Ivana Đurović

Dijabetes za početnike: Dijetetičar otkriva šta sve morate promeniti u ishrani kad dobijete dijagnozu

Shutterstock, Privatna Arhiva

Pravilna ishrana može značajno da ublaži posledice već prisutnog dijabetesa, ali i da odloži ili spreči eventualne komplikacije bolesti. Ivana Đurović, dijetetičar-nutricionista otkriva šta sve morate promeniti u ishrani i dnevnim rutnama kad dobijete dijagnozu šećerne bolesti.

- Saznanje da član porodice ili možda vi, ima dijabetes tip 2, može biti neočekivana vest, za neke šok, a za neke i svojevrsno olakšanje, jer napokon znaju šta se dešava sa njihovim organizmom. Dijabetes tip 2 daje određene simptome koji su svima poznati, međutim ponekad je potrebno više analiza da bi neko dobio baš ovu dijagnozu. Bilo kako bilo, pred osobom sa dijagnozom dijabetetsa tip 2 je reorganizacija dnevnih obaveza, rutine kuvanja i načina pripremanja obroka, kao i izbor namirnica koje će upotrebljavati - kaže Ivana Đurović za Zdravlje.Kurir.rs. 

Pravilo broj 1: 3 glavna obroka, uz dve do tri užine

Prema njenim rečima endokrinolog propisuje vrstu i način medikamentozne terapije, a dijetetičar sprovodi proces nutritivne zaštite, i daje medicinsku nutritivnu terapiju- dijetoterapiju, na osnovu smernica endokrinologa, kao i na osnovu glavnih životnih karakteristika pacijenta (dnevne obaveze i aktivnosti, životna dob, socio-ekonomsko stanje i još mnogo toga).

- Dijetetičar daje, pored predloga dijetoterapije, i osnovne smernice o promenama navika, koje mogu negativno da utiču na razvoj bolesti - objašnjava Đurović i navodi osnovne preporuke za ishranu kod dijabetesa:

- Osnovna preporuka je se da konzumira 3 glavna obroka, uz dve do tri užine. Bez obzira na dnevnu rutinu, poslovne i porodične obaveze, preporučuje se da ovaj ritam ishrane bude imperativ, dok se ne uđe u rutinu sa pripremom hrane, kada može malo da se i eksperimentiše. Svakako, esencijalno je važno da se terapija dobijena od endokrinologa sprovodi na ispravan način, i to u sinergiji sa dijetoterapijom. Tako ćete imati kvalitetan i ispunjen zdrav život.


Dijabetes tip 2 je, u najvećem broju, proizvod mnogih faktora od kojih je jedan od najvažnijih zapravo dugogodišnja neadekvatna ishrana. Prihvatanje drugačijeg načina ishrane, ali i ostavljanje drugih loših navika (pušenje, fizička neaktivnost…) može biti u početku obeshrabrujući, ali uz istrajnost i pomoć ukućana može biti pun pogodak i prevencija za mnoge druge bolesti.

Podrška porodice ima važnu ulogu

Članovi porodice takođe mogu da pređu na predložen način ishrane, uz minimalne izmene, što na duže staze može da bude samo ulaganje u zdraviju budučnost

- Kada je dijetoterapija u pitanju, za početak izbegavati pohovanje i pripremanje variva sa zaprškama (korišćenje brašna i sličnih namirnica za dobijanje željene gustine jela), dugo kuvanje povrća i voća, jer može doći do gubitka vitamina osetljivih na toplotu, kao i prženje namirnica u dubokoj masnoći, pošto visoka temperatura menja kvalitet masnoća, a i povećava se energetska vrednost ovako pripremljenih namirnica. Takođe, pravilno kombinovanje namirnica i uobročavanje je ključ uspeha.

Standardni doručak, ali na zdraviji način

Za doručak, savetuje naša sagovornica, pripremajte standarni jutarnji obrok, ali na zdraviji način.

- Umesto belog hleba, pređite na polubeli, raženi, od integralnog brašna, a možete kasnije da počnete i sami da mesite hleb od različitih vrsta brašna. Sendviče tostirajte, i obavezno uz doručak popijte mlečni napitak i napravite svežu salatu. Pripremajte jaja na razne načine - kuvana, poširana, kajgana, jaja sa povrćem, sardinom… Takođe pripremajte različite verzije manjih porcija kačamaka, od heljdinog i speltinog brašna, uz kiselo mleko i kefir. Možete pripremati pitu ili gibanicu sa sirom, kao i palačinke od integralnog brašna. Takođe, možete da pripremite palačinke od heljdinog brašna na koje ćete stavljati slane i slatke namaze za osobe sa dijabetesom. Slane i slatke pite su dobar izbor za doručak. Ključ je u kombinovanju namirnica i u manjim porcijama.

Za prepodnevnu i popodnevnu užinu, savetuje naša sagovornica, uzimajte sveže voće ili kompote, bez dodavanja šećera.

- S vremena na vreme možete da pojedete slani ili slatki keks, puding, čokoladu, džem, kao i druge proizvode koji su predviđeni za osobe sa dijabetesom. Vrlo je važno da na dnevnom nivou pojedete sezonsko voće i sezonsku svežu salatu. Postoje novija nutritivna istraživanja, koja preporučuju da sezonsku salatu pojedete na početku obroka, zbog obilja biljnih vlakana. Voće i povrće imaju dosta biljnih vlakana. Biljna vlakna su delovi biljnih ćelija koji ne podležu procesu varenja u tankom crevu, već se delimično razgrađuju u debelom pod dejstvom bakterija. Najčešće se dele na nerastvorljiva i rastvorljiva vlakna (na osnovu rastvorljivosti u vodi). Nerastvorljiva vlakna imaju mnogo uloga, najviše u prevenciji digestivnih poremećaja, a rastvorljiva vlakna su značajna za regulisanje dijabetesa, kao i za smanjenje holesterola u krvi i prevenciju gojaznosti. 

Shutterstock  Namirnice sa velikim procentom biljnih vlakana smanjuju potrebu organizma za insulinom.

Rastvorljiva vlakna upijaju vodu u crevima, što pre svega blagotvorno utiče na nivo holesterola i nivo šećera u krvi. Biljna vlakna usporavaju varenje, čineći da osećaj sitosti duže traje.

Namirnice sa velikim procentom biljnih vlakana smanjuju potrebu organizma za insulinom.

- Vlakna se vezuju za ugljene hidrate, i usporavaju tj. otežavaju resorpciju glukoze iz creva. Ishrana bogata biljnim vlaknima iz leguminoza i mahunarki (boranija, sočivo, pasulj, grašak...), lisnatog povrća, integralnih žitarica, i drugog voća i povrća može da bude vrhunska pomoć osobama sa dijabetesom. Uz biljna vlakna, složeni ugljeni hidrati će se u organizmu razlagati sporo i ravnomerno, i davaće dovoljno vremena insulinu da iskoristi glukozu. Vezivanjem vode, vlakna bubre stvarajući zaštitnu mrežu koja smanjuje upijanje masti, belančevina i šećera iz creva. Tako se snižava nivo šećera u krvi, odnosno nema velikih skokova šećera posle obroka. Kad god je moguće, jesa korom, jer neoljuštena jabuka ima do dva i po puta više biljnih vlakana od oljuštene. Takođe, jedite dosta sezonskog svežeg povrća, a zimi turšiju.

Profimedia  Zimi jedite turšiju, savetuje Ivana Đurović, nutricionista - dijetetičar

Za ručak pripremite komad mesa i dosta povrća, u raznim varijantama.

- Naša kuhinja ima divnih recepata koji se mogu prilagoditi osobama sa dijabetesom. Stavljajte manje količine pirinča nego što ste inače stavljali, u svako jelo stavite više povrća, a ako spremate mahunarke (pasulj, grašak, sočivo…) obavezno uzmite manju porciju mahunarki, više mesa i dosta sveže salate. Uz mahunarke i krompir izbegavajte hleb. Meso možete pripremati na razne načine: u komadu, mleveno, za šnicle, za supu ili čorbu. Sva mesa bi trebalo da budu što posnija. Riba može da bude i masnija, ali ipak češće birajte posnije. Najčešći, najjednostavniji i najzdraviji način za pripremanje mesa i ribe je kuvanje. Kuvanje mesa često podrazumeva njegovo kuvanje sa željenim povrćem kao gusto jelo ili za supu ili čorbu, a možete i napraviti paštetu od kuvanog mesa. Takođe, meso možete grilovati ili peći na roštilju, u teflonu ili u rerni. Dinstanje je takođe poželjno, na manje ulja.

Večera neka bude što laganija, i bazirajte je na kvalitetnom proteinskom delu, uz manji deo spororesorbujućih ugljenih hidrata.

- Idealna večera je komad ribe, belo pileće-ćureće meso ili komad mladog sira ili tofu sira uz salatu, manje parče integralnog hleba ili žitarice u nekom drugom obliku (npr. kuvana pšenica, rižoto, varivo od kinoe) i eventualno šolja jogurta, limunada bez šećera ili domaći paradajz sok. Salata se podrazumeva, najbolje neka kisela salata- turšija. Svakako, ukoliko terapija to zahteva, ili vi imate osećaj gladi ili je kućna kontrola krvi pokazala niže vrednosti šećera u krvi, pojedite još jedan manji obrok pred spavanje. To može biti slani ili slatki integralni keks za dijabetičare uz šolju čaja ili mleka, parče crnog hleba sa puterom i džemom za osobe sa dijabetesom i šolja čaja ili mleka, šaka koštunjavog voća uz jednu, dve suve šljive i porcija kiselog mleka…

Shutterstock  Kinoa sa povrćem je dobar izbor

Vodite dnevnik ishrane

Dobro je znati da se hipoglikemija često javlja noću dok osoba spava, i neretko se javlja ujutro neposredno nakon buđenja. Posebno je zdravstveno izazovna noćna hipoglikemija, jer se ne može reagovati na vreme, unošenjem nekog slatkog obroka, jer osoba spava. S druge strane, ni visoke vrednosti nisu dobre, i potrebno je vreme da se nađe adekvatan balans.

Zato je važno voditi dnevnik ishrane i vrednosti šećera u krvi, posebno u ranim fazama uvođenja insulinske terapije, i uvek se posavetovati sa endokrinologom oko eventualnih izmena medikamentozne terapije, i sa dijetetičarom oko usklađivanja dijetoterapije, sa novom preporukom endokrinologa.

Ritam ishrane

Ovo je esencijalan deo dnevnog ritma svake osobe koja se tek suočila sa dijagnozom dijabetesa. Bitno je da se, u saradnji sa endokrinologom i dijetetičarem, napravi adekvatan plan ishrane, da bi obe terapije bila što uspešnije.

Osobama sa dijabetesom nedostaje, ili je bitno narušen, mehanizam za skladno praćenje glikemije sa odgovarajućom količinom prisutnog insulina, jer njihov pankreas nije u stanju da proizvede i izluči u krvotok dovoljno insulina, što je osnovni razlog za razvitak dijabetesa tipa 2. Zato ne mogu da imaju 2-3 obroka dnevno, jer će tako doći do skokova šećera u krvi, pa će glikemije ostati stalno visoke (hiperglikemija). Moraju da unose nutritivno kvalitetnu hranu u više manjih dnevnih obroka, i to kroz tri glavna i dve užine, da izbegavaju brzoresorbujuće šećere, uz to da dobar deo osoba sa dijabetesom koji su na insulinskoj terapiji imaju i mali obrok pre spavanja.

Bitno je znati da ne treba povećavati količinu obroka, već ih treba pravilno rasporediti u toku dana, posebno ako osoba ima višak kilograma. Držati se propisane dnevne kalorijske vrednosti koju vam je dijetetičar preporučio.

Primer dnevnog jelovnika

Doručak: omlet, šolja kiselog mleka, parče ražanog hleba, salata od paradajza i paprike
Užina: rendana jabuka sa rendanom šargarepom i rendanim celerom, posuta cimetom i malo limunovog soka
Ručak: bistra pileća supa, dinstani batak, za prilog integralni pirinač, sveža kupus salata (parče integralnog hleba, po potrebi - u zavisnosti od insulinske terapije)
Užina: mandarina
Večera: skuša na žaru, za prilog dinstana boranija, salata od cvekle sa limunovim sokom i kimom (parče integralnog hleba, po potrebi- u zavisnosti od insulinske terapije)
Kasna užina - po potrebi: slani ovseni keks, šolja čaja

Violeta Nedeljković