Autoimune bolesti su češće kod žena koje izgube ovulaciju pre 40. godine: Najveći rizik u prve tri godine

Nova istraživanja pokazuju da žene sa smanjenom rezervom jajnika imaju veći rizik od autoimunih bolesti i naglašavaju važnost ove veze.

Shutterstock

Studija objavljena u časopisu Human Reproduction osvetljava povećan rizik od autoimunih bolesti kod žena kojima je dijagnostikovana preuranjena ovarijalna insuficijencija (POI) ili u prevodu smanjena rezerva jajnika pre 40. godine. Ovo stanje, pri kojem jajnici prestaju da oslobađaju jajne ćelije pre vremena, ne samo da dovodi do simptoma menopauze u mlađem uzrastu, već je i povezano sa sklonošću ka raznim autoimunim poremećajima.

Razumevanje smanjene rezerve jajnika

Preuranjena ovarijalna insuficijencija dovodi do opadanja proizvodnje hormona, što uzrokuje nepravilnosti u ciklusu ili potpuni izostanak menstruacije, kao i ranu pojavu simptoma poput valunga i promena raspoloženja. Iako je ovo retko stanje, njegove posledice prevazilaze probleme sa plodnošću. Prethodna istraživanja sugerišu da autoimune bolesti mogu značajno da doprinesu razvoju POI, a procene ukazuju da autoimuni faktori mogu da čine između 4-55 odsto slučajeva.

Jedna od ključnih karakteristika žena sa POI je prisustvo autoimunih antitela. Antitela koja napadaju štitnu žlezdu posebno su često prisutna kod ovih žena, što dodatno povećava verovatnoću razvoja POI. Takođe, studija ukazuje na nizak nivo anti-Milerovog hormona (AMH) kod žena u reproduktivnom periodu, što je povezano sa autoimunim bolestima poput dijabetesa tipa 1, sistemskog lupusaeritematodesa, reumatoidnog artritisa i drugih.

Finsko istraživanje

Kako bi istražili povezanost između POI i autoimunih bolesti, istraživači su sproveli istraživanje zasnovano na registrima pacijenata u Finskoj. Ispitivali su grupu od 3,972 žene kojima je dijagnostikovan POI i uporedili ih sa kontrolnom grupom od 15,708 žena sličnog uzrasta. Žene sa POI identifikovane su na osnovu njihove podobnosti za hormonsku terapiju (HRT) pre 40. godine, koja se preporučuje za ublažavanje simptoma rane menopauze.

Shutterstock  Smanjena rezerva jajnika vas brže uvodi u menopauzu

Važno je napomenuti da nijedna od žena uključenih u studiju nije imala istoriju kancera, bilateralnih ooforektomija (uklanjanje oba jajnika) ili operacija promene pola. Istraživači su koristili medicinsku evidenciju da bi pratili učestalost ozbiljnih autoimunih bolesti kod ovih žena, fokusirajući se na stanja dijagnostikovana u specijalizovanim zdravstvenim centrima.

Ključni nalazi - povećan rizik 

Rezultati studije otkrili su zapanjujuću povezanost između POI i autoimunih bolesti. Žene kojima je dijagnostikovan POI imale su značajno veće šanse da razviju autoimune poremećaje pre i posle dijagnoze. Među grupom sa POI, 5,6 odsto žena razvilo je ozbiljnu autoimunu bolest pre postavljanja dijagnoze, dok je 13 odsto dijagnostikovano sa autoimunim stanjem nakon dijagnoze.

Shutterstock  Lupus je jdna od bolesti povezana sa padom estrogena

e  

Nekoliko autoimunih bolesti pokazalo je veću učestalost kod žena sa POI u poređenju sa kontrolnom grupom. Ove bolesti uključuju sistemski lupus eritematodes, reumatoidni artritis, hipertireozu, Adinsonovu bolest i inflamatorne bolesti creva. Rizik od razvoja ovih bolesti bio je dva do tri puta veći kod žena sa POI nego u opštoj populaciji. Interesantno je da nisu sve autoimune bolesti bile češće kod žena sa POI. Stanja poput ankilozirajućeg spondilitisa i dijabetesa tipa 1 nisu pokazala značajne razlike u učestalosti između grupe sa POI i kontrolne grupe.

Uloga hormona i autoimune bolesti

Nalazi ove studije sugerišu da rano "otkazivanje" jajnika može da poremeti delikatnu ravnotežu hormona i imuniteta. Estrogen i drugi polni hormoni koje proizvode jajnici igraju ključnu ulogu u oblikovanju imunog odgovora. Kada ovi hormoni krenu da opadaju usled POI, to potencijalno pokreće preveliku aktivnost imunog sistema, povećavajući rizik od autoimunih bolesti kao što su reumatoidni artritis i lupus.

Shutterstock  Čuvar dugovečnosti

Pored toga, studija je primetila da je najviša učestalost autoimunih bolesti zabeležena u prve tri godine nakon dijagnoze POI. Ipak, rizik je ostao povišen dugi niz godina, sugerišući da autoimuni mehanizmi povezani sa POI mogu da imaju i dugoročne efekte na zdravlje.

U budućnosti - preventivni tretmani

Razumevanje osnovnih bioloških, molekularnih mehanizama koji povezuju ovarijalnu insuficijenciju i imunološku disfunkciju moglo bi da pomogne u razvoju ciljane terapije, predviđaju istraživači. Konkretno, moglo bi da dovede do preventivnih tretmana koji bi mogli da smanje učestalost autoimunih bolesti kod ovih žena.

Studija naglašava i potrebu za većim svesnošću o rizicima od autoimunih bolesti kod žena kojima je dijagnostikovana smanjena rezerva jajnika. Sa jasno uspostavljenom vezom zdravstveni radnici bi trebalo da budu oprezni u praćenju ovih pacijentkinja, a rano otkrivanje i kontrola autoimunih stanja može značajno da poboljša kvalitet života žena pogođenih POI.

Pripremila: N.L.

Izvor: Onlymyhealth.com/Zdravlje.kurir.rs