Smuti od šargarepe i đumbira: Savršena kombinacija za zapušene sinuse i simptome prehlade

Sinusi mogu da budu izvor velike neprijatnosti, naročito tokom sezone prehlade i gripa, ali postoji i niz prirodnih načina da ublažite tegobe.

Shutterstock

Upala, zapušenost i bol značajno smanjuju kvalitet života izazivajući glavobolje, osećaj pritiska u predelu čela i lica i probleme sa disanjem. Pored tradicionalnih tretmana, postoji niz prirodnih načina da pomognete svom telu da se izbori sa upalom sinusa. U nastavku donosimo recept za ukusan smuti koji može da pomogne u ublažavanju simptoma i pomogne vam da se izborite sa virusima.

Recept za smuti od šargarepe i đumbira

Potrebno vam je

Priprema je jednostavna - sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku teksturu. Ovaj smuti je odličan izbor za početak dana, ali se može piti i između obroka kako biste osigurali unos važnih nutrijenata.

Shutterstock  Sastojci u borbi protiv virusa

Kako ovi sastojci pomažu kod problema sa sinusima?

  • Šargarepa: Sadrži beta-karoten, koji se u telu pretvara u vitamin A, poznat po svojoj ulozi u održavanju zdravlja sluzokože i jačanju imuniteta. Zdravlje sluzokože je važno za smanjenje upale u sinusima i olakšanje disanja.
  • Pomorandža: Puna vitamina C i antioksidanasa, pomaže u jačanju imunog sistema i borbi protiv infekcija koje često izazivaju probleme sa sinusima. Vitamin C je takođe ključan za smanjenje upale sluzokože u nosnim šupljinama.
  • Jabuka: Jabuke su bogate vitaminom C, koji igra važnu ulogu u jačanju imuniteta. Takođe sadrže flavonoide, koji pomažu u smanjenju upale.
  • Đumbir: Đumbir je posebno koristan jer ima snažno protivupalno i antivirusno dejstvo, što može da ublaži bol u grlu, smanjiti kongestiju i pomogne u borbi protiv virusa.

Pripremila: Nataša Lazović