Ako su vam tamne boje jeseni uvek delovale posebno sumorno, može delovati umirujuće saznanje da niste jedini koji patite od utučenosti povezane sa godišnjim dobima.

Ukoliko vaše raspoloženje postane tako mračno da osećate kao da ne možete normalno da funkcionišete, nemojte oklevati da to kažete svom lekaru. Ali, ako su vaši simptomi blagi, sledeći "lekovi" mogu da vam pomognu da da se i vaš život razvedri.

Šta nije u redu?

Sezonski afektivni poremećaj (SAP) je posebno zastupljen u najtamnijim mesecima, od novembra do februara, kada je prisustvo sunčevog svetla kratkotrajno, ali je primetna već sa prvim kišnim danima kada leto počinje da bledi. Simptomi uključuju blagu do tešku depresiju, nizak nivo energije, produženo spavanje, žudnju za šećerom i skrobom, kao i gojenje.

profimedia0886749746-copy.jpg
Valerio Rosati / Panthermedia / Profimedia 
kad vam se ujutru ne ustaje iz krevetafoto: Valerio Rosati / Panthermedia / Profimedia

SAP se dovodi u vezu sa melatoninom, koji proizvodi žlezda epifiza u mozgu, a nizak nivo svetla dovodi do povećane proizvodnje melatonina. Druga teorija sugeriše da sunčevoi svetlo utiče na nivo supstanci u mozgu koje reguliše raspoloženje, kao što je serotonin.

Razvedrite se

Uradite sve što je moguće da biste povećali količunu prirodne svetlosti koja ulazi u vašu kuću. Držite zavese razmaklnute, a roletne podignute. Ako grane drveća blokiraju svetlo na vašim prozorima, isecite ih ukoliko je to moguće.

U sunčanim jesenjim danima šetajte napolju. Čak iako ovo svetlo nema intenzitet kao usred leta, doza pravog sunca je mnogo efikasnija od sijalica u kući.

Takođe, planirajte svoj najduži odmor za vreme tmurnih meseci, i ako je ikako moguće, idite u toplo sunčano područje. Samo jedna ili dve nedelje udaljavanja od jesenje/zimske turobnosti može da obezbedi dobrodošlo olakšanje od simptoma SAP-a.

Pokrenite se

Iako istraživanja pokazuju da vežbanje pomaže da se ublaži depresija, kada prođe lepo vreme teško je motivisati se za to. Ako se učlanite u klub/teretanu i odredite vreme u koje ćete tamo redovno da idete, veća je verovatnoća da ćete se zaista pokrenuti.

setnja-shutterstock-2356379765.jpg
Shutterstock 
svaki sunčani dan iskoristite za šetnjufoto: Shutterstock

Još bolje - vežbajte napolju. Šetajte, trčite ili vozite bicikl, radite bilo šta u čemu uživate i što vas izvlači napolje na svež vazduh i dnevno svetlo.

Pomoć prirode

Da biste podigli raspoloženje uzimajte kapsule kantariona, ili skuvajte par šolji čaja na dan. Nakada zvan "božja milost" ili "blagoslovena biljka", ovaj biljni dar je blagi antidepresiv. Istraživanja su tokom proteklih 20 godina pokazala da jedna od njegovih sastojaka pomaže da se povisi nivo serotonina, supstance u mozgu koja poboljšava raspoloženje.

Istraživanja su takođe pokazala važnost vitamina B6, B1 (tiamina) i folne kiseline za vedar duh. Naći ćete ih u pivskom kvascu, koji je idealan za sve one koji se osećaju umorno i bez energije. Pet grama kvasca prelijte sa dve supene kašike vrele vode i tako ostavite da odstoji deset minuta. Zatim promešajte smesu i ostavite da se staloži. Bistra tečnost se pije (recimo u kombinaciji sa vodom ili sokom), a talog baca.

kantarion-shutterstock-1999467512.jpg
Shutterstock 
kantarion pomaže da se povisi nivo serotoninafoto: Shutterstock

Iće i piće

Nemojte preterivati sa slatkišima. Rafinisani šećer može da pruži početno raspoloženje, ali posle toga naglo obara enegiju. Radije birajte obroke bogate proteinimakoji mogu da pomognu da se poveća budnost - kuvana jaja za doručak, piletina sa pečurkama i salatom za ručak i slično.

Da biste predupredili nagle promene raspoloženja izbegavajte i alkohol. Piće može da pomogne da se kratko odagna anksioznost, ali kako je alkohol depresiv, raspoloženje brzo pada s prolaskom opijenosti.

Čajna mešavina protiv depresije

Pomešajte 100 grama kantariona, 50 grama matičnjaka i 20 grama slatkog korena. Sedam kašika ove mešavine prelijte sa litrom ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji jedan sat. Procedite i pijte u toku dana zaslađeno medom.

Ukoliko vam ne odgovara ova koncentracija čaja, ukus vam je previše jak ili napitak previše intenzivan, koristite jednu do dve kašičice po šolji vode, a vreme stajanja neka ne prelazi 10-15 minuta.

Da li pozvati lekara?

Ako imate tešku depresiju i promene u navikama u jelu i spavanju, posetite svog lekara. Vašem stanju može da se pomogne antidepresivima, i takođe, terapijom svetlom koja uključuje izlaganje specijalno dizajniranim svetlosnim aparatima.

Pripremila: N.L.

Izvor: Knjiga 1.001 kućni lek/Zdravlje.kurir.rs