slušajte svoje telo

Zdravlje jetre počinje na tanjiru: Stručnjaci otkrivaju 5 najboljih i 5 najgorih namirnica

Shutterstock Nova studija naučnika sa Univerziteta Kalifornije u Irvinu pokazuje da jednostavna promena u ishrani – povećan unos biljnih vlakana – može sprečiti i preokrenuti masnu bolest jetre, posebno onu izazvanu fruktozom iz hrane
Jetra je toliko važan organ da ne bismo mogli da preživimo ni jedan dan ako bi prestala da radi. Zato izbor hrane i svakodnevne navike u ishrani igraju ključnu ulogu u očuvanju njenog zdravlja.

Pošto jetra pretvara hranu u hranljive materije koje su potrebne celom organizmu, važno je da biramo namirnice koje će je održati zdravom. Iako "detoks dijete" mogu da imaju efekta s vremena na vreme, o zdravlju jetre bi trebalo razmišljati svakodnevno. Posebno je važno da vodimo računa o unosu šećera, zasićenih masti i alkohola, jer preterivanje može da dovede do nakupljanja masnoće u jetri. To stanje, poznato kao masna jetra, ometa njenu normalnu funkciju i vremenom može da izazove ozbiljna oštećenja koja više ne mogu da se poprave.

Zato odmah treba naglasiti šta jetra ne voli - prerađenu hranu, zasićene i trans masti, alkohol i zaslađena pića.

Kada govorimo o tome šta joj prija, pokazalo se da mediteranski način ishrane predstavlja najbolji izbor. U ishrani bi trebalo da preovlađuju voće i povrće, integralne žitarice, mahunarke i zdrave masnoće, poput maslinovog ulja, orašastih plodova i semenki, jer sve to može da smanji količinu masnoće u jetri.

Mediteranski način ishrane je najbolji izbor za jetru Foto: Shutterstock

5 najboljih i 5 najgorih namirnica za jetru

Najbolje:

  • Kafa: umerene količine (2-3 šolje dnevno) mogu da smanje nivo loših jetrenih enzima i zaštite jetru od oštećenja
  • Zeleno lisnato povrće: spanać, kelj i slične vrste pomažu u sprečavanju nakupljanja masti u jetri
  • Tofu (sojin sir): sadrži malo masnoće i može da doprinese njenom smanjenju u jetri
  • Riba: posebno masne ribe bogate omega-3 masnim kiselinama mogu da ublaže upalu i smanje masnoću u jetri
  • Ovsena kaša: bogata vlaknima, pomaže u smanjenju telesne mase i masnoće u jetri

Najgore:

Preterivanje u alkoholu vodi ka masnoj jetri, hepatitisu i cirozi Foto: Shutterstock

  • Alkohol: glavni uzročnik bolesti jetre; prekomerno konzumiranje vodi ka masnoj jetri, hepatitisu i cirozi
  • Pržena hrana: prepuna masti i kalorija, goji i opterećuje jetru
  • Beli hleb, beli pirinač i testenina: rafinisani ugljeni hidrati koji podižu šećer u krvi i podstiču taloženje masnoće u jetri
  • Crveno meso: teško za varenje i puno zasićenih masti, može da pogorša masnu jetru
  • Slatkiši i gazirani sokovi: sadrže velike količine fruktoze i šećera, koji dodatno opterećuju jetru

Još nekoliko važnih saveta

Za očuvanje jetre, važno je da održavamo zdravu telesnu težinu, budemo fizički aktivni, pazimo na higijenu i redovno unosimo dovoljno tečnosti - prvenstveno vode. Sve to zajedno pomaže jetri da obavlja svoju funkciju kako treba i ostane zdrava što je duže moguće.

Izvor: Healthline.com/Webmd.com/zdravlje.kurir.rs

Imate masnu jetru, ali vam je rečeno da nije razlog za brigu? Evo zašto je važno da reagujete odmah