Nar je odličan za žene u menopauzi: Bogat je moćnim antioksidansima, vitaminima C, A, E...

Žene koje osećaju tegobe u menopauzi, poput promena raspoloženja, valunga i smanjene gustine kostiju, trebalo bi da piju sok od nara na dnevnoj bazi, smatraju stručnjaci.

Shutterstock

Nar ima izuzetan status među voćem kada je u pitanju žensko zdravlje i vitalnost. Može da pomogne u stabilizaciji raspoloženja i smanjenju rizika od ozbiljnih zdravstvenih stanja, uključujući srčane bolesti i gubitak koštane mase. Žene koje imaju izražene simptome menopauze trebalo bi da svakodnevno piju sok od nara ili ga jedu u svežem obliku kada je u sezoni. 

Šta sve sadrži?

Jarkocrvena zrna nara bogata su gotovo svim vitaminima, a posebno C, A, E i B5, kao i mineralima kalijumom i gvožđem. Prelepu crvenu boju duguje antocijaninu i taninu, a od ostalih antioksidanata sadrži polifenole, flavonoide, elaginsku i kafinsku kiselinu.

Poboljšava raspoloženje

Neka istraživanja ukazuju na to da nar može povoljno da utiče na raspoloženje i smanji simptome depresije kod žena. Smatra se da antioksidansi iz nara doprinose smanjenju stresa i depresivnih stanja povezanih sa hormonskim promenama.

Prevenira pojedine karcinome

Laboratorijske studije pokazale su da bioaktivna jedinjenja u naru, uključujući flavonoide i polifenole, mogu da budu deo prevencije od raka dojke, posebno onih povezanih s estrogenom. Nar može da pomogne u regulaciji nivoa estrogena u organizmu, što je važno za smanjenje rizika od hormonski zavisnih tumora.

Shuitterstock  Čuva srce i ublažava simptome menopauze

Štiti od osteoporoze

Smanjenje gustine kostiju u menopauzi dovodi do povećanog rizika od osteoporoze. Neka istraživanja ukazuju da ekstrakt nara može da bude od pomoći u vraćanju gustine kostiju na prirodan nivo zbog visokog sadržaja antioksidanasa.

Ublažava valunge

Specifične supstance u naru koje mogu da pomognu u ublažavanju valunga i noćnog znojenja uključuju antioksidanse poput polifenola i flavonoida. Ovi sastojci imaju sposobnost da utiču na hormonalnu ravnotežu i smanje oksidativni stres.

Štiti srce

Sa ulaskom u menopauzu raste i rizik od srčanih bolesti. Istraživanja sugerišu da sok od nara može da smanji krvni pritisak, oksidaciju LDL holesterola i nagomilavanje plaka u arterijama, što smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Pripremila: N.L.

Izvor: Tahiro.com/Zdravlje.kurir.rs