4 razloga da više jedete ren: Odličan je u borbi protiv raka i smanjuje rizik od dijabetesa i srčanih oboljenja
Ren je korenasto povrće iz porodice kupusa, siromašno ugljenim hidratima i mastima, ali bogato vitaminima i drugim hranljivim materijama. Iako se često koristi kao začin u salatama ili uz meso za poboljđanje ukusa, ren blagotvorno deluje na i naše zdravlje, a evo i kako.
O snazi rena govori i to što jaka ulja koja sadrži često izazivaju suzenje očiju prilikom rendanja i pročišćava nozdrve.
Ima malo ugljenih hidrata i masti, ali zato ima brojne hranljive materije kao što su vitamin C, magnezijum, kalcijum i folna kiselina.
Ren sadrži korisna prirodna jedinjenja kao što su glukozinolati koji imaju antioksidativna i antikancerogena svojstva.
Jedna kašika rendanog rena sadrži:
- 7 kalorija
- 2 grama ugljenih hidrata
- 0,1 grama masti
- 0,5 grama vlakana
- 0,2 grama proteina
Četiri zdravstvene prednosti rena
Smanjuje upalu
Može pomoći u smanjenju rizika od stanja kao što su artritis, Alchajmerova bolest, dijabetes, srčana oboljenja i rak.
Anti-inflamatorni efekat rena potiče od jedinjenja poznatog kao sinigrin, koje se takođe nalazi u povrću krstaša kao što su brokoli i kelj.
Prema studiji, sinigrin ometa proces upale u telu, zaustavljajući je pre nego što se razbukta. Takođe, ove studije su pokazale da sinigrin može pomoći u borbi protiv upale koja uzrokuje aterosklerozu.
Odličan je u borbi protiv raka
Sinigrin, koji se nalazi u povrću poput rena, kupusa, kelja i karfiola, ima svojstva koja mogu pomoći u prevenciji raka.
- Izotiocijanati prisutni u ovim biljkama ometaju širenje malignih ćelija - objašnjava dijetetičar Amanda Igel sa Klivlendske klinike.
Takođe, izotiocijanati imaju antibakterijska i antifungalna svojstva. Laboratorijska istraživanja su pokazala da ali izotiocijanat može uništiti bakteriju Ešerihiju koli, kao i Heliko bakteriju koja izaziva čir na želucu, te efikasno uništava salmonelu.
Ren bi, prema ovoj studiji, mogao biti i blagotvoran protiv gljivica.
Ko bi trebalo da bude oprezan sa korišćenjem rena?
Ren je bezbedan za konzumaciju, međutim, kod nekih može izazvati iritaciju, pa ako imate stanja kao što su Kronova bolest, ulcerozni kolitis, inflamatorna bolest creva, budite oprezni.
Naime, ren može da pogorša simptome, pa bi bilo dobro da se konsultujete sa lekarom i nutricionistom o njegovoj konzumaciji.
Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs