Sve što ste želeli da znate o brokoliju: Moćan antioksidans, čistač holesterola i čuvar imuniteta, srca i kostiju
Volite ga ili mrzite, ali nema spora da povrće ima brojne koristi. A ukoliko tražite povrće koje pruža najviše nutritivnih vrednosti u svakom zalogaju - teško je konkurisati brokoliju. Otkrivamo vam sve što bi trebalo da znate o ovom moćnom povrću koje mnogi nazivaju superhranom.
Ova nutritivna sila nije nepoznata na tanjirima. Čak i ako ne uživate u ukusu brokolija, verovatno možete prepoznati njegovu zelenu stabljiku i cvetnu glavicu. Ovo povrće je poreklom sa Mediterana, a prvobitno se uzgajalo u Italiji. To je povrće krstaša koje deli poreklo sa drugim cvetnim biljkama, uključujući kupus, karfiol, prokelj i kelj.
Slično drugom povrću, brokoli ima puno vode i malo kalorija. Tako da možete jesti koliko god želite i kontrolisati broj kalorija. Na primer, 1 šolja seckanog brokolija ima oko 30 kalorija, 68 grama (g) vode i 1,8 g vlakana.
Brokoli je takođe odličan izvor vitamina i minerala. Jedna šolja seckanog brokolija sadrži oko 69 mg vitamina C, 77 mikrograma vitamina K i 49 mcg folne kiseline.
Koje su zdravstvene prednosti brokolija zasnovane na dokazima?
Sada kada znate nutritivne prednosti brokolija, hajde da vidimo kako ovi hranljivi sastojci, vitamini i minerali mogu pomoći vašem telu.
Pomaže u borbi protiv raka
Rak nastaje kada se maligne ćelije razvijaju i šire po celom telu. Iako savremena medicina pomaže u ubijanju ćelija raka, nemojte potcenjivati potencijal brokolija u borbi protiv raka. Ovo povrće može pomoći u smanjenju rizika od određenih karcinoma, poput raka pluća, raka želuca i raka debelog creva.
To je zbog jedinjenja u brokoliju zvanog izotiocijanati, koje pomaže u smanjenju upale. Hronična upala može izazvati promene u vašem DNK i povećati rizik od raka.
Pomaže kod zdravlja kostiju
Vitamin Kpomaže vašem telu da apsorbuje kalcijum, a nedostatak povećava rizik od preloma kostiju. Pošto brokoli sadrži veliku količinu vitamina K, postoji veza između njegovog konzumiranja i smanjenja preloma. Brokoli takođe sadrži kalcijum, koji je još jedan esencijalni nutrijent za jake kosti i zube.
Smanjuje holesterol
Vaš lekar može preporučiti lekove ako ste se borili da snizite holesterol u krvi. Ali s obzirom na broj mogućih neželjenih efekata leka, možda ćete potražiti prirodne načine da rešite ovaj problem.
Brokoli je posebno bogat rastvorljivim vlaknima, vrsta vlakana za koju istraživanja sugerišu da je najefikasnija za smanjenje LDL („lošeg“) holesterola. Pošto zdrav nivo holesterola smanjuje rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara i visokog krvnog pritiska, brokoli takođe može doprineti zdravlju srca.
Jača imunitet
Da li ste se ikada zapitali kako neki ljudi mogu da prođu kroz sezonu prehlade i gripa bez kijanja? Tajna bi mogla biti jači imuni sistem i njihova sposobnost da se bore protiv bolesti.
Ako želite da ojačate svoj imuni sistem, brokoli je odlično povrće za taj posao.Vitamin Cu ovoj cvetnoj biljci može vašem telu dati podsticaj koji mu je potreban da se bori protiv infekcija. Kao bonus, vitamin C pomaže u detoksikaciji tela i uklanjanju slobodnih radikala koji mogu dovesti do artritisa, bora i degeneracije makule povezane sa starenjem.
Pomaže kod gubitka težine
Brokoli je takođe odlična hrana za mršavljenje. Pored toga što ima malo kalorija, ova hrana bogata vlaknima može vam pomoći da duže ostanete siti i može sprečiti prejedanje. Takođe može poboljšati varenje i pomoći u oslobađanju od zatvora.
Koliko brokolija treba jesti da biste iskoristili njegove zdravstvene prednosti?
Ali možda ćete se zapitati, koliko brokolija moram da jedem da bih iskoristio zdravstvene prednosti? Ako niste veliki ljubitelj povrća, možda ćete se naježiti pri pomisli da svakodnevno konzumirate velike količine brokolija. Dobra vest je da nije potrebno mnogo da biste uživali u zdravstvenim prednostima, posebno zato što je odraslima potrebno samo oko 2,5 šolje kuvanog povrća dnevno (trebaće vam nešto veća količina ako je sirovo). Dakle, ako pojedete 1 šolju brokolija dnevno (bilo da je uz obrok ili užinu), skoro ste na pola puta do preporučenog dnevnog unosa povrća za odrasle.
Brokoli nije svemoguć
Iako brokoli ima bezbroj zdravstvenih prednosti, to nije čudotvorno povrće ili lek za sve. Ne postoji jedinstvena hrana koja garantuje dobro zdravlje. Drugi faktori takođe odlučuju o vašem ukupnom zdravlju. To uključuje način života i genetiku. Dakle, jedenje brokolija ne znači da se nikada nećete razboleti. Uprkos tome, uključivanje što više zdrave hrane u vašu ishranu može igrati ulogu u prevenciji bolesti.
Najbolje namirnice za zdravlje zuba: Sirov brokoli je efikasniji od četkice za zube
Vrste brokolija i kako se razlikuju jedna od druge
Kada odete u prodavnicu, možda ćete videti samo jednu vrstu brokolija, u zavisnosti od toga gde živite. Dakle, prirodno, možda mislite da je ovo jedini tip. Ali brokoli je mnogo više od onoga što možete videti u odeljku o proizvodima.
Postoje dve glavne vrste brokolija, a njihove razlike potiču od toga kada se beru. Kalabreski brokoli ima debelu stabljiku i bere se posle leta, kada temperature postanu hladnije. Proklijali brokoli se može prepoznati po tankim stabljikama. Obično se bere zimi.
Kreativni saveti za kuvanje i serviranje brokolija kod kuće
Pre nego što kažete da je brokoli dosadan, razmotrite mnoge načine pripreme ovog povrća. Ako želite da uključite više brokolija u svoju ishranu, važno je da promenite svoje recepte; inače ćete se umoriti od povrća. Srećom, postoje tone recepata za brokoli - od umaka preko salata do supa!
Ne želite da uključite šporet?
Nema problema. Pokupite svež brokoli iz prodavnice i jedite ga kao užinu. Dodajte malo ukusa - humusom ili umakom od domaćeg jogurta.
Razmišljate o brokoliju za večeru?
Brokoli možete jesti nekoliko puta nedeljno i svaki put ga pripremati drugačije. Dodajte maslinovo ulje i beli luku tiganj i prodinstajte brokoli. Kuvajte na pari ili pržite dok ne omekša i začinite po ukusu. Ili za hrskaviju alternativu, ispecite brokoli u rerni.
Pošto je brokoli toliko svestran, možete ga jesti sa bilo čim. Ako ste na dijeti ili pazite na unos kalorija, dodajte sirovi brokoli u salate.
Takođe čini savršen prilog. Pirjajte, kuvajte na pari ili pecite brokoli za večeru i jedite uz govedinu, piletinu, svinjetinu ili tofu. Ili ga uparite sa drugim povrćem ili skrobom poput pirinča ili krompira. A ako je napolju hladno - pripremite potaž od brokolija.
Često postavljana pitanja o brokoliju
Koliko proteina ima u brokoliju?
Brokoli je izvor proteina. Ima oko 2,6 g proteina u 1 šoljici sirovog seckanog brokolija.
Da li je brokoli hrana sa malo ugljenih hidrata i masti?
U 1 šoljici seckanog brokolija nalazi se samo 5 g ugljenih hidrata i 0,26 g masti.
Koliko kalorija ima brokoli?
Brokoli je odličan izbor za gubitak težine. U 1 šoljici seckanog brokolija ima oko 30 kalorija.
Gde se uzgaja brokoli?
Brokoli se uzgaja u različitim regionima, pri čemu se većina brokolija u Sjedinjenim Državama proizvodi u Kaliforniji, Arizoni, Teksasu i Oregonu.
Kako se uzgaja brokoli?
Brokoli najbolje raste kada se sadi na mestu koje ima puno sunca. Može se saditi u proleće ili jesen i zahteva odgovarajuću vlagu dok ne bude spremna za berbu. Usevi brokolija sazrevaju nakon 60 do 70 dana.
Da li je organski brokoli bolji od neorganskog?
Organska hrana je ona koja nije bila izložena pesticidima. Međutim, organski brokoli nije nužno bolji od neorganskog. Različito voće i povrće zahtevaju različite količine pesticida. Pošto je rizik od izlaganja pesticidima nizak kod brokolija, generalno je bezbedno kupiti neorganski brokoli.
Možete li jesti stabljike brokolija?
Dok neki ljudi jedu samo cvetove brokolija, stabljika je takođe jestiva i sadrži hranljive materije poput vitamina A, vitamina C, folne kiseline, vlakana i kalijuma.
Još jedan razlog zašto biste trebali uključiti brokoli u svoju ishranu
Ako niste otkrili ovu moćnu hranu, propuštate nešto dobro. Bez obzira da li želite da izgradite svoj imunitet, smanjite rizik od raka ili poboljšate varenje, brokoli može biti ukusan dodatak vašem doručku, ručku, večeri ili užini.
Everydayhealth.com/Zdravlje.Kurir.rs