Hajde da se hranimo zdravije

Kako da spremite ukusnu i zdravu čorbu od paradajza? Održava optimalan nivo holesterola i jača imunitet

Shutterstock

Čorba od paradajza je ukusan i zdrav obrok. Bogata je vitaminima, vlaknima i antioksidansima, a njeni benefiti za zdravlje ogromni - od jačanja imuniteta do podrške zdravlju srca.

Potrebno je:

  • 1/2 litra paradajz pirea (ili sok od paradajza ili nekoliko zrelih oljuštenih paradajza)
  • 1/2 litra vode
  • jedan manji koren celera, sitno izrendan
  • dve šargarepe, sitno izrendane
  • manja glavica crnog luka
  • so, biber, peršun, list celera, bosiljak

Priprema

Pomešati vodu i paradjz sok/pire i kuvati da provri. Dodati glavicu luka (celu, opranu, neoljuštenu, sa koje su odsečeni samo vrhovi), celer, šargarepu i sitno seckani list celera.

Kuvati na tihoj vatri 10 minuta. Izvaditi luk i baciti ga. Posoliti i dodati ostatak biljnih začina.

Sve prednosti soka od paradajza

Zbog prisustva vitamina B6 štiti od srčanih bolesti tako što razbija homocistein - amnokiselinu koja oštećuje krvne sudove.

Vitamin B6 u paradajzu pomaže u zaštiti srca razgrađujući homocistein, koji oštećuje krvne sudove. Foto: Shutterstock

Paradajz je takođe dobar za održavanje optimalnog nivoa holesterola. U maloj studiji od 15 ljudi, učesnici su pili sok od paradajza četiri dana u nedelji tokom dva meseca. Po isteku dva meseca, učesnici su imali niži nivo LDL („loš”) holesterol i viši HDL („dobar”) holesterol nego kada je studija počela.

Sadržaj vlakana u paradajzu izaziva sitost i pomaže u održavanju optimalne telesne težine (mršavljenju).

Paradajz pomaže funkciju bubrega i jetre i doprinosi čišćenju organizma od toksina i oslobađa telo neprijatnih mirisa. Odličan je izvor antioksidanata koji sprečavaju delovanje i nastanak slobodnih radikala, a time i pojavu raka.

Samo jedna šolja soka od paradajza dnevno (2dl) sprečava pojavu akni i proširenih pora, čisti kožu i daje joj blistav ten.

Zašto je paradajz najzdravije povrće?