Kako da spremite ukusnu i zdravu čorbu od paradajza? Održava optimalan nivo holesterola i jača imunitet
Čorba od paradajza je ukusan i zdrav obrok. Bogata je vitaminima, vlaknima i antioksidansima, a njeni benefiti za zdravlje ogromni - od jačanja imuniteta do podrške zdravlju srca.
Potrebno je:
- 1/2 litra paradajz pirea (ili sok od paradajza ili nekoliko zrelih oljuštenih paradajza)
- 1/2 litra vode
- jedan manji koren celera, sitno izrendan
- dve šargarepe, sitno izrendane
- manja glavica crnog luka
- so, biber, peršun, list celera, bosiljak
Priprema
Pomešati vodu i paradjz sok/pire i kuvati da provri. Dodati glavicu luka (celu, opranu, neoljuštenu, sa koje su odsečeni samo vrhovi), celer, šargarepu i sitno seckani list celera.
Kuvati na tihoj vatri 10 minuta. Izvaditi luk i baciti ga. Posoliti i dodati ostatak biljnih začina.
Sve prednosti soka od paradajza
Zbog prisustva vitamina B6 štiti od srčanih bolesti tako što razbija homocistein - amnokiselinu koja oštećuje krvne sudove.
Paradajz je takođe dobar za održavanje optimalnog nivoa holesterola. U maloj studiji od 15 ljudi, učesnici su pili sok od paradajza četiri dana u nedelji tokom dva meseca. Po isteku dva meseca, učesnici su imali niži nivo LDL („loš”) holesterol i viši HDL („dobar”) holesterol nego kada je studija počela.
Sadržaj vlakana u paradajzu izaziva sitost i pomaže u održavanju optimalne telesne težine (mršavljenju).
Paradajz pomaže funkciju bubrega i jetre i doprinosi čišćenju organizma od toksina i oslobađa telo neprijatnih mirisa. Odličan je izvor antioksidanata koji sprečavaju delovanje i nastanak slobodnih radikala, a time i pojavu raka.
Samo jedna šolja soka od paradajza dnevno (2dl) sprečava pojavu akni i proširenih pora, čisti kožu i daje joj blistav ten.