Jedno jaje dnevno čuva zdravlje mozga: Nova studija otkriva da smanjuje rizik od demencije
Istraživanja sve više ukazuju na to da jaja mogu poboljšati zdravlje mozga. Povećanje unosa jaja može takođe pozitivno da utiče na pamćenje i da smanji rizik od demencije, pokazuje najnovija studija koja, kako tvrde istraživači, mora biti dopunjena. Prve analize, međutim, ukazuju na benefite jednog jajeta dnevno na zdravlje mozga.
Riznica vitamina
Jaja su hrana bogata hranljivim materijama i dobar izvor holina, folata, vitamina D, joda, vitamina B i visokokvalitetnih proteina.
Zaštitni efekat svakodnevnevnog unosa jaja protiv demencije kod starijih osoba može se objasniti prisustvom bioaktivnih jedinjenja, kao i visokokvalitetnih proteina, nezasićenih masnih kiselina i vitamina.
Jaja mogu ponuditi zaštitu od kognitivnog pada
Studija je analizirala dvogodišnje podatke 233 osobe sa demencijom i isti broj zdravih učesnika iz Guangdžoua, Kina, sa prosečnom starošću od 74 godine.
Istraživači su se fokusirali na kinesku populaciju jer Kina ima najveći broj ljudi sa demencijom, a unos jaja je dvostruko veći od svetskog proseka. Navike u ishrani su kategorizovane prema količini unesenih jaja: nikada, jedno mesečno, jedno nedeljno, jedno dnevno i dva ili više dnevno. Rezultati su pokazali da manji unos jaja povećava rizik od demencije i oslabljenog pamćenja.
Učesnici koji su jeli jaja nedeljno imali su 1,76 puta veću verovatnoću da razviju demenciju, dok su oni koji su jeli jaje mesečno imali više od 4 puta veći rizik.
Ovi nalazi potvrđuju prethodna istraživanja koja sugerišu da jedenje više od jednog jajeta nedeljno može smanjiti rizik od Alchajmerove bolesti.
Zašto jaja jačaju mozak?
- S obzirom na to da jaja imaju izuzetan nutritivni profil, veza između njihovog unosa kao dela zdrave ishrane i smanjenog rizika od demencije nije nas posebno iznenadila - kaže dr Elizabet Mils, pomoćnica direktora za starenje i prevenciju Alchajmerove bolesti.
Ona je naglasila da su učesnici koji su redovno jeli jaja takođe skloni da jedu drugu hranu bogatu hranljivim materijama, kao što su meso, povrće i voće.
- Jaja sadrže razne hranljive materije povezane sa zdravljem mozga koje su u obliku koji telo lako apsorbuje i koristi - prema dr Milsu, koji nije učestvovao u ovoj studiji.
Ovo može objasniti zašto posebno jaja mogu smanjiti rizik od demencije.
- Jaja su kompletan protein, što znači da sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina – onih koje telo ne može da proizvede samo - kaže Mils.
Jedan od ključnih hranljivih sastojaka za izgradnju mozga koji se nalaze u velikom obilju u jajima je holin ( esencijalna hranljiva materija koja je od velike važnosti za zdravlje organizma, posebno za funkcionisanje mozga, jetre i nervnog sistema).
Da li jaja povoljno utiču na zdravlje srca?
U prošlosti su lekari upozoravali da jaja mogu biti štetna za zdravlje srca zbog visokog nivoa holesterola u žumancima, za koje se smatralo da povećavaju rizik od srčanih oboljenja. To mišljenje se vremenom u velikoj meri promenilo, a nedavne velike studije su otkrile da je holesterol u jednom jajetu dnevno bezbedan za većinu ljudi.
Zaključak: Potrebno je uraditi dodatna istraživanja
Neki rezultati, međutim, nisu jasno potvrdili da veća konzumacija jaja smanjuje rizik od demencije. Nisu zabeleženi povećani rizici kod osoba koje nisu jele jaja, niti manji rizici kod onih koji su jeli dva ili više jaja dnevno.
Autori su zato istakli da ovi nalazi izazivaju nesigurnost i zahtevaju dalja istraživanja.
- Kao kompletan protein bogat hranljivim materijama, jaja mogu biti deo celokupne ishrane zdrave za mozak kada se kombinuju sa drugom hranom koja je zdrava za mozak, kao što su povrće, voće i žitarice od celih žitarica - kaže Mils.
Izvor: Everydayhealth.com/Zdravlje.Kurir.rs
Pročitajte koliko jaja smete da jedete ako imate povišen holesterol? Endokrinolog razrešava dilemu