Zanimljivost

Koje voće i povrće ne bi trebalo čuvati jedno pored drugog? Ovo su ključni saveti

Shutterstock Skladištenje voća i povrća na pravi način veoma je važno, kao i to koje od njih treba čuvati odvojeno
Čuvajte voće svežijim duže tako što ćete znati koje bi trebalo treba čuvati odvojeno.

Sećate li se stare izreke „Jedna loša jabuka pokvari celu gajbu“? Ispostavilo se da je to i naučno tačno – jer određene vrste voća, poput jabuka i banana, ispuštaju gas etilen koji ubrzava sazrevanje, pa čak i kvarenje drugog voća i povrća.

Zato je važno znati koje plodove ne treba držati zajedno – i kako da ih pravilno rasporedite kako bi duže ostali sveži.

Šta je etilen i kako utiče na voće?

Etilen je prirodni biljni hormon u gasovitom obliku koji reguliše sazrevanje plodova. Sve voće proizvodi određenu količinu etilena, ali neke vrste – poput jabuka i banana – proizvode ga mnogo više. Ove vrste voća mogu uticati na brže sazrevanje i kvarenje drugih plodova u njihovoj blizini.

Neka voća i povrća su posebno osetljiva na etilen, pa njihovo čuvanje pored „proizvođača etilena“ može značajno skratiti njihov vek trajanja.

Voće koje proizvodi mnogo etilena:

Držite ih odvojeno od ostalog voća i povrća:

* Jabuke

* Banane

* Mango

* Kruške

* Šljive

* Nektarine

* Dinje

* Avokado

Određene vrste voća, poput jabuka i banana, ispuštaju gas etilen koji ubrzava sazrevanje, pa čak i kvarenje drugog voća i povrća Foto: Profimedia

Povrće i voće osetljivo na etilen:

Čuvajte ih dalje od voća koje ga proizvodi:

* Brokoli

* Karfiol

* Špargla

* Krastavci

* Praziluk

* Kelj

* Krompir

* Pasulj

* Slatki grašak

* Pečurke

* Čili papričice

Voće koje nije osetljivo na etilen:

Ove vrste možete bezbedno čuvati zajedno s drugim plodovima:

* Trešnje

* Borovnice

* Grejpfrut

* Ananas

* Beli luk

Borovnice spadaju u voće koje možete bezbedno čuvati zajedno s drugim plodovima Foto: Shutterstock

Kako pravilno organizovati voće i povrće?

* Odvojite proizvode koji proizvode etilen od onih koji su osetljivi na njega.

* Ne čuvajte prezrelo voće zajedno s ostalim – ono oslobađa još više etilena.

* Redovno proveravajte plodove: ako primećujete buđ, promenu boje ili neprijatan miris, uklonite ih odmah.

* Ne stavljajte voće u zatvorene kese ili posude, osim ako želite da ubrzate sazrevanje (npr. za avokado).

Da li treba sve voće držati u frižideru?

Ne. Evo nekoliko pravila:

* Tropsko voće (banane, avokado, mango) držite na sobnoj temperaturi dok ne sazri. U frižideru mogu dobiti tamne mrlje i ostati nezrela iznutra.

* Bobičasto voće i jabuke čuvajte u frižideru od početka.

* Idealna temperatura frižidera za voće i povrće je ispod 6°C (42°F).

Zaključak

Ako želite da vaše voće i povrće ostane sveže što duže, ključ je u pravilnom razdvajanju. Jabuke, banane, mango i slično voće koje proizvodi etilen treba držati dalje od osetljivih vrsta poput brokolija, krompira ili krastavaca.

Izvor: everydayhealth.com/

Da li pogrešno perete voće i povrće? Evo kako da se zaštitite od bakterija koje se u njemu mogu naći