Jasna Vujičić

Devet lekovitih svojstava rotkvica: Nutricionista otkriva sve zdravstvene prednosti ovog moćnog povrća

Shutterstock, Privatna Arhiva

Kada su nam potrebni sveži vitamini i minerali - rotkvice su odličan izbor. Već i sam pogled na njihovu crveno–zelenu svežu kombinaciju daje novu energiju, a stručnjaci tvrde da su rotkvice su prave vitaminske bombe.

- Latinsko ime Raphanus sativus vam možda ne znači mnogo, ali za rotkvice ili rotkve ste svakako čuli. Ovo prolećno povrće crvenih plodova raste u vezicama zajedno s lišćem, a tako se i prodaje na pijacama i u supermarketima.  Rotkvice su jedno od retkih biljaka koje nakon samo 20-30 dana od sejanja daju jedar, ukusan, sočan i hrskav koren. Rotkvica je po biohemijskom sastavu slična crnoj rotkvi, ali je ukusnija i lakše probavljiva. Energetska vrednost rotkvice je veoma skromna, svega 16 kcal na 100 grama, od čega na vodu otpada 95,27%, na ugljene hidrate 3,40%, dok belančevina i masti gotovo i da nema - kaže Jasna Vujičić, viši dijetolog - nutricionista. 

Izvrstan su izvor vitamina C i zadovoljavaju 31,25 % preporučenih dnevnih potreba, dok ostalih minerala i vitamina u rotkvicama ima samo u tragovima.

- Vitamin C ima značajnu ulogu u metabolizmu, pa tako pomaže u formiranju kolagena, održava desni zdravima, pomaže u apsorpciji gvožđa, poboljšava imunološki sistem, ubrzava zarastanje rana i učestvuje u sintezi neurotransmitera u mozgu. Jedna od najbitnijih uloga vitamina C je u neutralisanju slobodnih radikala, jer je vitamin C snažan antioksidant. Rotkvice sadrže i razne minerale: kalcijum (25 mg), zatim fosfor (20 mg), kalijum (233 mg), gvožđe (0,34 mg). Odnos kalcijuma i fosfora je takav da omogućava dobru apsorpciju kalcijuma. 

Crvena boja je u direktnoj vezi sa antioksidativnim dejstvom

Rotkvica ima karakterističnu crvenu boju zbog pigmenta antocijana, a smatra da on ima povoljan uticaj na zdravlje. Ispitivanjima je potvrđeno da je intezitet boje u direktnoj vezi sa antioksidativnim dejstvom. Antioksidansi koji se koriste u ljudskoj ishrani se povezuju sa smanjenjem bolesti srca i krvnih sudova, kao i nekih oboljenja raka.

Rotkvica ima karakterističnu crvenu boju zbog pigmenta antocijana Foto: Profimedia

Lekovita svojstva rotkvice

Lekovita svojstava rotkvice su mnogobrojna, one pomažu:

* u uništavanju bakterija i gljivica u želucu i crevima
* kod nadutosti, proliva i zatvora jer postiču peristaltiku creva i lučenje probavnih sokova
* dezinfekciji sluznice usne šupljine i nosa
* prevenciji protiv kamena u žuči, bubregu i bešici i jer stimuliše izlučivanje žuči i želudačne sokove
* smanjuje nivo holesterola i masnoća u krvi
* rastvaraju sluz kod prehlade i kašlja
* aktiviraju nervni sistem
* izvor su hranjivih materija za stvarnje krvi i rast ćelija
* pročišćavaju disajne puteve, omogućuju lakše disanje i pročišćavaju krv .
- Opšta je preporuka svima koji se rekreativno ili profesionalno bave sportom da konzumiraju rotkvice, jer one imaju blagotvorno dejstvo za ceo organizam.

Rotkvice se savetuju sportistima jer imaju blagotvorno dejstvo za ceo organizam Foto: Shutterstock

Pretpostavlja se da rotkvica potiče iz južne Azije i da je njen predak divlja vrsta Raphanusraphanistrum, koja raste uz obale sredozemlja. Ova vrsta se intenzivno uzgajala u Egiptu u doba faraona, ali i u drevnoj Kini. Danas se rotkvica uzgaja u celom svetu i dostupna jetokom cele godine.

Preporuke za konzumiranje

Rotkvice je najbolje jesti sirove, u kombinaciji sa drugim salatama, ili same i narezane na kriške. Ukoliko ih sečete na kriške, ne ostavljajte ih da stoje dugo jer tako gube vitamine i aromu. Ako vam je njihov ukus prejak, isecite ih, posolite i polijte ih maslinovim uljem.

Obratite pažnju da budu čvrste i crvene

Kada kupujete rotkvice, obratite pažnju da budu čvrste i crvene. Ako uživate u njihovom ukusu i jedete ih u većim količinama (preko 100 g dnevno) bilo bi poželjno da su organski gajene. Rotkvice dobro operite u tekućoj vodi.

Kod nas rotkvice nisu najomiljenije povrće zbog svog oštrog ukusa, ali ako želite da usvojite zdravije navike u ishrani, ili imate zdravstvenih tegoba, uvrstite ih u ishranu.

Nova sezona ranog proletnjeg zeleniša: 7 vrsta povrća koje baš sada treba jesti