Čudesna tajna vitamina B3: Reguliše holesterol, čuva srce, a ovo su simptomi deficita

Višak niacina se izbacuje iz organizma putem urina, jer telo ne skladišti ovaj vitamin, što znači da ga je potrebno svakodnevno unositi kroz hranu.

Shutterstock

Vitamin B3, ili niacin, jedan je od osam vitamina B kompleksa. Ima važnu ulogu u pretvaranju hrane u energiju, pomaže telu da koristi proteine i masti, a takođe održava zdravlje kože, kose i nervnog sistema.

Potencijalne koristi vitamina B3 uključuju njegovo delovanje na snižavanje holesterola, kao i antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Drugi nazivi za vitamin B3 su nikotinamid, nikotinska kiselina i vitamin PP, jer sprečava nastanak pelagre, oboljenja koje dovodi do neujednačene pigmentacije kože.

Shuitterstock  Pomaže u snižavanju holesterola

Višak niacina se izbacuje iz organizma putem urina, jer telo ne skladišti ovaj vitamin, što znači da ga je potrebno svakodnevno unositi kroz hranu. Uravnotežena ishrana može da zadovolji sve dnevne potrebe za vitaminom B3, a njegov nedostatak je redak u razvijenim zemljama.

Simptomi nedostatka vitamina B3

U prošlosti je nedostatak niacina bio čest, ali danas većina ljudi unosi dovoljno ovog vitamina kroz ishranu. Prema informacijama Odeljenja za dijetetske suplemente, osobe kojima nedostaje vitamin B3 mogu da imaju sledeće simptome:

  • pigmentisani osip na koži izloženoj suncu
    gruba koža
    jarko crven jezik
    umor ili apatija
    povraćanje, zatvor i dijareja
    problemi sa cirkulacijom
    depresija
    glavobolje
    gubitak pamćenja
    u teškim slučajevima, halucinacije
Shutterstock  Umor i depresija

Ozbiljan nedostatak vitamina B3 može da dovede do pelagre, koja može da bude fatalna, a faktori koji dovode do niskog nivoa ovog vitamina uključuju:

  • ishranu siromašnu triptofanom (esencijala aminokiselina) ili stanje koje smanjuje sposobnost tela da pretvori triptofan u niacin, poput Hartnupove bolesti ili karcinoidnog sindroma. Triptofan se nalazi u hrani bogatoj proteinima, poput piletine, ćuretine, mleka, jaja, sira, lososa, orašastih plodova, semenki, tofua i soje.
    neuhranjenost, na primer usled alkoholizma, anoreksije ili zapaljenskih bolesti creva
    nizak unos vitamina B2, B6 ili gvožđa, jer to smanjuje količinu triptofana koji može de pretvori u niacin

Hipervitaminoza

Niacin je toksičan u velikim količinama. Toksičnost nikotinske kiseline posledica je vazodilatacije (širenja krvnih sudova) koja izaziva crvenilo, svrab, vrućinu i osećaj zapušenosti i brujanja u uhu. Druge promene uzrokovane primenom velikih količina nikotinske kiseline su gastrointestinalne smetnje, hepatotoksičnost i česta aktivacija peptičkog ulkusa (čira).

Upotreba u medicini

Primenjuje se u profilaksi i lečenju pelagre, koristi se i u terapiji bolesti kardiovaskularnog sistema i migrene, kao i hiperlipidemije, odnosno povišenih masnoća u krvi. Nikotinska kiselina se koristi i kao sredstvo za detoksifikaciju organizma. Naime, može da očisti organizam od velikog broja otrovnih materija, raznih zagađivača, pa čak i od nekih narkotika. Ova osobina vitamina B3 je tek nedavno otkrivena.

Shutterstock  Losos je jedn od izvora vitamina B3

Gde ga možete naći?

  • Goveđa džigerica
    Pileća prsa
    Ćureća prsa
    Losos 
    Smeđi pirinač
    Kikiriki

Namirnice bogate triptofanom su takođe dobri izvori niacina, jer telo koristi triptofan za proizvodnju proteina, ali višak može pretvoriti u niacin.

Pripremila: N.L.

Izvor: Medicalnewstoday.com/Stetoskop.info/Zdravlje.kurir.rs