6 prikrivenih simptoma plućnih problema koje ne smete zanemariti: Ako traju dugo i prate ih i drugi znaci, obavezno se javite lekaru

Jak kašalj, piskanje i otežano disanje su glavni simptomi koji bi vas verovatno podstakli na posetu lekaru kako bi vam pregledao pluća. Ali postoje i neki manje očigledni simptomi problema sa plućima kojih je takođe važno biti svestan - posebno zato što se u početku mogu činiti nepovezanim.

Shutterstock

Lako je otpisati manje smetnje kao što su bolovi ili vrtoglavica, ali se ispostavilo da to mogu biti neočekivani simptomi plućnih problema. Ovo je šest znakova na koje treba obratiti pažnju.

Nenameran ili brz gubitak težine

Iako postoji niz razloga zbog kojih možete početi da gubite na težini bez stvarnog pokušaja, neki ljudi sa karcinomom pluća mogu doživeti neobjašnjiv gubitak težine, kaže dr Snehal Smart.

- Ovo bi moglo biti povezano s tim da telo troši kalorije brže od unosa - objašnjava ona.

Nenamerni gubitak težine takođe može biti znak hronične opstruktivne plućne bolesti (HOBP), dodaje dr Raj Dasgupta. Za ljude sa HOBP, napor disanja može sagoreti dodatne kalorije, a hronična upala može dovesti do gubitka mišića, kaže on.

Shutterstock  Bol u ramenu takođe može ukazivati na upalu sluznice pluća

Bol u ramenu

Obično možete pretpostaviti da je bol u ramenu posledica ukočenosti ili povučenog mišića, i iako je relativno retko, ponekad može biti još jedan osnovni simptom raka pluća. Naime, neobjašnjivi ili uporni bol u ramenu može biti znak Pancoast tumora, koji raste u gornjem delu pluća i utiče na nerve i tkiva oko ramena i grudnog koša, objašnjava dr Dasgupta.

Bol u ramenu takođe može ukazivati na stanje koje se zov pleuritis, što se odnosi na upalu sluznice pluća, dodaje on.

Problemi sa očima

Ako primetite da vam se jedan očni kapak spušta (ptoza), to može signalizirati Hornerov sindrom, kaže dr Dasgupta. Ovo je redak neurološki poremećaj koji pogađa oko i okolno područje na jednoj strani lica. Hornerova bolest se često povezuje sa postojanjem Pancoast tumora, kaže on.

Dr Dasgupta takođe primećuje mogućnost sarkoidoze, zapaljenske bolesti koja može da utiče na pluća i bilo koji deo oka i okolna tkiva pored toga što izaziva niz drugih simptoma.

- Neke infekcije pluća kao što je histoplazmoza mogu dovesti do problema sa očima poznatih kao sindrom očne histoplazmoze. Infekcija može da se preseli iz pluća u oči i da dovede do gubitka vida - dodaje dr Smart. 

Shutterstock  Problemi u održavanju ravnoteže ili vrtoglavica mogu biti znak niskog nivoa kiseonika

Vrtoglavica

Problemi u održavanju ravnoteže ili vrtoglavica mogu biti znak niskog nivoa kiseonika zbog nekoliko problema sa plućima kao što su plućna embolija (krvni ugrušak u plućima) ili HOBP, objašnjava dr Dasgupta. To je zato što ovi uslovi uzrokuju da se pluća bore da oksigenišu krv, što dovodi do vrtoglavice, kaže on.

Promene u glasu

Da li ste se ikada probudili i pokušali da govorite samo da biste shvatili da vam je glas promukao? Obično ovo pripisujemo umornim glasnim žicama ili suvom, nadraženom grlu.

Međutim, primetna promena u glasu gde postaje promukao ili slab može ukazivati na rak pluća, kaže dr Dasgupta. Ovo se posebno može desiti ako tumor pritisne rekurentni laringealni nerv, koji kontroliše glasne žice, objašnjava on.

Takođe je moguće da čvorovi na plućima imaju sličan efekat, jer se mogu proširiti ili proširiti na larinks ili grlo i izazvati promukao glas, dodaje dr Smart.

- Ovo takođe može biti znak bronhitisa ili plućne infekcije, što ponekad može biti povezano sa upalom glasnih žica i uticati na glas - dodaje dr Dasgupta.

Deformisani nokti

Ovo stanje, u kojem vrhovi prstiju ili nokti postaju uvećani i zakrivljeni, može signalizirati hronične bolesti pluća, uključujući plućnu fibrozu ili rak pluća, kaže Randall Turner.

Shutterstock  Važno je na vreme se javiti ekau kako bi uradio dodatne preglede i snimanja

Kada se javiti lekaru?

Pošto se mnogi od ovih simptoma mogu preklapati sa različitim zdravstvenim probemima, može biti teško utvrditi da li su povezani sa zdravljem pluća. Najbolji način da to kažete je obraćanje pažnje na obrasce i sve dodatne znakove u vezi sa vašim disanjem, kaže dr Tarner.

- Na primer, ako imate uporan kašalj koji ne nestaje ili ako vam nedostaje daha češće nego obično, to bi mogli biti znaci problema sa plućima - objašnjava on.

Dakle, ako je neobjašnjiv gubitak težine, na primer, uparen sa otežanim disanjem ili bolom u grudima, možda bi trebalo da razmislite o svojim plućima, kaže on.

Pazite na simptome plućnih problema koji se vremenom pogoršavaju

Napredovanje ovih simptoma takođe može biti znak, dodaje dr Tarner. Ako se bol u ramenu, promene glasa ili stalni umor ne popravljaju, važno je javiti se lekaru koji će uradi fizički pregled, kao i rendgenski snimak grudnog koša ili CT skeniranje ako je potrebno.

Posebno bi trebalo da razmotrite svoju istoriju blesti i razgovarate o dodatnim faktorima rizika kao što su pušenje ili dugotrajna izloženost zagađenju, predlaže on.

Prenela. O.M.

Izvor: womansworld.com/Zdravlje.Kurir.rs