Tatjana Popović

Kako proleće utiče na zdravlje creva? Nutricionista otkriva moć sezonskih namirnica i savete za njihovu pripremu i čuvanje

Shutterstock

Da li ste znali da digestivni trakt, odnosno creva, osećaju promenu godišnjih doba? Sa dolaskom proleća, ljudsko telo traži više svežeg povrća i vlakana, što pozitivno utiče na sastav crevnog mikrobioma.

- Istraživanja pokazuju da se mikrobiom menja u zavisnosti od dostupne hrane. Tokom zime, kada su jela često masna i teška, a namirnice siromašnije vlaknima, dolazi do smanjenja korisnih bakterija u crevima. Sa prolećem dolazi različito sveže povrće, voće i bilje koje podstiče raznovrsnost mikrobioma i podržava njegovu ravnotežu - kaže Tatjana Popović, healthcoach i nutricionista i dodaje: 

- Baš zato, u narednom periodu, imajte na umu sledeće:  

Uvođenje sezonskih namirnica

Zelena salata, špargla, spanać, rotkvice i mladi luk su samo neke od prolećnih namirnica koje pomažu u razmnožavanju dobrih bakterija. Takođe, fermentisane namirnice poput miso paste, prolećne turšije (kratko fermentisane) ilikefira, odličan su način da obogatite ishranu korisnim probiotskim bakterijama.

Špargla je izvor vitamina E, bitnog antioksidansa, ako se priprema sa maslinovim uljem, organizam usvaja više ovog vitamina rastvorljivog u mastima. Tako dobijamo i zdravo ulje i vitamin E. Foto: Shutterstock
Kako se čuva špargla?

Skladištite je u frižideru, u fioci za povrće. Ako je prethodno zavijete u vlažnu krpu, može ostati sveža tri do četiri dana. A možete namočiti izdanke u hladnoj vodi, ili potopiti u čašu vode, i čuvati ih 24 sata, izvan frižidera.

Pravilno čuvanje hrane

Sveže povrće i voće brzo gube nutritivne vrednosti ako se ne čuvaju pravilno. Čuvajte ih u frižideru, u odgovarajućim posudama ili papirnim kesama koje omogućavaju cirkulaciju vazduha.

Sveže povrće i voće čuvajte u frižideru, u odgovarajućim posudama ili papirnim kesama koje omogućavaju cirkulaciju vazduha. Foto: Shutterstock


Kuvanje na pari

Umesto da povrće kuvate na visokoj temperaturi ili pržite, probajte da ga kuvate na pari. Na taj način čuvaju se hranljive materije, enzimi i vlakna, koja su neophodna zazdravlje creva. Povrće zadržava svoju prirodnu strukturu i lako se vari, što dodatno doprinosi boljem radu digestivnog sistema.

Raznolikost u tanjiru

I za kraj, što je ishrana raznovrsnija, to će i creva imati više različitih korisnih bakterija koje podržavaju imunitet i varenje. Kombinujte sveže i manje termički obrađeno povrće, sveže voće, kuvane integralne žitarice i mahunarke, kao i orašaste plodove, kako biste obezbedili širok spektar hranljivih materija koje hrane mikrobiom i čuvaju vaše zdravlje.

Muče vas gasovi u stomaku? Nutricionista otkriva 5 najčešćih razloga i kako da ih se rešite