Nataša Aleksić

Domaća granola kao osnov zdravog doručka: Nutricionista otkriva recept za hrskavi, hranljivi početak dana

Shutterstock

Domaća granola je ne samo ukusnija, već je i zdravija. Sami birajte sastojke, a vaše telo će vam biti zahvalno.

Ako tražite zdrav i ukusan način da započnete jutro, domaća granola je savršen izbor. Ova hrskava mešavina ovsenih pahuljica, orašastih plodova i semenki ne samo da pruža dugotrajnu energiju, već i održava stabilan nivo šećera u krvi. Nutricionisti je često preporučuju kao deo uravnoteženog doručka, a možete je lako prilagoditi svojim omiljenim dodacima.

Nutricionistkinja Nataša Aleksić podelila je na Instagramu svoj recept za domaću granolu i pokazala kako je koristi u svakodnevnoj ishrani. Granolu je poslužila s gustim, kremastim grčkim jogurtom i šakom borovnica, a mi možete dodati druge sastojke po želji. 

Recept za domaću granolu

Potrebno vam je 

160 g krupnih ovsenih pahuljica
40 g semenki suncokreta
60 g semenki bundeve
60 g seckanih oraha
60 g seckanih badema
4 g cimeta
10 g agava sirupa ili meda 
20 g kokosovog ulja

Bez aditiva i rafinisanog šećera Foto: Shutterstock

Priprema

Sve sastojke dobro promešajte u činiji dok se ravnomerno ne sjedine. Rasporedite smesu na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u rerni zagrejanoj na 160°C oko 15-20 minuta, uz povremeno mešanje, dok granola ne postane zlatno-smeđa i hrskava. Ostavite da se potpuno ohladi pre nego što je sipate u teglu za čuvanje. Na ovaj način se može čuvati i do tri nedelje

Varijacije za zdrav doručak 

Ovu granolu možete poslužiti sa mlekom, biljnim napicima, jogurtom ili dodati u kašasti obrok u činiji (smoothie bowl). Uz dodatak svežeg ili suvog voća dobićete savršen doručak koji će vas držati sitima i punim energije satima.

Počnite vikend zdravim navikama: Nutricionista predlaže "smuti bombu" nutrijenata, korisnih vitamina i minerala