Suve šljive su, bez sumnje, najbolje od sušenog voća. Za razliku od svežih, suve šljive mogu stajati u ostavi oko šest meseci. Kada se čuvaju u frižideru, u zatvorenoj posudi, ostaju jestive do godinu dana.
Suve šljive imaju više gvožđa nego džigerica i četiri puta više kalijuma od pomorandže.
U sastavu suvih šljiva nalazi se koncentrisani sorbotol i vlakna, što im pruža veći laksativni efekat od svežih šljiva. Kako sveže, tako i ove suve šljive predstavljaju pravu malu riznicu kalijuma, vlakana, vitamina K, dok se u tragovima mogu naći magnezijum i gvožđe.
Zbog dejstva na gastrointestinalni trakt, suve šljive treba jesti u ograničenim količinama, od dve do 5 u porciji. Suve šljive poznate su kao super namirnica, ali imajte na umu da su pune šećera, pa pripazite na količinu koju jedete. Posebno treba da budu obazrive osobe sa dijabetesom.
U bilo kom obliku šljiva je neverovatno bogata jedinstvenim fitonutrijentima, neohlorogenskom i hlorogenskom kiselinom. Te supstance su klasifikovane kao fenoli, a njihova uloga antioksidanata potvrđena je u više naučnih istraživanja.
Od izuzetnog značaja je sposobnost sveže i suve šljive da se gvožđe u organizmu bolje iskoristi, što se dovodi u vezu sa vitaminom C u plodovima tog voća.
Zašto jesti suve šljive?
Jedan od najstarijih kineskih lekova napravljen je upravo od suve (dimljene) šljive i nosi naziv „ubai”. Ovaj lek ublažava simptome mučnine, groznice i kašlja.
Na vrhu liste od 24 vrste voća antioksidante moći nalazi se sveža šljiva (prunus domestica), dok je suva šljiva daleko ispred suvih smokvi, urmi, grožđa, kajsija, i to sa dva puta većom antioksidantom snagom.
Suve šljive su dobar izvor netopivih i topivih vlakana. Netopiva vlakna pomažu u održavanju redovne stolice, dok topiva vlakna pomažu u umerenoj probavi i apsorpciji hranjivih materija iz hrane.
Antioksidanti i protivupalna svojstva suvih šljiva mogu sprečiti gubitak koštane mase i pomoći u održavanju zdrave gustoće i formiranja kostiju. Veće količine vitamina K u suvim šljivama takođe pomažu u poboljšanju zdravlja kostiju.
Redovno konzumiranje šljiva pomaže u sprečavanju starosnih neurodegenerativnih poremećaja kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest.
Kada konzumirati suve šljive?
Ako planirate da uvrstite suve šljive u redovnu ishranu lako ih možete nositi na posao i jesti kao međuobrok bilo kad u danu. Isto tako ih možete dodati voćnim napicima ili salatama, ali i omiljenom jogurtu.
Jedenje suvih šljiva ujutru odličan je način da iskoristite dobrobiti antioksidanasa za početak dana. To može pomoći u redovnom pražnjenju creva i sprečiti zatvor.
Osim toga, prirodni podsticaj energije iz suvih šljiva može vam pomoći da imate produktivnije i energičnije jutro.
Prenela: N.R.
Izvor: Gloria.rs/Zdravlje.kurir.rs