crnog kima delotvorno deluje protiv bakterija i gljivičnih bolestifoto: Profimedia

Posebna svojstva cimeta

Efikasnost prijatno aromatičnog cimeta u regulisanju šećera u krvi i insulina može biti posledica toga što može da imitira dejstvo insulina i tako doprinese boljoj regulaciji dijabetesa, pokazala je analiza osam studija iz 2022. godine, prema rezultatima koji cimet snižava šećer u krvi mereno i natašte i posle jela.

U istraživanju, učesnici su uzimali od 120 miligrama do 6 grama cimeta dnevno tokom četiri do 18 nedelja.

  • Suplementi cimeta mogli bi da smanje nivo triglicerida i ukupnog holesterola, dva veoma važna faktora rizika za srčana oboljenja
  • Postoje dokazi da čak i uzimanje manje od kašičice ovog začina dnevno može da snizi krvni pritisak kod gojaznih ljudi.
  • Cimet je pun antioksidanata, pa ima i antiinflamatorno dejstvo.
  • Analiza višestrukih studija iz 2020. godine pokazala je da uzimanje 1,5 do 4 grama suplemenata cimeta dnevno može povećati nivo antioksidanata u krvi i smanjiti markere upale kao što je CRP.
  • Ulje cimeta može da poboljša oralno zdravlje jer štiti od određenih bakterija koje dovode do lošeg zadaha, karijesa i infekcija u ustima.
Cimet
foto: Shutterstock

Svestrani đumbir

Koren đumbira blagotvorno deluje na:

  • podstiče zdravlje kardiovaskularnog sistema
  • cirkulaciju
  • razređuje krv
  • smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka
  • snižava krvni pritisak
  • učestvuje u metabolizmu lipida
  • snižava nivo holesterola
  • ubrza varenje
  • ublažava mučnina
  • pmaže u gubitku težine jer ubrzava sagorevanje kalorija
  • ublažava simptome PMS-a
  • ublažava bolove u mišićima i zglobovima
  • pomaže u zaštiti od UV zraka i usporavaju razgradnju kolagena

Đumbir može sprečiti opadanje moždane funkcije

Zahvaljujući obilju antioksidanata, đumbir smanjuje hronične upale u telu, uključujući i mozak, štiteći ga od slobodnih radikala.

Stimuliše proizvodnju transmitera u mozgu odgovornih za pamćenje, fokusiranje i vreme reakcije, kao i dopamina i serotonina, koji su važni u borbi protiv mentalnih bolesti poput depresije.

đumbir, đumbir u prahu
foto: Shutterstock

Uzimanje do četiri grama korena đumbira dnevno se generalno smatra bezbednim, prema Američkoj administraciji za hranu i lekove. Veće količine mogu izazvati gorušicu, želudačni refluks, dijareju, pojačati dejstvo antikoagulansa

Prenela: N.R.

Izvor: Živim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track