Za dobro zdravlje treba vam 6 suvih šljiva dnevno: Lako ih možete nositi na posao i jesti kao međuobrok
Foto: Shutterstock

probajte

Za dobro zdravlje treba vam 6 suvih šljiva dnevno: Lako ih možete nositi na posao i jesti kao međuobrok

Zdravlje iz Prirode -

Da li spadate u onu grupu ljudi koji nikada ili veoma retko konzumiraju suve šljive? Posle ovog teksta shvatićete koliko grešite, pa će suve šljive postati deo vaše svakodnevne rutine.

Suve šljive su, bez sumnje, najbolje od sušenog voća. Za razliku od svežih, suve šljive mogu stajati u ostavi oko šest meseci. Kada se čuvaju u frižideru, u zatvorenoj posudi, ostaju jestive do godinu dana.

Suve šljive imaju više gvožđa nego džigerica i četiri puta više kalijuma od pomorandže.

U sastavu suvih šljiva nalazi se koncentrisani sorbotol i vlakna, što im pruža veći laksativni efekat od svežih šljiva. Kako sveže, tako i ove suve šljive predstavljaju pravu malu riznicu kalijuma, vlakana, vitamina K, dok se u tragovima mogu naći magnezijum i gvožđe.

Zbog dejstva na gastrointestinalni trakt, suve šljive treba jesti u ograničenim količinama, od dve do 5 u porciji. Suve šljive poznate su kao super namirnica, ali imajte na umu da su pune šećera, pa pripazite na količinu koju jedete. Posebno treba da budu obazrive osobe sa dijabetesom.

U bilo kom obliku šljiva je neverovatno bogata jedinstvenim fitonutrijentima, neohlorogenskom i hlorogenskom kiselinom. Te supstance su klasifikovane kao fenoli, a njihova uloga antioksidanata potvrđena je u više naučnih istraživanja.

Konzumiranje četiri do pet suvih šljiva daje vam oko 280 mg kalijuma ili oko 12% dnevnog preporučenog unosa.
Konzumiranje četiri do pet suvih šljiva daje vam oko 280 mg kalijuma ili oko 12% dnevnog preporučenog unosa.foto: Profimedia

Od izuzetnog značaja je sposobnost sveže i suve šljive da se gvožđe u organizmu bolje iskoristi, što se dovodi u vezu sa vitaminom C u plodovima tog voća.

Zašto jesti suve šljive?

Jedan od najstarijih kineskih lekova napravljen je upravo od suve (dimljene) šljive i nosi naziv „ubai”. Ovaj lek ublažava simptome mučnine, groznice i kašlja.

Na vrhu liste od 24 vrste voća antioksidante moći nalazi se sveža šljiva (prunus domestica), dok je suva šljiva daleko ispred suvih smokvi, urmi, grožđa, kajsija, i to sa dva puta većom antioksidantom snagom.

Suve šljive su dobar izvor netopivih i topivih vlakana. Netopiva vlakna pomažu u održavanju redovne stolice, dok topiva vlakna pomažu u umerenoj probavi i apsorpciji hranjivih materija iz hrane.

Antioksidanti i protivupalna svojstva suvih šljiva mogu sprečiti gubitak koštane mase i pomoći u održavanju zdrave gustoće i formiranja kostiju. Veće količine vitamina K u suvim šljivama takođe pomažu u poboljšanju zdravlja kostiju.

Redovno konzumiranje šljiva pomaže u sprečavanju starosnih neurodegenerativnih poremećaja kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest.

suve šljive, suvo voće, šljive
foto: Shutterstock

Kada konzumirati suve šljive?

Ako planirate da uvrstite suve šljive u redovnu ishranu lako ih možete nositi na posao i jesti kao međuobrok bilo kad u danu. Isto tako ih možete dodati voćnim napicima ili salatama, ali i omiljenom jogurtu.

Jedenje suvih šljiva ujutru odličan je način da iskoristite dobrobiti antioksidanasa za početak dana. To može pomoći u redovnom pražnjenju creva i sprečiti zatvor.

Osim toga, prirodni podsticaj energije iz suvih šljiva može vam pomoći da imate produktivnije i energičnije jutro.

Prenela: N.R.

Izvor: Gloria.rs/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track