Zelje je saveznik zdravlja: Dijetolog otkriva: "Ovo moćno povrće jača imunitet, čuva kosti i fit liniju"
Zelje vekovima zauzima važno mesto u tradicionalnoj kuhinji širom sveta, a naročito na Balkanu. Bilo da se koristi sveže, kiselo, kuvano ili dinstano, ova lisnata biljka nudi bogatstvo nutritivnih vrednosti i lekovitih svojstava.
- Zelje je niskokalorična namirnica prepuna korisnih sastojaka. Obiluje vitaminom C, koji jača imunitet, kao i vitaminom K, važnim za zdravlje kostiju i zgrušavanje krvi. Takođe sadrži vlakna koja pospešuju varenje i doprinose osećaju sitosti, što ga čini idealnim saveznikom u održavanju zdrave telesne težine. U njegovom sastavu nalazimo i folate, antioksidanse poput polifenola i flavonoida, kao i minerale kao što su kalijum, magnezijum i kalcijum. Posebno se izdvaja jedinjenje glukozinolat, koje se povezuje sa potencijalnim antikancerogenim delovanjem - kaže dr Veroslava Stanković, dijetolog.
Za koga je zelje dobar izbor?
Zelje je odličan izbor za sve – od dece do starijih osoba.
- Posebno se preporučuje osobama sa oslabljenim imunitetom, onima koji pate od problema sa varenjem, visokim pritiskom, kao i onima koji žele da unesu više biljnih vlakana i vitamina u ishranu. Pogodno je i za osobe sa dijabetesom jer ima nizak glikemijski indeks, a zbog antiinflamatornih svojstava koristi se i u prevenciji hroničnih oboljenja.
Dinstano zelje sa šargarepom i prazilukom
Ovaj lagani obrok je pravi pogodak kada vam je potrebna hranljiva, a jednostavna večera.
Potrebno je
* 1 glavica svežeg zelja (oko 800 g)
* 2 šargarepe
* 1 veći praziluk
* 3 čena belog luka
* 1 lovorov list
* so, biber po ukusu
* 1 kašičica mlevene crvene paprike
* 2 kašike ulja (suncokretovo ili maslinovo)
* voda po potrebi
* malo sirćeta ili limunovog soka (opciono)
Priprema
Zelje očistiti i iseći na tanke rezance. Šargarepu izrendati ili iseckati na kolutiće, a praziluk na kolutove. Beli luk sitno iseckati.U dubljoj šerpi zagrejati ulje, dodati praziluk i beli luk, pa kratko propržiti dok ne
omekšaju. Dodati šargarepu, potom zelje i lovorov list. Sve dobro promešati. Posuti crvenom paprikom, posoliti i pobiberiti po ukusu, pa doliti malo vode (oko 100 ml) i kuvati poklopljeno 20–30 minuta na srednjoj vatri, povremeno mešajući. Po potrebi dodati još malo vode.Kada zelje omekša i voda ispari, po želji dodati malo sirćeta ili limunovog soka za svežinu.
Savet:
Ovo jelo se odlično slaže uz kuvani krompir ili integralni pirinač. Možete ga pripremiti i dan
ranije – ukus postaje još bogatiji kada odstoji.