Retinol salata od šargarepe: Prirodni izvor vitamina A za zdravlje kože i vida
Kada jedemo hranu bogatu beta-karotenom, poput šargarepe, telo ga pretvara u retinol prema potrebama organizma. Ovo je vrlo efikasan način da unesemo vitamin A, jer telo automatski reguliše količinu koju proizvodi. Višak beta-karotena neće biti štetan, jer se višak izbacuje iz organizma, dok je unos retinola (iz izvora poput mesa ili suplementa) u većim količinama potencijalno toksičan.
Zašto je ovo važno?
Zdravlje kože: Vitamin A je ključan za regeneraciju kože i održavanje njenog zdravog izgleda. Retinol je vrlo čest sastojak u kozmetici, posebno u kremama protiv starenja, jer pomaže u obnovi ćelija kože.
Vid: Vitamin A igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja očiju, jer je neophodan za pravilno funkcionisanje mrežnjače i noćni vid.
Imunitet: Retinol pomaže u jačanju imunološkog sistema, jer podržava zdravlje sluzokože koja je prva linija odbrane protiv infekcija.
Dakle, salata od šargarepe je prava "retinol bomba" jer je bogata beta-karotenom koji se u organizmu pretvara u vitamin A, odnosno retinol, i doprinosi svim ovim benefitima.
Naziv "retinol salata" često se koristi da skrene pažnju na korisne efekte koje šargarepa i njen beta-karoten imaju na zdravlje, a ujedno je i podsećanje na važnost unosa vitamina A kroz prirodnu ishranu.
Recept za retinol salatu od šargarepe
Potrebno je
* 4-5 šargarepa
* 3 kašike maslinovog ulja
* sok od pola limuna (ili po ukusu)
* so i biber (po ukusu)
* veza svežeg peršuna
Priprema
Operite i ogulite šargarepu. Zatim je iseckaj na tanke trakice. U velikoj činiji, pomešajte s maslinovim uljem i sokom od limuna.
Dodaj so i biber po ukusu, pa ubacite iseckan peršun.
JETRA VOLI SOK OD ŠARGAREPE: Pogledajte spisak namirnica koje čuvaju zdravlje našeg VITALNOG ORGANA