Da li cimet u kafi zaista pomaže u sagorevanju masti? Evo na šta ukazuju naučnici

Cimet pomaže da šećer brže uđe u ćelije, čime se snižava nivo šećera u krvi i poboljšava efikasnost insulina, ali sve ukupno ima zanemaljive efekte na težinu.

Shutterstock

Cimet se vekovima koristi širom sveta u raznim slatkim i slanim jelima i pićima. Ipak, nova TikTok senzacija tvrdi da dodavanje jedne kašičice cimeta u kafu (i malo kakaoa za bolji ukus) tokom jedne nedelje može da pomogne u sagorevanju masti. Da li u ovome ima istine?

Nisu svi oblici cimeta isti

Postoje dve vrste cimeta koje potiču od kore drveta Cinnamomum. Prva je kineski ili kasija cimet, koji je najčešći i može se naći u prodavnicama. Ima gorak ukus i sadrži veće količine cinnamaldehida, jedinjenja koje daje cimetu karakterističan miris i ukus - čak 95 odsto kineskog ili kasija cimeta čini upravo ovo jedinjenje. Druga vrsta je cejlonski cimet, koji je slađi i sadrži oko 50-60 odsto cinnamaldehida.

Da li cimet sagoreva masti? Šta kaže nauka?

Istraživanje, koje je sprovedeno na osnovu pregleda 35 studija koje su ispitivale da li cimet može da utiče na obim struka, pokazalo je da dnevna doza cimeta manja od 1,5 grama (oko pola kašičice) smanjuje obim struka za 1,68 centimetara. Međutim, veće doze od 1,5 grama dnevno nisu imale značajan efekat.

Shutter  Postoje dve vrste cimeta koje se značajno razlikuju po sastavu

Druga analiza koja je obuhvatila 21 kliničko ispitivanje sa ukupno 1.480 učesnika pokazala je da cimet smanjuje indeks telesne mase (BMI) za 0,40 kg/m² i telesnu težinu za 0,92 kg, ali nije značajno menjao odnos masti i mišićne mase.

Sve u svemu, rezultati relevantnih studija pokazuju veoma male efekte u gubitku težine tokom dva do šest meseci korišćenja, uz gotovo nikakvu promenu u telesnom sastavu.

Kako cimet delimično pomaže u gubitku težine?

Postoji nekoliko mogućih mehanizama. Cimet pomaže da šećer brže uđe u ćelije, čime se snižava nivo šećera u krvi i poboljšava efikasnost insulina. Takođe, poboljšava način na koji razgrađujemo masti kad nam je potrebna energija. Osim toga, može da produži osećaj sitosti, jer usporava proces pražnjenja želuca.

Koji su rizici?

Cimet je generalno bezbedan kada se koristi kao začin u hrani. Međutim, poslednjih meseci, u Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji su izdata upozorenja zbog prisustva olova i drugih teških metala u nekim proizvodima na bazi cimeta.

Shutterstock  Nemojte preterivati sa količinama

Takođe, jedan od sastojaka ovog začina, kumarin, može da bude toksičan za jetru kod nekih ljudi. Kineski kasija cimet sadrži do jedan odsto kumarina, dok cejlonski ima znatno manje, oko 0,004 odsto. Zato, uzimanje više od dve kašičice kasija cimeta dnevno može da premaši preporučeni, bezbedni nivo.

Šta je sa kafom i kakaom?

Mnogi veruju da kafa pomaže u gubitku kilograma, ali za to ne postoji dovoljno dokaza. Studija je pokazala da je ispijanje jedne šolje kafe povezano sa blagim smanjenjem težine tokom četiri godine, ali samo za 0,12 kilograma u proseku. 

Što se tiče kakaoa i crne čokolade, takođe su u nekim istraživanjima povezani sa blagim gubitkom težine, ali rezultati su zanemarljivi - između 0,2 i 0,4 kg nakon četiri do osam nedelja konzumiranja.

Šta poručuju naučnici?  

Korišćenje cimeta može da ima određeni uticaj na težinu, ali nije dovoljan da izazove značajan gubitak kilograma bez drugih promena u životnom stilu

Ako volite ukus cimeta u kafi, slobodno ga dodajte, ali nemojte stavljati previše. Nažalost, cimet u slatkim pecivima zbog visokog sadržaja kalorija vam neće pomoći u sagorevanju masti. Ako želite da smršate, postoje efikasnije metode

Pripremila: N.L.

Izvor: Sciencealert.com/zdravlje.kurir.rs